BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. május 30. 06:00

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache, az ibizai botrányba belebukott FPÖ-vezér hasonlít egymásra, de van köztük egy nagy különbség: a magyar kormányfő meg tudta valósítani a terveit - mondta Alexander Dworzak a Privátbankár.hu-nak. A Wiener Zeitung külpolitikai szerkesztője szerint a magyar miniszterelnök mostanában nem fog mutatkozni szabadságpárti vezetőkkel. Végeredményben mégis az ő táborukba kerülhet majd, ha a Fideszt kizárják a Néppártból.

Amikor még jóban voltak: Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Május 18-án, egy héttel az EP-választások előtt robbantotta a német Spiegel és a Süddeutsche Zeitung az ibizai bombát.

A két német lap közzétett egy 2017-ben a spanyol üdülőszigeten titokban készült videófelvételt, amelyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) két akkori magasrangú politikusa, Heinz-Christian Strache pártelnök, későbbi osztrák alkancellár és Johann Gudenus  arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával, hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe.

Május elején még barát volt

A botrány rosszul jött a magyar kormánynak, hiszen Orbán Viktor jó viszonyt ápolt Heinz-Christian Strachével, az ügy kirobbanása előtt szűk két héttel pedig személyesen is fogadta Budapesten. Akkor barátinak nevezte a tárgyalásukat, és szövetségesként tekintett rá.

„Minden stratégiai kérdésben egyetértés mutatkozott az FPÖ elnöke, illetve az alkancellár úr és a magyar kormány delegációtagjai között”

- mondta a magyar kormányfő, Strache pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktor közel áll hozzá politikailag.

A jó kapcsolatokat jelezte az is, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az alkancellár vendégeként vett részt a bécsi Operabálon idén februárban.

Az akkori osztrák alkancellár és Gulyás Gergely.  Forrás: Heinz-Christian Strache/Facebook

Május végére vállalhatatlan lett

A felvétel kiszivárgása okozta kényelmetlen helyzetet a magyar kormánypárt (és médiája) úgy próbálta kezelni, hogy a felvételen elhangzó "necces" kijelentéseket elhallgatta, bagatellizálta vagy röviden elhatárolódott azoktól (utóbbit tette Orbán Viktor is). Inkább a videó keletkezésének hátterére helyezte a hangsúlyt, és igyekezett bevándorláspárti erők lejárató akciójaként beállítani a történteket.

Amikor pedig a sajtó szembesítette a felvétel tartalmával, eltolta magától az ügyet.

„Az osztrák alkancellár egy vállalhatatlan, teljesen okkal egy ilyen politikai földindulást kiváltó  mondatot mondott. (....) Költői túlzásnak érezném azt mondani, hogy a legkülönbözőbb párthovatartozású kormányzati emberek vagy európai vagy tagállami politikusok, akik az osztrák alkancellárral az elmúlt két évben találkoztak, együtt dolgoztak (...), (hogy) most ez a botrány ez őket is érinti”

- magyarázta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője az Indexnek az EP-választás éjszakáján.

Már nem lesz közös fotó

Ez a távolságtartó stratégia lehet irányadó a jövőben is.

„Taktikai okokból Orbán nyilván nem fog nyilvános eseményeket szervezni és közös képet csinálni az FPÖ-vel, amíg nem tisztázódik az Ibiza-botrány”

- mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung című osztrák napilap külpolitikai szerkesztője.

Ráadásul ha idővel tisztázódik is az ügy, valószínűleg akkor sem fogja azt előhozni a magyar kormány. A felvételen Strache ugyanis nem csak a korrupciós lehetőségekről beszél, hanem követendő példának állítja be Orbán Viktor médiapolitikáját:

„Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet szeretnénk felépíteni”.

Arról is szót ejt – mégha közben túloz is – , hogy Heinrich Pecina  közbenjárásával „állítaná át” az orosz pénzből felvásárolandó Kronen Zeitung bulvárlapot:

„(Pecina) az elmúlt 15 év minden magyar médiumát felvásárolta és előkészítette Orbán Viktor számára.”

Mint ismert, az osztrák üzletember befektetési cége előbb megvette, majd bezárta a Népszabadságot, a tucatnyi megyei napilapot kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t továbbadta Mészáros Lőrinc kormányközeli milliárdosnak, és ugyanezt tette több más megyei lappal is.

Heinrich Pecina.( MTI Fotó: Mohai Balázs)

Pecinát, akivel Orbán Viktor személyesen is tárgyalt Bécsben 2018 elején, 2017-ben egy osztrák bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés és csalás miatt egy másik ügyben.

Orbán megcsinálta, amiről Strache csak beszélt

Alexander Dworzak szerint Orbán és Strache is populista, és miközben azt állítják, hogy az elit ellen harcolnak, valójában maguk is részei annak. A magyar miniszterelnök azonban egy dologban megelőzte (korábbi) szövetségesét.

„Kettejük között az a nagy különbség, hogy Orbán 2010 óta meg tudja valósítani a terveit, például ami a tradicionális média feletti ellenőrzést illeti”

- mondja Dworzak. Szerinte Ausztriában sok média „objektíven és kritikusan” számol be az FPÖ-ről, amely emiatt már évek óta „alternatív valóságot” épít a közösségi médiában: a Facebookon nagyon aktív, és van egy tévécsatornája a Youtube-on.

A Fideszéhez hasonló ütőerejű médiabirodalomról viszont csak álmodhat.

Elkent kérdések

Az ibizai videó magyar vonatkozású kijelentéseit szintén igyekeznek elkenni a kormánypárti politikusok. Deutsch Tamás például némi gondolkodás után a szöveg leminősítésével kerülte ki, hogy reagálnia kelljen annak tartalmára.

„Vállalhatatlan dolgokat mondó emberek vállalhatatlan szövegeiben Önre, rám, bárki másra valamit mondanak, azt gondolom, hogy ezt komolyan venni teljes aránytévesztés lenne"

- jelentette ki az Index azon kérdésére, hogy van-e bármi valóságalapja Strache Orbán Viktort érintő megjegyzéseinek.

A hatalom jobban érdekli

Ami a jövőt és a Fidesz európai helyzetét illeti, Alexander Dworzak szerint Orbán – hatalompolitikai megfontolásokból – most már inkább az Európai Néppárton (EPP) belül tartaná jelenleg felfüggesztett tagságú pártját:

„A kereszténydemokratáknak és a szociáldemokratáknak szükségük van koalíciós partnerre az EP-ben. Kizárt, hogy ez egy, az EPP-től jobbra álló frakció legyen. Ez pedig ellene szól annak, hogy Orbán elhagyja az EPP-t, hiszen őt jobban érdekli a hatalom a jobboldali ideológiánál.”

A Wiener Zeitung külpolitikai szerkesztője úgy véli: bár a Néppárt egyértelműen vesztett erejéből az EP-választáson, és nem szívesen mond le a Fidesz 13 mandátumáról, kérdés, hogy – a sok konfliktus és az Orbán-Salvini-Strache közeledés után – „akarja-e még” a magyar kormánypártot. (Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali-populista Liga vezére – a szerk.)

Kirúghatják a Fideszt

Ráadásul a választás után előállt új hatalmi helyzetben – az EPP-nek és a szintén meggyengült szociáldemokratáknak szükségük van egy harmadik frakcióra a parlamenti többséghez – a Fidesz akadály lehet a jobbközép pártcsalád számára.

„Az EPP-nek ki kell zárnia Orbánt a soraiból ahhoz, hogy bármilyen koalíciós alkut elfogadjunk”

- jelentette ki Pascal Canfin francia politikus, aki Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche második számú jelöltjeként jutott be az EP-be. Az En Marche a liberális ALDE képviselőcsoporthoz csatlakozik majd, amelyből könnyen királycsináló frakció lehet – azaz akár rajta is múlhat az EPP vezette koalíció többsége.

Tehát egyre több jel utal tehát arra, hogy a Fidesz napjai a Néppárton belül meg vannak számlálva.

(Háttéranyagunk az ibizai botrányról: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél