4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez is felmerült Klasszis podcastunk hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatában. Amelyben ezúttal is a vélhetően mindenkit leginkább foglalkoztató témákat boncolgattuk: megállhat-e az infláció 20 százaléknál, amely elérését már szinte kész tényként kezeli mindenki? Tényleg biztosra vehető, hogy október 1-jétől már a hazai magánszemélyek is elbúcsúzhatnak a 480 forintos ártól? S lesz-e megállapodás az Európai Unióval a magyar gazdaság számára életmentőnek tekinthető forrásokról? Végül: mindezek hogyan hatnak a forintra, láthatunk-e még akár 370-es eurót? Főszerkesztőnk, Csabai Károly a Raiffeisen Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Török Zoltán beszélgetett.

Ezúttal tökéletesen bejött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének prognózisa, bár valószínűleg mindenki örült volna, ha ezúttal lefelé tévedett volna Virág Barnabás. De nem így történt, az augusztusi éves infláció az alelnök által még augusztus végén, az MNB 100 bázispontos kamatemelése után kilátásba helyezett 15-16 százalékos sáv közepétől enyhén feljebb, 15,6 százalékon landolt. 

Kérdés, ez sok vagy kevés? Tekintve, hogy a múlt havi adatokban már megjelent annak hatása, hogy a kormány július 30-ától szűkítette a literenként 480 forinton tankolók körét: e „paradicsomból” a már korábban kikerült külföldiek mellett a céges autókat üzemeltetők is kiűzettek, így augusztusban már ők is kénytelenek voltak kifizetni a legalább 200 forinttal magasabb benzinárakat, illetve még az ezeknél is vaskosabb, az előző hó végén már 800 forint fölé kúszott gázolajárakat.

S akkor még figyelembe kell venni az élelmiszerárak robbanásszerű, a Központi Statisztikai Hivatal és a Privátbankár Árkosár szerint éves egyaránt 30 százalékot is meghaladó emelkedését. Amelyről nem tudni, meddig folytatódhat – tartunk azonban attól, hogy még nem ért a csúcsra. De vajon hány százalék lehet a tető? Figyelembe véve, hogy szinte biztosra vehető, az üzemanyagár-sapka el fog tűnni október 1-jétől, s egyesek szerint ugyanez a sors vár a hat élelmiszer drágulását korlátozó hatósági intézkedésre.

Az igazán nagy kérdés azonban az, mi lesz januártól? Ha ugyanis nem mérséklődnek a jelenlegi energiaárak radikálisan, akkor ez olyan terhet a költségvetésnek, amelyet valahogyan finanszíroznia kell. Vagy adósságnövekedés árán, jelesül további külföldi hitelfelvételekkel, kötvénykibocsátásokkal, vagy a bevételek növelésével. Vannak olyan adónemek, amelyeket tovább lehet emelni, vagy meg lehet adóztatni olyan tevékenységeket, amelyeket még nem, illetve fokozni lehet az extraprofitadóval sújtott ágazatok terheit. De azt is hallani, hogy 2023-tól már nem tartható az, hogy csak az átlagos áram- és gázfogyasztók számára marad meg a rezsicsökkentés, magyarul, akkortól az ő számlájuk is brutálisan megemelkedhet. Ez utóbbi nyilvánvalóan csökkentené a kormány népszerűségét, ezért kétséges, hogy ezt a szigorúan politikai döntést meg meri-e lépni az ilyenektől az utóbbi években látványosan tartózkodott Orbán-kormány.

Persze sokat segíthet, ha Magyarország hozzájuthat az Európai Unió jogállamisági aggályai miatt visszatartott többmilliárd eurós forrásokhoz. Ám, ha igen, kérdés, az tényleg mentőövet dobhat-e a már jó ideje szenvedő forintnak, visszaerősödhet-e az euróval és immár a dollárral is szemben tartósan a 400-as szintek alá?

Mindezekre legfrissebb Klasszis podcastunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly a Raiffeisen Bank vezető elemzőjével, Török Zoltánnal kereste a választ.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A beszélgetést szeptember 14-én, szerdán rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG