3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Olcsóbb lesz a tankolás péntektől – indulnak az új lakossági energiahatékonysági pályázatok: ablak-, kazán- és háztartásigép-cserére lehet pályázni – és egy lépésben, 12 milliárd euróból lehet forintosítani a devizahiteleket.

Jövő hétfőtől elérhetőek a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból.
Először szeptember 22-én az elavult kazánok, tüzelőberendezések cseréjét célzó pályázat jelenik meg, amelyre egymilliárd forint jut. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni.

Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol. Ezzel a gázolaj literenkénti átlagára 424 forintra, a benziné 418 forintra mérséklődik. A Mol legutóbb múlt szerdán változtatott az árakon: akkor a benzin árát 4 forinttal emelte, a gázolajé nem változott.

A kínai élénkítésről szóló piaci hírek hatására tegnap kitört a jó kedv a piacokon és ez ma is kitart, a tőzsdék pluszban járnak.
Az alacsony forgalom azonban arra utal, hogy a kivárás a jellemző. Ma a Fed ülést követő bejelentésekre vár a piac: ha marad a galamb hangvételű hozzáállás, és a támogató monetáris politika, az pozitív hatással lehet a kockázatosabb eszközökre is, de a forint erősödésének így is útjába állhat a 313-as szint.

Optimista előrejelzést adott a Takarékbank: úgy számolnak, hogy idén a gazdasági növekedés nem 3,1, hanem 3,5 százalék lesz. A növekedés ütemét jövőre 2,9 százalékon várják, mert a devizahiteles mentőcsomag a fogyasztást élénkíti. Az ipar bővülésének dinamikája pedig a beruházások miatt maradhat magas. Az elemzők beszéltek arról is, hogy az infláció jövőre két százalék körül lehet, a forint pedig noha stabilabbá vált a feltörekvő piaci devizákkal szemben, a régión belül lemaradt a magas államadósság miatt.

A jegybank alelnöke szerint akár egy lépésben is lehet forintosítani a devizahiteleket, ehhez nagyjából 12 milliárd euróra lehet szükség. Balog Ádám a távirati irodának azt mondta: akiknek még él a szerződésük a bankkal, azoknak alacsonyabb lehet a törlesztőrészletük, akiknek nem, azok készpénzt kaphatnak vissza. A jegybank úgy számol, hogy a bankoknak 1000 milliárd forintba kerül majd a visszatérítés, az adósok terhe pedig átlagosan 25 százalékkal csökkenhet.

Eddig hatból 4 pénzintézet állam elleni keresetét elutasította a Fővárosi Törvényszék. Az FHB, a Summit, a Santander és a Hypo Leasing indítványáról van szó. Valamennyien alkotmánybírósági normakontrollt kértek, ezt azonban a bíróság visszautasította. Az AXA ügyében pedig szeptember 25-én hoz kiegészítő ítéletet a törvényszék. A mai ítéleteket nem számolva eddig a bíróság összesen 42 ítéletet hozott, ebből 39 felperesi keresetet utasított el teljesen, 3 esetben részben helyt adott a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG