<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Miközben Szijjártó Péter a magyar-izraeli szövetséget méltatta és az EU Izrael-politikáját kritizálta Jeruzsálemben, a palesztin területek megszállásáról nem beszélt – mint ahogy arról sem, hogy az utolsó pillanatban lefújták a V4-Izrael csúcsot a Lengyelország és a zsidó állam közötti diplomáciai konfliktus miatt. A viszály kellemetlen helyzetbe hozta az Orbán-kormányt, hiszen mindkét ország fontos szövetségese. A magyar miniszterelnök végül azt mondta: jobb lett volna, ha mindenki eljön Jeruzsálembe, de a részletekbe nem ment bele.

Orbán Viktor az Olajfák hegyén Jeruzsálemben ma hajnalban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Magyarország és Izrael szoros szövetségesek a biztonsági és gazdasági együttműködés tekintetében, és együttműködnek a nemzetközi szervezetekben is – jelentette ki Szijjártó Péter Jeruzsálemben a közmédiának. A külgazdasági és külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnököt kísérte el hivatalos látogatásra (és a végül elmaradt V4-Izrael csúcsra) a zsidó államba.

Megvédte az izraeli kormányt

Orbán: jobb lett volna, ha mindenki eljönKülgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, miután megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az azt követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte:  az európai parlamenti választások egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában.
Közölte: arra törekszenek, hogy a választás után olyan új vezetők legyenek az EU-ban, akik nem finanszíroznak olyan NGO-kat, amelyek beleavatkoznak a politikai ügyekbe és Izrael-ellenes álláspontot képviselnek.
A lengyel-izraeli vitára utalva azt mondta: az volt a terv, hogy a visegrádi miniszterelnökök együtt érkeznek Jeruzsálembe. Ez "majdnem sikerült", és "az első kísérlet biztató volt", de most elhalasztják a V4-ek és Izrael találkozóját.
Azt mondta, jobb lett volna, ha mindenki eljött volna, hiszen mindig jobb együtt lenni, mint nélkülözni valakit. Magyarországot jó barátság fűzi Lengyelországhoz, szorosan együttműködnek az EU-ban is, és remélhetőleg Lengyelország és Izrael közvetlenül megbeszéli és megoldja a kialakult helyzetet.
Orbán Viktor emlékeztetett, hogy Magyarország és Izrael közösen lép fel több nemzetközi szervezetben, így az ENSZ-ben is. A gazdasági együttműködésről szólva a miniszterelnök kiemelte, hogy a 210 Magyarországon tevékenykedő izraeli cég komoly jelenlétet bizonyít.
Benjámin Netanjahu hangsúlyozta: sok közös van a két ország múltjában, olyan kis népekről, kis demokratikus országokról van szó, amelyek a jövőt a békére, a szabadságra és a jólétre alapozva építik.
Kiemelte az együttműködés jelentőségét a terrorellenes erőfeszítésekben, mint mondta, együtt szállnak szembe azokkal, akik az emberi civilizációt vették célba, az iszlám szélsőségesekkel, a terroristákkal.
Felidézte: Orbán Viktor tavaly is járt Jeruzsálemben, rendszeresen találkoznak, és tovább erősítik a kétoldalú politikai, gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat.
Netanjahu köszönetet mondott, amiért Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben is. Végül fontos gesztusként értékelte, hogy Magyarország külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben. (MTI)

Szijjártó Péter szerint Izraellel szemben sokszor kifejezetten tisztességtelen és elfogult álláspontot fogalmaznak meg a nemzetközi szervezetek, de Magyarország mindig fellép ez ellen.

Hozzátette: elvi alapon is elutasítják, hogy gazdasági és kereskedelmi szigorításokkal, tiltásokkal, blokádokkal akarjanak feloldani egy konfliktust, "mert az nem fog menni".

Szólt arról is, hogy Magyarország "az Európai Bizottság javaslata ellenére sem alkalmazza a címkézés módszerét", vagyis nem jelzi, ha egy terméket a telepes területeken gyártottak. A magyar kormány azt is ellenzi, hogy az ENSZ nyilvánosságra hozza a telepes területeken működő vállalatok listáját.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy Magyarország Izraellel közösen harcolt az ENSZ globális migrációs csomagja ellen (mindkét ország nemmel szavazott a csomagra – a szerk.), és határozottan kiállnak az illegális migrációs folyamatok megállítása mellett.

Amiről nem szólt Szijjártó

A külgazdasági és külügyminiszter a híradások szerint arról nem beszélt, hogy az Európai Unió (az ENSZ-hez hasonlóan) a telepes-politikája miatt szokta bírálni a zsidó állam kormányát, és ezért javasolja a telepeken készült áruk címkézését.

A zsidó telepek ugyanis részben olyan területeken épültek és épülnek – Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában –, amelyek nemzetközi határozatok szerint Izrael által megszállt palesztin területnek minősülnek. (Izrael vitatja ezeket a határozatokat.) A Netanjahu-kormányt bírálók szerint a telepek folyamatos bővítése gyakorlatilag ellehetetleníti a kétállami megoldást, azaz az önálló palesztin állam létrejöttét.

Szijjártó Péter arról sem beszélt, hogy a mára tervezett jeruzsálemi Izrael-V4-csúcstalálkozót lefújták a Lengyelország és a zsidó állam között kirobbant konfliktus miatt. Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter vasárnap – egy korábbi kormányfőt idézve – antiszemitának nevezte a lengyeleket, amit Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök "megengedhetetlennek" és "rasszistának” titulált, és lemondta a lengyel küldöttség részvételét a csúcson.

Varsó szerint egységesen döntött a V4

Morawiecki hétfő reggel a visegrádi csoport többi országa kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán. Szerinte az annak elhalasztásáról szóló "fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat”.

Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője szintén "a visegrádi szolidaritás jelének" minősítette a csúcstalálkozó elhalasztását. Szerinte a többi visegrádi miniszterelnök egyetértett Morawiecki érvelésével, és a jeruzsálemi csúcs törléséről annak ellenére döntöttek, hogy már Izraelben voltak, illetve éppen oda utaztak. Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint a csúcstalálkozót az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások után, az év második felében tartják meg.

Orbán Viktor  és Benjámin Netanjahu Jeruzsálemben. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor mai sajtótájékoztatóján ugyan utalt a vitára, de a részletekbe nem ment bele (lásd keretes írásunk). Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy Lengyelország és Izrael is fontos szövetségese, és szeretné, ha ez így is maradna.

Nem akarnak migránsokat

A legrégebbi izraeli napilap, a Haaretz a látogatás kapcsán megjegyzi, hogy nyilvánvalóan ideológiai rokonság van az izraeli kormánypárt, a Likud és egyes európai pártok között. Példaként említi a nemzeti identitás dicsőítését, a bevándorlás elutasítását és a kisebbségekkel szembeni intoleranciát.

A szerző szerint ugyanakkor ha Európát a nemzeti nacionalizmus, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, Orbán Viktor Fidesze és Matteo Salvini Ligája uralja majd, az egyáltalán nem lesz előnyös Izrael számára, például gazdasági szempontból - Európa jelenleg a zsidó állam első számú kereskedelmi partnere, és a legnagyobb támogatója az  izraeli egyetemeken és cégeknél folyó kutatásnak.

A Haaretz véleménycikke kitér arra is, hogy míg az izraeli kormány gyakran a világ zsidóságának képviselőjeként tünteti fel magát, és meg akarja védeni a diszkriminációtól és az antiszemitizmustól, addig „ignorálja vagy lényegtelennek tartja” a diaszpórában élő zsidók véleményét, és hallgat akkor is, amikor a magyar kormány „zsidóellenes retorikát” enged szabadjára Soros Györggyel szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos