4p
Nincs egyedül Magyarország, ha a migráció állapotáról van szó az Európai Tanácsban: a határok önálló védelméről minden országnak autonóm módon kellene döntenie. A nemzeti konzultáció kérdéseivel nincs baj. Aki szerint van, az menjen, és beszéljen a bevándorlóktól rettegő magyarokkal. Az EU kettészakadhat, de nem ez a probléma tépheti fel a sebeket - ezekről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a rádióban.
Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában múltidézéssel kezdett: az elmúlt öt év kritikája kapcsán azt mondta, az emberek elfelejtik a politikai lépéseket, ezért újra és újra fel kell idézni a döntéseket.

A kormányfő szerint a visszatekintés egyik kiemelkedő pontja a rendszerváltás lezárása: két jelentős esemény volt, amelyek ennek bekövetkeztét jelezték a miniszterelnöknek: törvényes úton lezajlott a forintosítás, egy Tisza-menti település tüntetésén pedig szociális támogatás helyett munkát követeltek.

Mi van még hátra?

A múlt felidézése a jövő céljainak elérést segítik: okos, nyugodt polgári berendezkedést kell megteremteni. “Ez az én történetem.” - mondta a Orbán Viktor. “Olyan asztalost még nem láttam, aki ne hibázott volna.” - a Fidesz is hibázik, de a kormányfő szerint képesek az önkorrekcióra. Magyarország pedig egy “kávéházi ország”: nem nehéz beazonosítani azokat a döntéseket, amelyekkel a lakosság nem elégedett.

Nem csak a társadalom, Brüsszel sem hagyja szó nélkül a hibákat, amelyekre nem rég  az Európai Néppárt, a Fidesz-KDNP-t is magában foglaló európai ernyőpárt fel is hívta a figyelmet budapesti tanácskozásán.

Nem is vagyunk olyan maflák

A menekültkérdés az egyik olyan téma, amely minden résztvevőt érint: Orbán Viktor szerint ésszerű mederben zajlik a vita, szépen kifejlődött, egyedül a menekültek és a gazdasági bevándorlók közötti különbséget nem ismerik fel az emberek, de a kormányfő gyorsan tisztázta a státuszokat: ha valaki életveszélyes területről érkezik Görögországba, az menekült. Tovább megy onnan egy tranzitországba? Akkor már gazdasági bevándorló, hiszen nincs veszélyben az élete.

Az Európai Unió Orbán Viktor szerint életszerűtlen szabályokat akar rákényszeríteni a tagországokra, holott mindenkinek egyedül kellene megvédenie a határait és ezzel Magyarország is tisztában van. A migránsokat érintő relokációs programot hibásnak tartja a miniszterelnök: szerinte nem csak ő, hanem a németek és a franciák is más megoldást szeretnének, mi például az önálló határvédelmet: ahhoz, hogy ezt a jogot kiharcolja, Orbán szövetségeseket keres és tárgyal a többi ország vezetőjével. “Nem állok rosszul.” - summázta a helyzetet.

Miért kéne bárkit is szeretni?

Orbán Viktor szerint nincs semmi probléma a nemzeti konzultációban felvetett kérdésekkel. Úgy véli, a bevándorlók inkább jelentenek fenyegetést az emberek számára, így a kérdésfeltevésen sem kell meglepődni. Arra biztatja a baloldalt, hogy látogassanak el a magyarokhoz és a legalsóbb szinteken ismerkedjenek a hozzáállásokkal, amikor azt mondják, szükség van a menekültekre.

A kétarcú unió

A migrációs helyzet mellett a megújuló Európa lesz a kormányfőket tömörítő Európai Tanács kiemelt témája legközelebb. A The Guardian angol lapban megjelent cikkük szerint a német és francia gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel és Emmanuel Macron ismét hitet tettek az új Európa mellett: kevesebb bürokrácia, fejlett adózás új európára lesz szükség. Orbán Viktor üdvözli a kezdeményezést, azonban óvatosságra int: vigyázni kell, hogy a rendbetétel során ne szakadjon ketté Európa. Amíg az eurózóna együttműködését finomhangolják, nem mehetnek el szó nélkül a többi tagország mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG