<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés októberi statisztikáját első becslése alapján. Szeptemberben - munkanaphatástól megtisztítva - a termelés 1,7 százalékkal csökkent. Augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított kibocsátás. 

Szintén kedden érkezik a Privátbankár.hu közel 15 éve havi rendszerességgel publikált Árkosár-felmérésének decemberi eredménye. Az adat már csak azért is érdekes, mert a legutóbbi közléskor sosem látott mértékű éves áremelkedésről adtunk hírt a hipermarketekből: éves szinten közel 3500 forintot ugrott a nagybevásárlás ára, ami 17 százalékos éves áremelkedést jelent.

Szerdán a novemberi fogyasztói árak alakulását és a szálláshelyek októberi forgalmát publikálja a KSH. Az MTI emlékeztet: a fogyasztói árak októberben átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. A maginfláció az előző hónaphoz képest 0,9 százalék, tavaly októberhez viszonyítva 4,7 százalék volt. 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 19 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához viszonyítva, és 3,7 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. szeptemberi értéket is. 

Szintén szerdán teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Október végén a központi alrendszer 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az idei évre kitűzött módosított előirányzat 127,7 százaléka és 634,5 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom októberi előzetes statisztikáját közli a KSH. Szeptemberben az export euróban mért értéke az egy évvel korábbihoz képest változatlan maradt, az import viszont 14,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi áruforgalom mérlege az előző két hónaphoz hasonlóan deficittel zárt, 128 millió euró értékben, ami 1,316 milliárd euróval rosszabb az egy évvel korábbinál. 

Szintén csütörtökön rendezi meg a Privátbankár.hu a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny országos döntőjét - a pandémiás helyzetre való tekintettel online formában. A résztvevő csapatok listája a diakforum.hu oldalon olvasható.

Pénteken a KSH a mezőgazdaság idei kibocsátásának első becslését adja ki az MTI összefoglalója szerint. Tavaly a mezőgazdasági  termelés volumene 2,1 százalékkal csökkent, az árak 6,3 százalékkal emelkedtek. A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt 2020-ban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló