2p
Az orosz és az ukrán gazdaság mély recessziója miatt az európai átalakuló térségben az idén várhatóan nem lesz gazdasági növekedés.

Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság azonban a régió átlagát jelentősen meghaladó, az eddig vártnál is robusztusabb növekedésre számíthat - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei második átfogó előrejelzésében.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank, amely a grúz fővárosban összehívott éves közgyűlésének nyitónapjára időzítette új prognózisát, a közép-európai és a balti EU-gazdaságokban átlagosan 2,9 százalékos, Magyarországon 2,6 százalékos növekedést jósol 2015-re.

Az EBRD mindkét előrejelzést javította: januárban ismertetett előző becslésében e térség egészére 2,6 százalékos, a magyar gazdaságban 2,4 százalékos idei növekedést valószínűsített.

Jól járunk az EKB-val

A bank szerint e közép-európai EU-gazdaságoknak mindenekelőtt az élénkülő euróövezeti aktivitás, az EKB mennyiségi enyhítési ciklusa és az olajárak korábbi zuhanásának még mindig érvényesülő hatása ad felhajtóerőt.

Az EBRD szerint ezekben az euróövezettel szoros kapcsolatban álló gazdaságokban az EKB mennyiségi enyhítéséből eredő pótlólagos likviditás enyhítette a monetáris kondíciókat, és ez tette lehetővé, hogy a térség gazdaságai maguk is enyhítsék saját monetáris politikájukat.

Mindemellett a közép-európai EU-gazdaságok valutái - az eurót követve - gyengültek a dollárral szemben, és mindez együtt várhatóan jelentősen javítja e gazdaságok versenyképességét - áll az EBRD csütörtöki jelentésében.

Ezt jól megoldotta az MNB

Az EBRD becslése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjesztett növekedési hitelprogramja a hazai össztermék 3 százalékával megegyező értékű finanszírozáshoz juttatja a magyar vállalati szektort.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez lenne Kína bosszúja az EU elektromos autók büntetővámjára?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 13:34
Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kamala Harris egyet előre-, Donald Trump egyet hátralépett
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 10:36
Míg a demokraták elnökjelöltje új gazdasági javaslatokkal állt elő, republikánus ellenfele kénytelen volt végignézni részvényei leértékelődését.
Makro / Külgazdaság Készíttetheti a plakátokat Rogán Antal
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 08:30
A júliusi reálkereset-adat ha hajszállal is, de jobb lett az egy hónappal korábbinál.
Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG