7p

Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?

Semmi jele annak, hogy mérséklődne az inflációs nyomás

15 éve havi rendszerességgel végzett Árkosár-felmérésünk történetében először idén júliusban emelkedett 30 százalék fölé az éves áremelkedési ütem az élelmiszerek körében. Augusztusban is a lélektani 30 százalékos szint felett volt a drágulás üteme - a legfrissebb eredmények alapján pedig szeptemberben is ugyanez a helyzet. Szeptember 5-én jártuk végig három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan változott 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke - ezúttal is Auchan, Interspar és Tesco üzletekben jártunk.

Az elmúlt hónapokban rendre a várakozások fölött alakult a KSH fogyasztóiár-indexe; az infláció gyakorlatilag minden termékkörben jelentős, de az élelmiszerek terén mért leginkább mind az átlagot, mind pedig a várakozásokat meghaladó drágulást a statisztikai hivatal. A legutóbbi, júliusra vonatkozó adatközlésben már 27 százalékos áremelkedést jelentett a KSH, amit saját felmérésünk gyakorlatilag egy hónappal előre jelzett (júliusi éves árindexünk 31,5 százalék volt). Ez különösen azért fájdalmas, mert az egyes jövedelmi kategóriákba tartozók fogyasztói kosarának összetétele nem egyforma, az élelmiszerekkel kapcsolatos kiadások jóval nagyobb arányt képviselnek az alacsonyabb jövedelműek, így a nyugdíjasok kiadásai körében is. Ebből a szempontból a szeptemberi adatok még inkább elszomorítóak, és mind a holnap nyilvánosságra kerülő augusztusi, mind az egy hónap múlva esedékes szeptemberi KSH-inflációs adatot illetően borús képet vetítenek előre.

Vajon ez volt az utolsó árstopos nagybevásárlásunk?

Mostani felmérésünk számait abból a szempontból is érdemes feljegyezni, mert előfordulhat, hogy ez az utolsó hónap, amikor az árstop intézménye a jelenlegi formában hatályos. Hivatalosan ugyanis legutóbb október 1-jéig hosszabbították meg az étolaj, a cukor, a liszt, a tej és a csirkehús árát tavaly októberi szinten rögzítő rendelet hatályát. Egyik oldalról ijesztően hathat, hogy eltörölhetik az árstopot, ami az érintett termékek körében azonnali jelentős áremelkedést hozhatna - másik oldalról viszont egy átlagos családi bevásárlás végösszege nem feltétlenül ugrana meg jelentősen, mivel a többi, árstoppal nem érintett termék esetében akár csökkenhetnének (vagy legalábbis kevésbé növekedhetnének) az árak, ha a kereskedelmi láncok nem kényszerülnének arra, hogy az árstopos termékeken jelentkező egyre masszívabb veszteséget a többi árucikk drágításával mérsékeljék. 

Persze azok a családok, ahol a beszerzett élelmiszerek nagyobb arányban kerülnek ki az árstopos termékek közül (tehát kevesebbet vásárolnak a többi élelmiszerből), jelentős áremelkedéssel szembesülnének. Emellett ha kivezetnék (akár fokozatosan is) az árstopot, garantáltan egy komolyabb "spájzolásba" kezdenének a háztartások, ami ideiglenes áruhiányhoz vezethetne - amire egyébként a mennyiségi korlátozás ellenére néha már most is akad példa. Nem utolsó szempont, hogy a kormányzati kommunikáció szintjén is zavart okozna, ha - a rezsicsökkentéshez hasonlóan - az árstopot sem sikerülne "megvédeni", valamint az, hogy a költségvetés számára némi áfabevétel-kiesésen kívül gyakorlatilag nem telik semmibe fenntartani az árstop intézményét. Így összességében könnyen előfordulhat az is, hogy a jelenlegi, változatlan formában újra meghosszabbítják az árstopot - de arra is van némi esély, hogy az érintett termelők, gyártók, kereskedők érveit meghallgatva változtat rajta a kormány, hogy ne sodorjanak még nehezebb helyzetbe egyes szereplőket.

Történelmi csúcson az áremelkedés és a bevásárlás végösszege is

Szeptemberi felmérésünk során egyetlen hónap alatt is jelentős áremelkedést mértünk. Augusztushoz képest 4,7 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberre - a nem olyan távoli múltban ez még éves drágulásnak is beillett volna... 1 400 forinttal többet kell most adni ugyanazért az élelmiszerkosárért. Az éves áremelkedés pedig mindhárom áruházban 30 százalékos vagy azt meghaladó mértékű volt - összességében 

átlagosan 31,7 százalékkal emelkedett a havi élelmiszer-nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben.

A vizsgált áruházak között ebben a tekintetben nem volt tehát nagy különbség, ahogy a vásárlás végösszegében sem. Ezúttal az Auchan volt a legolcsóbb 30 984 forintos kosárértékkel, a Tesco 31 485 forintot, az Interspar pedig 31 832 forintot kért ugyanazért a 30 termékért. A legdrágább és a legolcsóbb üzlet között tehát mindössze 501 forint a különbség - ezen az árszinten ez alig 1,6 százalékos eltérést jelent.

Az átlagos kosárérték pedig 31 434 forint lett, ami - hasonlóan a 31,7 százalékos éves áremelkedéshez - történelmi csúcsot jelent;

a Privátbankár Árkosár-felméréssorozat történetében még egyikre sem volt példa korábban.

Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor is 29 284 forintot kellene kiadnunk a 30 élelmiszerért, ehhez azonban sok utazgatásra, szervezésre lenne szükség.

Mi drágult a legjobban?

A havi szinten is jelentősnek mondható áremelkedéshez a banán járult hozzá legnagyobb mértékben (+33 százalék), de közel 30 százalékot drágult a narancslé is. Egyetlen hónap alatt 17,7 százalékot drágult a rizs, 12,2 százalékot a tojás és egyes tömény szeszesitalok. A kávét és a teát viszont az akcióknak köszönhetően közel 15 százalékkal olcsóbban adják most, mint augusztusban.

A kenyér olyan drága, hogy lassan így fogják mutogatni... Népművészeti mesterek hozzák a kenyeret a kenyérszentelés kezdete előtt a budai Várban, a Szentháromság téren 2022. augusztus 20-án. MTI/Mónus Márton
A kenyér olyan drága, hogy lassan így fogják mutogatni... Népművészeti mesterek hozzák a kenyeret a kenyérszentelés kezdete előtt a budai Várban, a Szentháromság téren 2022. augusztus 20-án. MTI/Mónus Márton

Az éves áremelkedést vizsgálva meghökkentő, de 3 termék esetében is 100 százalékot meghaladó drágulást találtunk - a kenyér, a margarin és a tejföl is több mint kétszer annyiba kerül, mint 2021 szeptemberében. Egy év alatt 86 százalékkal drágább lett a sajt, 70,6 százalékkal a krumpli, közel 70 százalékkal a tojás, 60 százalékkal (az árstopon kívüli) tej. Az alábbi termékeknél mértünk 20 százalékot meghaladó éves áremelkedést:

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is választottunk három terméket, és megvizsgáltuk, hogy - az Árkosár általános módszertanától eltérve - márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet őket a legolcsóbban beszerezni.

A tojásról az a hír járja, hogy lendületesen drágul majd az év végéig, amikor is a darabár elérheti a 100 forintot is.

A polcokon már most is lehet 70-80 forint körüli árakat látni, most megnéztük, mérettől és kiszereléstől függetlenül hol tart jelenleg az árazás. A legolcsóbb tojást a Tescóban találtuk, a 30 darabos tálcás kiszerelésű, ketreces tartásból származó termék darabjáért 56,63 forintot kértek el. Az Auchanban a 10 darabos sajátmárkás volt a legolcsóbb, az S-es méretű tojás darabja 62,9 forint volt. Az Intersparban 64,8 forint volt egy darab M-es méretű tojás.

A száraztészta is a lendületesen dráguló termékek között szerepel mostanában - a legolcsóbb spagettit a Tescóban találtuk, a durumlisztből készült sajátmárkás termék kilója 758 forint volt. Az Auchanban 797,5 forint volt a sajátmárkás spagetti kilója (itt annyiban észnél kell lenni, hogy 400 grammos kiszerelésben árulják a megszokott félkilós helyett). Az Intersparban a kilós kiszerelésű sajátmárkás tészta volt a legolcsóbb 889 forintért.

A zöldség-gyümölcs osztályon most a szilvát néztük meg alaposabban: a legolcsóbbat az Auchanban árulták, igaz, kilónként 328 forintért II. osztályba sorolt gyümölcsöt lehetett kapni. A Tescóban 499 forint volt a magyar gyümölcs kilónként, az Intersparban olasz feketeszilvát találtunk 829 forintért kilónként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Hogyan működik a mobilfizetés?
Márkázott tartalom | 2023. november 27. 09:33
A hazai bankok többségénél van lehetőség mobilfizetésre: ilyenkor a mobiltelefon helyettesíti a bankkártyát. A Magyarországon is egyre népszerűbb fizetési megoldásra a legtöbb okostelefon képes, ám néhány egyéb szempontra is érdemes odafigyelni.
Vásárló Ezek a családtámogatások vehetők igénybe 2024-ben
Márkázott tartalom | 2023. november 27. 08:37
2024 új lehetőségeket is hoz a családtámogatások terén, egyes támogatások ugyan megszűnnek, de újak is kerülnek bevezetésre. A money.hu szakértői összegyűjtötték, milyen állami támogatásokat, kedvezményeket, juttatásokat vehetnek igénybe jövőre a családok.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG