4p
Vezető német konzervatív politikusok szerint a Fidesz hamarosan ki fog válni az Európai Néppártból. Ezek a vélemények azután erősödtek fel, hogy Orbán Viktor az olasz Liga és az osztrák Szabadságpárt vezérét is fogadta a napokban, és azt mondta, hogy nem támogatja Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjáért folyó harcban.
Közel állnak egymáshoz: Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor tegnapi találkozója a Karmelita kolostorban. MTI/Koszticsák Szilárd

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból (EPP).

CDU: világos jelzések

Annegret Kramp-Karrenbauer azután nyilatkozott így a Reutersnak, hogy Orbán Viktor múlt csütörtökön Budapesten tárgyalt Matteo Salvinivel, a jobboldali-populista olasz Liga vezetőjével, hétfőn pedig Heinz-Christian Strachét, a hasonló beállítottságú osztrák Szabadságpárt első emberét fogadta.

„Az elmúlt napokban tanúsított magatartásával és azzal, hogy találkozott az olasz Liga vezérével, világos jelzést küldött arra vonatkozóan, hogy el fogja hagyni az EPP-t”

- mondta Annegret Kramp-Karrenbauer. Hozzátette, hogy a Fidesz tagsága amúgy is fel van függesztve, ezért a magyar kormánypárt már nem szólhat bele a pártcsalád döntéseibe. A tagság kérdését „biztosan meg fogják vitatni” a május végi európai parlamenti (EP) választások után.

Tudatos távolodás

A CDU elnöke utalt arra, hogy a felfüggesztéssel próbaidőt adtak Orbán Viktornak.

„Megpróbáltunk hidat építeni hozzá.”

A magyar miniszterelnök magatartása azonban azt jelzi, hogy tudatosan távolodik az EPP-től - tette hozzá Kramp-Karrenbauer, aki múlt év végén vette át a CDU vezetését Angela Merkel német kancellártól.

A Süddeutsche Zeitung emlékeztet arra is, hogy miközben Orbán Viktor szerint az EPP-nek együtt kellene működnie a jobboldali-populista pártokkal, addig a CDU elnöke és a német kancellár egyaránt elutasítja ezt a lehetőséget.

A német lap felidézi azt is, hogy a magyar miniszterelnök tegnap, Heinz-Christian Strachével tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nem támogathatja Manfred Webernek, az EPP csúcsjelöltjének európai bizottsági elnöki ambícióit. Szerinte ugyanis nem támogathatnak egy olyan jelöltet, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Söder szerint is érik a kilépés

A CDU testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) az elnöke szintén arra utalt, hogy küszöbön áll a Fidesz távozása az EPP-ből.

„Sajnos ez (az Orbán-Strache találkozó) várható volt. Világos jelzés, ha valaki hétről hétre jobboldali-populistákkal találkozik. Ezzel megelőlegezi az EPP döntését”

- mondta Markus Söder a DPA hírügynökség szerint.

Strache: Orbán közel áll hozzám

Eközben Heinz-Christian Strache az osztrák közszolgálati rádió Morgenjournal című műsorában azt mondta: Matteo Salvini mellett Orbán Viktor is közel áll hozzá az európai politikai életben. Szerinte a magyar kormányfő „Európa valóban sikeres vezetőinek egyike”.

Az osztrák alkancellár arra a kérdésre azonban kitérő választ adott, hogy számít-e a Fidesz pártcsaládváltására az EP-választások után.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke szerint a magyar kormányfő kijelentése Weber támogatásának megvonásáról nem változtat a Fidesz EPP-tagságáról szóló eljáráson. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő továbbra is támogatni fogja a Néppárt csúcsjelöltjét.

Jobbra akar nyitni Orbán

Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatóján nyitva hagyta a Fidesz EPP-tagságának kérdését. Utalt ugyanakkor arra, hogy hajlandóak a Néppárttól jobbra álló erőkkel szövetkezni:

„Mi az európai nagykoalíció helyett a jobbra való nyitás lehetőségének a megfontolását is napirenden akarjuk tartani".

A magyar kormányfő szerint az EPP nagyobbik részét bevándorláspárti politikai erők alkotják, ugyanakkor reméli, hogy a pártcsalád jobboldala és az ettől jobbra álló politikai mező, a hazafias pártok meg fognak erősödni.

Hozzátette: a Fidesz nem tudja elképzelni a helyét egy olyan EPP-ben, amelyben a bevándorláspárti erők vannak többségben. Ugyanakkor megvárják, hogy az EP-választás után „merre fordul" a pártcsalád.

Előretörhetnek Salviniék

Az EP utolsó mandátumbecslése szerint a május végi választáson a Néppárt és a szocialisták megroggyanhatnak, a nacionalisták és a Zöldek viszont előretörhetnek. Mindez azt jelenti, hogy az új EP az eddiginél is megosztottabb és kiegyensúlyozottabb lehet.

Kapcsolódó háttéranyagok:
- A nagy migránspara III.: Olaszország is bezárja a kapukat
- A nagy migránspara II.: így zárult be a balkáni útvonal

- A nagy migránspara I.: Radikálisan csökken az érkezők száma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG