4p
Bár az alacsony alapkamatnak is van szerepe abban, hogy a forint gyengébben teljesít a régiós versenytársaknál, a választásokig nemhogy újabb emelés, hanem akár egy újabb kamatvágás is következhet külföldi szakértők szerint. A napokban megjelent nemzetközi elemzéseket szemlézünk - van, aki szerint akár újabb nemzetközi hitelprogram is szóba jöhet.

Miért kapott nagyobb pofont a forint?

Külföldi elemzők számos tanulmányban és jelentésben emelik ki azt a tényt, hogy a feltörekvő piacok válsága sokkal nagyobb hatást gyakorolt a forint árfolyamára, mint a térség más fizetőeszközeire. A gyengülés nagyobb a tavalyi év közepén tapasztaltaknál, ugyanis akkor a Fed likviditásszűkítéssel kapcsolatos bejelentésének hatását a kedvező növekedési kilátások még kompenzálni tudták.

 

 

A szakértők szerint a mostani válság rávilágít Magyarország néhány makrogazdasági problémájára, az alacsony növekedési potenciálra, valamint a külső finanszírozásra való rászorultságra. A jelenlegi helyzet nem annyira súlyos, hogy igazán próbára tegye a döntéshozókat, ezért az elemzők nem számolnak az alapkamat emelésével rövid távon, véleményük szerint erre csak sikertelen kötvénykibocsátás, devizapiaci intervenció, valamint a jelenleginél jóval kedvezőtlenebb piaci viszonyok beállta esetén kerülhet sor.

A Fed bejelentése által elindított valutaválság kezdetén a befektetők válogatás nélkül adták el a feltörekvő országok értékpapírjait, ez okozta a forint tavalyi gyengülését is. A piac azonban igen hamar elkezdett különbséget tenni az országok közt: a kelet-közép európai régió általános jó megítélése hozzájárult ahhoz, hogy ezen országoknak nem kellett egy Törökökországéhoz hasonló méretű válsággal szembenézniük.

Talán még egy kamatvágás is belefér?

A forint árfolyamával kapcsolatos várakozásokat és elemzéseket alapvetően két, egymással ellentétes tényező befolyásolta. A jelentős folyó fizetési mérleg többlet valamint a külső adósságállomány sikeres csökkentése javított a magyar fizetőeszköz pozícióin. A jelentős kamatcsökkentés, mind abszolút értelemben, mind a Fed kamatlábaihoz viszonyítva azonban a forint gyengülése irányába hathat. Mindazonáltal az elemzők nagyjából egy véleményen vannak a tekintetben, hogy a választásokig igen valószínűtlen, hogy kamatemelésre kerülne sor.

 

 

A magyar lakosság devizakitettsége csökkent, ezért a forint árfolyama az áprilisi választások előtt nem annyira érzékeny téma, mint néhány évvel ezelőtt lehetett volna. Ezen felül a Nemzeti Bank nem szívesen menne szembe eddigi politikájának fő irányvonalával, amit egyébként kommunikációjában is igen erőteljesen hangsúlyozott.

Elképzelhető, hogy a monetáris tanács februárban még végrehajt egy jelképes kamatcsökkentést, és utána várakozó álláspontra helyezkedik, monitorozza a helyi kötvénypiacot, a külföldi tulajdonosok részarányát, és csak egy átfogó eladási hullám esetén fontolna meg egy aktív beavatkozást. A szakértők abban is egyetértenek, hogy a jegybank először minden bizonnyal nyíltpiaci műveletek mellett döntene, és csak egy 330 forint/eurós lélektani árfolyamhatár esetén nyúlna a kamatemelés eszközéhez.

Ha jön a sokk, nem lesz elég kamatot emelni

Az egyik tanulmány szerint azonban attól is lehet tartani, hogy egy erős negatív piaci sokk esetén az azonnali kamatemelés is elégtelennek bizonyulhat. Mivel az államkötvények több mint 40%-a külföldi illetőségű tulajdonosok kezében van, potenciálisan számolni kell egy igen jelentős tőkekivonással, amit egy azonnali kamatemelés sem tudna megállítani. Emellett az ország nagymértékben külső forrásokra van utalva, így egy esetleges vészhelyzet esetén sürgősen alternatív finanszírozási forrásokat kell találnia, és ez esetben egy újabb IMF vagy EU-s program lehetősége sem zárható ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG