Hirdetés

EP-választás: bukhatnak a nagy pártok, szárnyalhatnak a nacionalisták és a zöldek

Wéber Balázs, 2019. április 24., 06:10

A Néppárt és a szocialisták megroggyanhatnak, a nacionalisták és a zöldek viszont előretörhetnek a májusi EP-választáson, tehát az új Európai Parlament az eddiginél is megosztottabb lehet – derül ki egy aktuális mandátumbecslésből. Megnéztük, mit mutatnak a hosszú távú trendek, és mi lehet a számok mögött.

A picture made with LensBaby, shows people at the European Parliament in Brussels, Belgium, 12 April 2019. The European Union parliamentary elections will take place from 23 - 26 May 2019. EPA/OLIVIER HOSLET
Az Európai Parlament brüsszeli épülete. EPA/OLIVIER HOSLET

Múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra az Európai Parlament (EP) negyedik becslését az új EP politikai összetételéről. A 28 tagállamban végzett közvélemény-kutatásokon alapuló felmérés az utolsó becslés a május végi választások előtt. .

Néppárt

Hirdetés

A dokumentum szerint a következő, kilencedik ciklusban is az Európai Néppárt (EPP) lesz a legnagyobb erő az EP-ben – igaz, ez az egyetlen jó hír, amit az EPP vezetői kiolvashatnak a jelentésből. Az előrejelzések szerint 180 mandátumot szerezhetnek a 751 fős parlamentben, azaz a képviselők kevesebb mint negyede lehet néppárti.

A mostani felmérés alapján a keresztény-konzervatív pártcsalád támogatottsága bő egy éve nagyjából stagnál, azaz úgy tűnik, hogy népszerűségüket sem Manfred Weber novemberi csúcsjelöltté választása, sem a Fidesz felfüggesztése körüli hercehurca nem befolyásolta érdemben. (Weber megválasztása után némileg emelkedett a becsült mandátumszám, utána azonban visszaesett.)

Ha a hosszú távú trendet nézzük, akkor az EPP jelentősen és folyamatosan gyengül:

A pártcsalád a mostani előrejelzés alapján tíz év alatt 85 képviselői helyet veszít, ami több mint 30 százalékos csökkenés.

Szociáldemokraták

Még rosszabb helyzetben van a másik nagy politikai tömb, a mérsékelt baloldali pártokat tömörítő Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is magában foglaló pártcsalád népszerűsége az elmúlt egy évben zuhant: 2018 elején még 181 mandátumon – azaz a Néppárt szintjén – álltak, most már csak 149 képviselői helyet jósolnak nekik.

A szocdem szövetség – amely 2009 júniusában vette fel mostani nevét – mintegy húsz százalékos mínusszal számolhat 2009-hez és 2014-hez képest. 

Liberálisok

A harmadik helyre a szabadelvű pártokat tömörítő Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) futhat be, amely 76 képviselőt küldhet az új EP-be az előrejelzések szerint.

Az ALDE 2018 eleje (83 becsült mandátum) óta ugyan gyengült, de még így is jobb eredményre számíthat, mint 2014-ben, és közelíthet a 2009-es szinthez.

A liberálisok tehát az elmúlt tíz évben kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de megtartották a táborukat.

Nemzet és Szabadság Európája

A májusi választások egyik nagy nyertese a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) lehet, amelynek tagja a többi közt az olasz Liga, a francia, Marine Le Pen vezette Nemzeti Gyűlés és az osztrák Szabadságpárt.

A nacionalista, bevándorlásellenes, radikáljobb frakció, amely 2015-ben alakult, több mint kétharmadával növelheti képviselői számát. Népszerűségük az elmúlt években ugrásszerűen emelkedett.

A legtöbb helyet, szám szerint huszonhatot a Liga szerezheti, amely jelenleg a legnépszerűbb párt Olaszországban. 

Zöldek

Szintén jó eredményre számíthat a Zöldek/Európai Szabad Szövetség: a zöld-újbaloldali csoport, amelynek tagja az LMP is, 57 képviselőt küldhet az új EP-be – többet, mint 2009-ben és 2014-ben.

A Zöldeknek  2018 első negyedévében még csak 30 mandátumot prognosztizáltak, tehát az elmúlt egy évben szinte megduplázták népszerűségüket.

Konzervatívok és Reformisták

Elvileg a negyedik legnagyobb frakciót az EU-szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták alkothatják majd 66 képviselővel – ide tartozik például (még) a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság, de az Olaszország Fivérei is. A pártcsalád 2014-ben 70 mandátumot szerzett, idén februárban pedig 78 mandátumon állt, az elmúlt két hónapban azonban számottevően gyengült.

Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a további sorsuk, hiszen a Brexittel elveszítik a brit konzervatívokat, a Finnek Pártja és a Dán Néppárt pedig inkább átülne a Matteo Salvini vezette Liga körüli csoporthoz.

Ami pedig a többieket illeti, a szocialista-kommunista Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal 46 (2014:52), az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája pedig 45 (2014:48) képviselői helyre számíthat.

Mi áll a háttérben?

Az EP-választás várhatóan visszatükrözi majd azt a trendet, amely számos nyugat-európai országban már hosszú ideje megfigyelhető.

A hagyományos, nagy centrumpártok vezető szerepe ugyan még megmarad, támogatottságuk azonban tovább gyengül. Szavazóik egy része a tőlük jobbra és balra álló kisebb pártokhoz vándorol át. Egyszerre erősödik tehát az úgynevezett populista-nacionalista, valamint a zöld-újbaloldali-liberális tábor, ami tovább erősítheti a társadalmi megosztottságot.

Bár Magyarország a Fidesz töretlen népszerűsége miatt kivételnek tűnhet – a megosztottság persze itt is nagyon erős –, valójában beleillik az európai trendbe, hiszen a Néppárton belül felfüggesztett magyar kormánypárt programja (és hangvétele) inkább a populista-nacionalista pártcsalád ideológiájával mutat hasonlóságot, semmint a saját pártcsaládjáéval.

Míg a Fidesz-KDNP 13, addig a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3, a Demokratikus Koalíció és a Momentum 1-1 képviselőre számíthat, az LMP viszont nem jut be az EP-be a mostani mandátumbecslés szerint.

Mindez a változás ugyanakkor egyre nehezebben írható le a bevett politikai definíciókkal, és egyre inkább új megközelítést, új koordináta-rendszert igényel. A hagyományos besorolásokat éppúgy érdemes lenne újragondolni, mint azt, hogy a gyakorlatban mit jelentenek az egyes pártcsoportokra ráaggatott jelzők.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?