3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy kicsit visszaesett a külkereskedelem, de azért még nem kell nagyon aggódni, nincs komoly gond.

2016. júliusban a kivitel volumene 3,4, a behozatalé 2,0 százalékkal csökkent, az aktívum 31 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2016 júliusában kettővel kevesebb volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban. 2016 első hét hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 6,0 milliárd euró volt.

2016. júliusban a kivitel értéke 7,3 milliárd euró (2286 milliárd forint), a behozatalé 6,6 milliárd euró (2076 milliárd forint) volt.

2016. júliusban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 5,4, az import 6,4 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi aktívum 31 millió euróval nőtt, és 668 millió eurót tett ki.

Nem kellenek a gépek?

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 3,1, a behozatalban 4,7 százalékkal csökkent. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene több mint 12, importvolumene közel 10 százalékkal hanyatlott. Ötödével esett vissza a benzin-, negyedével a dízelüzemű motorok kivitele az Európai Unióba.

Az import csökkenését a gázturbina és a belső égésű motorok alkatrész-behozatalának visszaesése okozta. Kisebb – 4 százalék körüli – visszaesés mutatkozik a villamos gép, készülék és műszer mindkét irányú kereskedelmében. A közúti járművek behozatala közel 8 százalékkal csökkent.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,5, importvolumene 1,3 százalékkal csökkent. Közel tizedével visszaesett a gyógyszerek és a műanyag alapanyagok exportja. A gyógyszerek kivitele elsősorban Oroszország és Olaszország vonatkozásában csökkent. A műanyag alapanyagok közül az etilén polimereinek exportja több mint harmadával esett. A papír, karton és papírpép exportja több mint tizedével csökkent. A nemfémes ásványokból készült termékek és a bútor, bútorelemek kivitele is elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az olaj a húzóerő

Az energiahordozók importvolumene 10 százalékkal nőtt. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala közel 30 százalékkal emelkedett, miközben az olaj világpiaci ára az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal esett vissza. A villamosenergia-behozatal 15 százalék feletti mértékben csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,0, az importé 3,0 százalékkal mérséklődött. Jelentősen visszaesett a gabona és gabonakészítmények kivitele. Közel negyedével csökkent a kukorica exportja, közel tizedével esett a búza és az árpa kivitele is. A zöldségféle és gyümölcs exportja több mint 8 százalékos visszaesést mutat.

Kevesebbet kereskedünk?

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 3,5, az onnan érkező behozatalé 2,3 százalékkal csökkent. A többlet 55 millió euróval mérséklődött, és 508 millió eurót tett ki. Az export és az import egyaránt 79 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,9, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 86 millió euróval javult, és 160 millió eurós aktívumot mutat.

2016. január–júniusban a kivitel értéke 53,7 milliárd euró (16 807 milliárd forint), a behozatalé 47,7 milliárd euró volt. A kivitel volumene 4,1, a behozatalé 4,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 899 millió euróval nőtt, és 6,0 milliárd eurót tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG