<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés októberi statisztikáját első becslése alapján. Szeptemberben - munkanaphatástól megtisztítva - a termelés 1,7 százalékkal csökkent. Augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított kibocsátás. 

Szintén kedden érkezik a Privátbankár.hu közel 15 éve havi rendszerességgel publikált Árkosár-felmérésének decemberi eredménye. Az adat már csak azért is érdekes, mert a legutóbbi közléskor sosem látott mértékű éves áremelkedésről adtunk hírt a hipermarketekből: éves szinten közel 3500 forintot ugrott a nagybevásárlás ára, ami 17 százalékos éves áremelkedést jelent.

Szerdán a novemberi fogyasztói árak alakulását és a szálláshelyek októberi forgalmát publikálja a KSH. Az MTI emlékeztet: a fogyasztói árak októberben átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. A maginfláció az előző hónaphoz képest 0,9 százalék, tavaly októberhez viszonyítva 4,7 százalék volt. 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 19 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához viszonyítva, és 3,7 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. szeptemberi értéket is. 

Szintén szerdán teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Október végén a központi alrendszer 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az idei évre kitűzött módosított előirányzat 127,7 százaléka és 634,5 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom októberi előzetes statisztikáját közli a KSH. Szeptemberben az export euróban mért értéke az egy évvel korábbihoz képest változatlan maradt, az import viszont 14,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi áruforgalom mérlege az előző két hónaphoz hasonlóan deficittel zárt, 128 millió euró értékben, ami 1,316 milliárd euróval rosszabb az egy évvel korábbinál. 

Szintén csütörtökön rendezi meg a Privátbankár.hu a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny országos döntőjét - a pandémiás helyzetre való tekintettel online formában. A résztvevő csapatok listája a diakforum.hu oldalon olvasható.

Pénteken a KSH a mezőgazdaság idei kibocsátásának első becslését adja ki az MTI összefoglalója szerint. Tavaly a mezőgazdasági  termelés volumene 2,1 százalékkal csökkent, az árak 6,3 százalékkal emelkedtek. A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt 2020-ban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG