1p
Az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájában a demokrata párti Barack Obama este kijelentette: a Wall Street válsága "végső ítélet" a Bush-kormány John McCain által is támogatott, sikertelen gazdaságpolitikája felett.
Az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájában a demokrata párti Barack Obama péntek este kijelentette: a Wall Street válsága "végső ítélet" a Bush-kormány John McCain által is támogatott, sikertelen gazdaságpolitikája felett.

Republikánus vetélytársa azzal vágott vissza, hogy Obama az egyik legliberálisabban voksoló tagja a kongresszusnak, és ebből a pozícióból bizony nehéz a jelenlegi pénzügyi válság megoldásához szükséges pártok feletti megoldást megtalálni. A másfél órás vitát - amelynek eredetileg meghirdetett témája a kül- és biztonságpolitika volt - a jelöltek a pénzügyi válságból való kilábalásról alkotott elképzeléseik ütköztetésével kezdték meg; a moderátor kérdéseire válaszolva az első 30 percben csak a gazdaságról beszéltek.

"Gyorsan és bölcsen kell cselekednünk", a 30-as évekbeli nagy depresszió óta a legsúlyosabb válságról van szó - szögezte le Obama, hozzátéve, hogy a szövetségi bankmentő segélycsomaghoz szigorú ellenőrzést kell rendelni és szem előtt kell tartani az átlag adófizetők érdekeit. McCain elismerte, hogy rendkívül súlyos krízisről van szó. Mint mondta, a Wall Streeten jelenleg a mohóságot és a korrupciót jutalmazzák, de az ő adminisztrációja elszámoltathatóságot teremt majd. Hozzátette, bizakodó, mert a demokraták és republikánusok most közösen igyekeznek megoldást találni a válságra minden amerikai érdekében.

A három tervezett elnökjelölti vitából az első megrendezése még pénteken is bizonytalan volt. Alig 10 órával az esemény előtt kérdéses volt, hogy a két jelölt összemérheti-e erejét, McCain ugyanis szerdán közölte, hogy a hitelpiaci válság, a 700 milliárd dolláros banki mentőcsomag körüli vita miatt felfüggeszti választási kampányát. Arra kérte Obamát, halasszák el első vitájukat. Azt akarta mutatni, hogy ő a pártpolitizáláson felül áll, az ország egészét érintő pénzügyi válság fontosabb számára a kampánynál. Obama elutasította a javaslatot és élesen támadta vetélytársát, azt kérdezte, milyen elnök lenne McCain, ha nem képes két dolgot, a pénzügyi egyeztetéseket és a vitán való részvételt összehangolni. McCain stábja végül péntek délben közölte, hogy az arizonai szenátor mégis elutazik a vitára.

Az iraki háború kapcsán McCain kijelentette: a csapaterősítési taktika sikeres volt, az amerikai csapatok győztesen fognak hazatérni, a vereség viszont egy olyan szélesebb háborúhoz vezetett volna, amelybe az Egyesült Államoknak vissza kellett volna térnie. Bírálta Obamát, amiért nem támogatta a csapaterősítést. Obama viszont arra emlékeztetett, hogy ő hat éve a háború ellen szavazott, amikor az még politikailag kockázatos volt, és ítélete helyesnek bizonyult. Mint mondta, a háború már több mint 4 ezer amerikai halottat követelt és ma is havonta 10 milliárd dollárba kerül, miközben Amerikában nincs egészségbiztosítás a rászorulóknak. McCain azt mondta, hogy a demokrata szenátor nem érti a taktika és a stratégia közötti különbséget.

Az egymástól két méternyire, szónoki pulpitusok mögött álló, félig egymás, félig a közönség felé forduló jelöltek többször egymás szavába vágva igyekeztek igazukat bizonyítani. "Obama még mindig nem akarja megérteni, hogy ha Irakban kudarcot vallunk, az eddigi törékeny eredmények veszélybe kerülnek" - jelentette ki McCain. Obama azzal reagált, hogy a Bush-kormány nyolc éven át kizárólag Irakra koncentrált, miközben az al-Kaida terrorszervezet vezérét, Oszama bin Ladent sem kapták még el. "Úgy gondolom, hogy Obamának nincsen megfelelő nemzetbiztonsági ismerete és tapasztalata ahhoz, hogy az Egyesült Államokat biztonságban tartsa" - mondta a vita során a vetélytársánál sokkal harciasabb hangnemet megütő McCain, aki szerint a demokrata jelölt több területen hibásan foglalt állást, például a Grúzia elleni orosz agresszió kapcsán, amikor első nyilatkozatában mindkét felet önmérsékletre szólította fel. McCain naivnak nevezte Obamát, amiért szerinte nem érti az orosz kormány természetét; azt mondta, Moszkvát az olajdollárok hajtják és egy KGB-apparátcsik irányítja. Obama szerint viszont McCain hibás ítélőképességét jelzi, hogy támogatta az iraki inváziót. Azt is kijelentette, hogy McCain ugyanazt a Bush-féle politikát képviseli, amely tönkretette Amerika nemzetközi hírnevét.

Egyetértettek azonban Grúzia és Ukrajna NATO-tagsági törekvéseinek támogatásában; McCain szerint azonnali csatlakozási tervet kellene nyújtani a két államnak. Irán kapcsán is keményen támadta a republikánus jelölt demokrata vetélytársát; McCain úgy értékelte: nemcsak téves, hanem veszélyes Obamának az az álláspontja, hogy feltétel nélkül tárgyalna Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel. Mint mondta, ezzel legitimálnák az iráni elnököt, aki az ENSZ-közgyűlés mostani ülésszakán is fenyegette Izraelt. Obama védte álláspontját, azt mondta, ha Amerika érdeke úgy diktálja, tárgyalásokat fog kezdeni.

Abban a kérdésben is összeütköztek, hogy McCain nyilvánosan nem támogatná Pakisztán területén a szélsőséges fegyveres csoportok elleni támadásokat, a határon átnyúló akciókat, míg Obama azt mondta, az Egyesült Államoknak meg kellene támadnia ezeket a csoportokat, ha Pakisztán erre nem hajlandó. A 2001. szeptember 11-i, Amerikát ért terrortámadással kapcsolatban a két jelölt egyetértett: az Egyesült Államok ma nagyobb biztonságban van, mint hét éve, és kisebb az esélye egy hasonló merényletnek.

Jövő héten csütörtökön rendezik meg az alelnökjelöltek közötti televíziós vitát a Missouri állambeli St. Louisban. McCain és Obama még kétszer, október 7-én, illetve 15-én fog egymással vitázni.

A nagy vagyonok titokban maradnak 
Bush végre kimondta: válságban Amerika
Kampányfogás, hogy McCain nem kampányol?
McCain híveit megingatta a válság  
Sikeres hadjárat után Obama ismét vezet

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG