<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Tovább lassul a világgazdaság növekedése, amely jóval beszűkíti a gazdasági mozgásteret. Az IMF már most proaktív politikára buzdít.

A világgazdaság túl hosszú ideje tartó gyengélkedésének fokozódó kockázataira figyelmeztetve lassuló növekedést jelez és összehangolt, proaktív növekedésösztönző gazdaságpolitikát sürget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi világgazdasági prognózisában.

Az IMF honlapján közzétett áprilisi világgazdasági prognózis (World Economic Outlook, WEO) az idei évre 3,2 százalékos, 2017-re pedig 3,5 százalékos világgazdasági növekedést jelez előre. Növekedési prognózisát így az IMF 0,2 és 0,1 százalékponttal csökkentette a januárban publikált felülvizsgált előrejelzéshez képest, amiben viszont a tavaly októberben kiadott 2016-os és 2017-es növekedési prognózist mérsékelte 0,2-0,2 százalékponttal.

Régi terhet nyög a világ

A dokumentum megállapítása szerint a növekedési ütem egyenlőtlenül oszlik meg a különböző régiók között, a fejlett országok körében két százalék körüli lesz a növekedés, a fejlődő régiókban pedig ennél magasabb, négy százalékos, de az egyes országok között ezen belül is szélsőségesen nagy eltérésekkel. A fejlett gazdaságok 2016-ban 1,9 százalékkal, 2017-ben 2,0 százalékkal növekednek, 0,2 és 0,1 százalékponttal kevésbé a januári prognózisban jelzettnél. A fejlett országok növekedési potenciálját elsősorban a krízisévek hagyatéka, a viszonylag gyenge belső kereslet, a kedvezőtlen demográfiai szerkezet és a termelékenység elégtelen javulása veti vissza az IMF elemzése szerint.

Az IMF washingtoni központja (Fotó: IMF)

Az Egyesült Államok növekedése az idén 2,4 százalék, jövőre 2,5 százalék lesz, 0,2 és 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző prognózisnál. A növekedés az Egyesült Államokban a belső kereslet növekedésére, a lakáspiaci helyzet javulására támaszkodik, hátráltatja viszont a feldolgozóipari termelés visszaesése.

Az euróövezet idei növekedése az előző prognózishoz képest 0,2 százalékponttal 1,5 százalékra, a 2017-es pedig 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra mérséklődik. Az euróövezetben a viszonylag alacsony beruházások, a magas munkanélküliségi ráta és a gyenge vállalati nyereségesség hátráltatja a növekedést. A német gazdaság az euróövezettel megegyező ütemben növekszik, a spanyol viszont nagyobb, 2,6 és 2,3 százalékos ütemben.

Magyarországgal kapcsolatban is borúsabb az IMF jóslata: világgazdasági prognózisában 0,2 százalékponttal 2,3 százalékra csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését.

A feltörekvő régiók az idén 4,1 százalékkal, jövőre 4,6 százalékkal növekednek, szintén 0,2 és 0,1 százalékponttal kisebb ütemben az előző prognózisnál. Kína növekedési ütemét 0,2 százalékponttal felfelé javította az IMF az idén 6,5, jövőre 6,2 százalékra. India a januári prognózissal megegyező ütemben, 7,5 százalékkal nő az idén és jövőre is. Oroszország növekedési előrejelzését az idei évre 0,8 százalékponttal mínusz 1,8 százalékra, a 2016-ost 0,2 százalékponttal plusz 0,8 százalékra csökkentette az IMF.

Növekvő kockázatok

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a tartósan elhúzódó és túl alacsony, túlságosan törékeny világgazdasági növekedési ütem már számos országban a gazdasági és szociális struktúra felbomlásának a kockázatát hordozza.

Az IMF áprilisi elemzésében kiemeli, hogy a növekedést közvetlenül veszélyeztető tényezőként jelent meg egy újabb pénzügyi, illetve befektetői bizalmi válság bekövetkezésének a kockázata is, ami a fejlődő országok között esetleg kirobbanó devizaháború révén a vállalati nyereségeket és a tőkebefektetéseket, valamint ezáltal a belső keresletet is visszavetheti. A tartósan alacsony olajárak az olajexportáló országok növekedési kilátásait veszélyeztetik, javítják ugyanakkor az olajimportőr országokban a keresletet és a belső fogyasztást.

Kína vártnál alacsonyabb növekedése a világkereskedelmi forgalom és a nyersanyagárak közvetítésével az egész globális gazdasági növekedést lelassíthatja. Egyes régiókban mindemellett fokozódott az olyan alapvetően nem gazdasági természetű kockázati tényezők, mint például a geopolitikai konfliktusok, a politikai ellentétek, illetve a migrációs folyamatok gazdasági hatása, amelyeknek a megoldatlansága a világgazdaságra nézve is hátrányos következményekkel járhat.

"Az alacsony növekedési ütem mellett a manőverezés lehetősége is jóval kisebb" - mutatott rá Maurice Obstfeld, az IMF kutatási igazgatója, hozzátéve, hogy a tartósan lassú növekedés a keresleti és beruházási kilátásokkal együtt magát a növekedési potenciált is károsítja. Az IMF mostani lefelé korrigált növekedési prognózisa már azonnali és proaktív beavatkozást tesz indokolttá - hangsúlyozta.

A globális gazdasági növekedés fellendítése érdekében a jelenleginél sokkal hatékonyabb, strukturális, költségvetési és monetáris szinten összehangolt gazdaságpolitikai intézkedéscsomagra lenne szükség - szögezte le. A háromfrontos gazdaságpolitikai megközelítésnek összehangolt strukturális reformokat, növekedésbarát költségvetési bevétel-kiadási szerkezetet és a gazdasági aktivitást ösztönző monetáris politikát kell magában foglalnia az IMF áprilisi világgazdasági tanulmánya szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos