<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?

Semmi jele annak, hogy mérséklődne az inflációs nyomás

15 éve havi rendszerességgel végzett Árkosár-felmérésünk történetében először idén júliusban emelkedett 30 százalék fölé az éves áremelkedési ütem az élelmiszerek körében. Augusztusban is a lélektani 30 százalékos szint felett volt a drágulás üteme - a legfrissebb eredmények alapján pedig szeptemberben is ugyanez a helyzet. Szeptember 5-én jártuk végig három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan változott 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke - ezúttal is Auchan, Interspar és Tesco üzletekben jártunk.

Az elmúlt hónapokban rendre a várakozások fölött alakult a KSH fogyasztóiár-indexe; az infláció gyakorlatilag minden termékkörben jelentős, de az élelmiszerek terén mért leginkább mind az átlagot, mind pedig a várakozásokat meghaladó drágulást a statisztikai hivatal. A legutóbbi, júliusra vonatkozó adatközlésben már 27 százalékos áremelkedést jelentett a KSH, amit saját felmérésünk gyakorlatilag egy hónappal előre jelzett (júliusi éves árindexünk 31,5 százalék volt). Ez különösen azért fájdalmas, mert az egyes jövedelmi kategóriákba tartozók fogyasztói kosarának összetétele nem egyforma, az élelmiszerekkel kapcsolatos kiadások jóval nagyobb arányt képviselnek az alacsonyabb jövedelműek, így a nyugdíjasok kiadásai körében is. Ebből a szempontból a szeptemberi adatok még inkább elszomorítóak, és mind a holnap nyilvánosságra kerülő augusztusi, mind az egy hónap múlva esedékes szeptemberi KSH-inflációs adatot illetően borús képet vetítenek előre.

Vajon ez volt az utolsó árstopos nagybevásárlásunk?

Mostani felmérésünk számait abból a szempontból is érdemes feljegyezni, mert előfordulhat, hogy ez az utolsó hónap, amikor az árstop intézménye a jelenlegi formában hatályos. Hivatalosan ugyanis legutóbb október 1-jéig hosszabbították meg az étolaj, a cukor, a liszt, a tej és a csirkehús árát tavaly októberi szinten rögzítő rendelet hatályát. Egyik oldalról ijesztően hathat, hogy eltörölhetik az árstopot, ami az érintett termékek körében azonnali jelentős áremelkedést hozhatna - másik oldalról viszont egy átlagos családi bevásárlás végösszege nem feltétlenül ugrana meg jelentősen, mivel a többi, árstoppal nem érintett termék esetében akár csökkenhetnének (vagy legalábbis kevésbé növekedhetnének) az árak, ha a kereskedelmi láncok nem kényszerülnének arra, hogy az árstopos termékeken jelentkező egyre masszívabb veszteséget a többi árucikk drágításával mérsékeljék. 

Persze azok a családok, ahol a beszerzett élelmiszerek nagyobb arányban kerülnek ki az árstopos termékek közül (tehát kevesebbet vásárolnak a többi élelmiszerből), jelentős áremelkedéssel szembesülnének. Emellett ha kivezetnék (akár fokozatosan is) az árstopot, garantáltan egy komolyabb "spájzolásba" kezdenének a háztartások, ami ideiglenes áruhiányhoz vezethetne - amire egyébként a mennyiségi korlátozás ellenére néha már most is akad példa. Nem utolsó szempont, hogy a kormányzati kommunikáció szintjén is zavart okozna, ha - a rezsicsökkentéshez hasonlóan - az árstopot sem sikerülne "megvédeni", valamint az, hogy a költségvetés számára némi áfabevétel-kiesésen kívül gyakorlatilag nem telik semmibe fenntartani az árstop intézményét. Így összességében könnyen előfordulhat az is, hogy a jelenlegi, változatlan formában újra meghosszabbítják az árstopot - de arra is van némi esély, hogy az érintett termelők, gyártók, kereskedők érveit meghallgatva változtat rajta a kormány, hogy ne sodorjanak még nehezebb helyzetbe egyes szereplőket.

Történelmi csúcson az áremelkedés és a bevásárlás végösszege is

Szeptemberi felmérésünk során egyetlen hónap alatt is jelentős áremelkedést mértünk. Augusztushoz képest 4,7 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberre - a nem olyan távoli múltban ez még éves drágulásnak is beillett volna... 1 400 forinttal többet kell most adni ugyanazért az élelmiszerkosárért. Az éves áremelkedés pedig mindhárom áruházban 30 százalékos vagy azt meghaladó mértékű volt - összességében 

átlagosan 31,7 százalékkal emelkedett a havi élelmiszer-nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben.

A vizsgált áruházak között ebben a tekintetben nem volt tehát nagy különbség, ahogy a vásárlás végösszegében sem. Ezúttal az Auchan volt a legolcsóbb 30 984 forintos kosárértékkel, a Tesco 31 485 forintot, az Interspar pedig 31 832 forintot kért ugyanazért a 30 termékért. A legdrágább és a legolcsóbb üzlet között tehát mindössze 501 forint a különbség - ezen az árszinten ez alig 1,6 százalékos eltérést jelent.

Az átlagos kosárérték pedig 31 434 forint lett, ami - hasonlóan a 31,7 százalékos éves áremelkedéshez - történelmi csúcsot jelent;

a Privátbankár Árkosár-felméréssorozat történetében még egyikre sem volt példa korábban.

Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor is 29 284 forintot kellene kiadnunk a 30 élelmiszerért, ehhez azonban sok utazgatásra, szervezésre lenne szükség.

Mi drágult a legjobban?

A havi szinten is jelentősnek mondható áremelkedéshez a banán járult hozzá legnagyobb mértékben (+33 százalék), de közel 30 százalékot drágult a narancslé is. Egyetlen hónap alatt 17,7 százalékot drágult a rizs, 12,2 százalékot a tojás és egyes tömény szeszesitalok. A kávét és a teát viszont az akcióknak köszönhetően közel 15 százalékkal olcsóbban adják most, mint augusztusban.

A kenyér olyan drága, hogy lassan így fogják mutogatni... Népművészeti mesterek hozzák a kenyeret a kenyérszentelés kezdete előtt a budai Várban, a Szentháromság téren 2022. augusztus 20-án. MTI/Mónus MártonA kenyér olyan drága, hogy lassan így fogják mutogatni... Népművészeti mesterek hozzák a kenyeret a kenyérszentelés kezdete előtt a budai Várban, a Szentháromság téren 2022. augusztus 20-án. MTI/Mónus Márton

Az éves áremelkedést vizsgálva meghökkentő, de 3 termék esetében is 100 százalékot meghaladó drágulást találtunk - a kenyér, a margarin és a tejföl is több mint kétszer annyiba kerül, mint 2021 szeptemberében. Egy év alatt 86 százalékkal drágább lett a sajt, 70,6 százalékkal a krumpli, közel 70 százalékkal a tojás, 60 százalékkal (az árstopon kívüli) tej. Az alábbi termékeknél mértünk 20 százalékot meghaladó éves áremelkedést:

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is választottunk három terméket, és megvizsgáltuk, hogy - az Árkosár általános módszertanától eltérve - márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet őket a legolcsóbban beszerezni.

A tojásról az a hír járja, hogy lendületesen drágul majd az év végéig, amikor is a darabár elérheti a 100 forintot is.

A polcokon már most is lehet 70-80 forint körüli árakat látni, most megnéztük, mérettől és kiszereléstől függetlenül hol tart jelenleg az árazás. A legolcsóbb tojást a Tescóban találtuk, a 30 darabos tálcás kiszerelésű, ketreces tartásból származó termék darabjáért 56,63 forintot kértek el. Az Auchanban a 10 darabos sajátmárkás volt a legolcsóbb, az S-es méretű tojás darabja 62,9 forint volt. Az Intersparban 64,8 forint volt egy darab M-es méretű tojás.

A száraztészta is a lendületesen dráguló termékek között szerepel mostanában - a legolcsóbb spagettit a Tescóban találtuk, a durumlisztből készült sajátmárkás termék kilója 758 forint volt. Az Auchanban 797,5 forint volt a sajátmárkás spagetti kilója (itt annyiban észnél kell lenni, hogy 400 grammos kiszerelésben árulják a megszokott félkilós helyett). Az Intersparban a kilós kiszerelésű sajátmárkás tészta volt a legolcsóbb 889 forintért.

A zöldség-gyümölcs osztályon most a szilvát néztük meg alaposabban: a legolcsóbbat az Auchanban árulták, igaz, kilónként 328 forintért II. osztályba sorolt gyümölcsöt lehetett kapni. A Tescóban 499 forint volt a magyar gyümölcs kilónként, az Intersparban olasz feketeszilvát találtunk 829 forintért kilónként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG