7p
Miközben Szijjártó Péter a magyar-izraeli szövetséget méltatta és az EU Izrael-politikáját kritizálta Jeruzsálemben, a palesztin területek megszállásáról nem beszélt – mint ahogy arról sem, hogy az utolsó pillanatban lefújták a V4-Izrael csúcsot a Lengyelország és a zsidó állam közötti diplomáciai konfliktus miatt. A viszály kellemetlen helyzetbe hozta az Orbán-kormányt, hiszen mindkét ország fontos szövetségese. A magyar miniszterelnök végül azt mondta: jobb lett volna, ha mindenki eljön Jeruzsálembe, de a részletekbe nem ment bele.

Orbán Viktor az Olajfák hegyén Jeruzsálemben ma hajnalban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Magyarország és Izrael szoros szövetségesek a biztonsági és gazdasági együttműködés tekintetében, és együttműködnek a nemzetközi szervezetekben is – jelentette ki Szijjártó Péter Jeruzsálemben a közmédiának. A külgazdasági és külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnököt kísérte el hivatalos látogatásra (és a végül elmaradt V4-Izrael csúcsra) a zsidó államba.

Megvédte az izraeli kormányt

Orbán: jobb lett volna, ha mindenki eljönKülgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, miután megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az azt követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte:  az európai parlamenti választások egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában.
Közölte: arra törekszenek, hogy a választás után olyan új vezetők legyenek az EU-ban, akik nem finanszíroznak olyan NGO-kat, amelyek beleavatkoznak a politikai ügyekbe és Izrael-ellenes álláspontot képviselnek.
A lengyel-izraeli vitára utalva azt mondta: az volt a terv, hogy a visegrádi miniszterelnökök együtt érkeznek Jeruzsálembe. Ez "majdnem sikerült", és "az első kísérlet biztató volt", de most elhalasztják a V4-ek és Izrael találkozóját.
Azt mondta, jobb lett volna, ha mindenki eljött volna, hiszen mindig jobb együtt lenni, mint nélkülözni valakit. Magyarországot jó barátság fűzi Lengyelországhoz, szorosan együttműködnek az EU-ban is, és remélhetőleg Lengyelország és Izrael közvetlenül megbeszéli és megoldja a kialakult helyzetet.
Orbán Viktor emlékeztetett, hogy Magyarország és Izrael közösen lép fel több nemzetközi szervezetben, így az ENSZ-ben is. A gazdasági együttműködésről szólva a miniszterelnök kiemelte, hogy a 210 Magyarországon tevékenykedő izraeli cég komoly jelenlétet bizonyít.
Benjámin Netanjahu hangsúlyozta: sok közös van a két ország múltjában, olyan kis népekről, kis demokratikus országokról van szó, amelyek a jövőt a békére, a szabadságra és a jólétre alapozva építik.
Kiemelte az együttműködés jelentőségét a terrorellenes erőfeszítésekben, mint mondta, együtt szállnak szembe azokkal, akik az emberi civilizációt vették célba, az iszlám szélsőségesekkel, a terroristákkal.
Felidézte: Orbán Viktor tavaly is járt Jeruzsálemben, rendszeresen találkoznak, és tovább erősítik a kétoldalú politikai, gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat.
Netanjahu köszönetet mondott, amiért Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben is. Végül fontos gesztusként értékelte, hogy Magyarország külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben. (MTI)

Szijjártó Péter szerint Izraellel szemben sokszor kifejezetten tisztességtelen és elfogult álláspontot fogalmaznak meg a nemzetközi szervezetek, de Magyarország mindig fellép ez ellen.

Hozzátette: elvi alapon is elutasítják, hogy gazdasági és kereskedelmi szigorításokkal, tiltásokkal, blokádokkal akarjanak feloldani egy konfliktust, "mert az nem fog menni".

Szólt arról is, hogy Magyarország "az Európai Bizottság javaslata ellenére sem alkalmazza a címkézés módszerét", vagyis nem jelzi, ha egy terméket a telepes területeken gyártottak. A magyar kormány azt is ellenzi, hogy az ENSZ nyilvánosságra hozza a telepes területeken működő vállalatok listáját.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy Magyarország Izraellel közösen harcolt az ENSZ globális migrációs csomagja ellen (mindkét ország nemmel szavazott a csomagra – a szerk.), és határozottan kiállnak az illegális migrációs folyamatok megállítása mellett.

Amiről nem szólt Szijjártó

A külgazdasági és külügyminiszter a híradások szerint arról nem beszélt, hogy az Európai Unió (az ENSZ-hez hasonlóan) a telepes-politikája miatt szokta bírálni a zsidó állam kormányát, és ezért javasolja a telepeken készült áruk címkézését.

A zsidó telepek ugyanis részben olyan területeken épültek és épülnek – Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában –, amelyek nemzetközi határozatok szerint Izrael által megszállt palesztin területnek minősülnek. (Izrael vitatja ezeket a határozatokat.) A Netanjahu-kormányt bírálók szerint a telepek folyamatos bővítése gyakorlatilag ellehetetleníti a kétállami megoldást, azaz az önálló palesztin állam létrejöttét.

Szijjártó Péter arról sem beszélt, hogy a mára tervezett jeruzsálemi Izrael-V4-csúcstalálkozót lefújták a Lengyelország és a zsidó állam között kirobbant konfliktus miatt. Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter vasárnap – egy korábbi kormányfőt idézve – antiszemitának nevezte a lengyeleket, amit Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök "megengedhetetlennek" és "rasszistának” titulált, és lemondta a lengyel küldöttség részvételét a csúcson.

Varsó szerint egységesen döntött a V4

Morawiecki hétfő reggel a visegrádi csoport többi országa kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán. Szerinte az annak elhalasztásáról szóló "fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat”.

Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője szintén "a visegrádi szolidaritás jelének" minősítette a csúcstalálkozó elhalasztását. Szerinte a többi visegrádi miniszterelnök egyetértett Morawiecki érvelésével, és a jeruzsálemi csúcs törléséről annak ellenére döntöttek, hogy már Izraelben voltak, illetve éppen oda utaztak. Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint a csúcstalálkozót az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások után, az év második felében tartják meg.

Orbán Viktor  és Benjámin Netanjahu Jeruzsálemben. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor mai sajtótájékoztatóján ugyan utalt a vitára, de a részletekbe nem ment bele (lásd keretes írásunk). Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy Lengyelország és Izrael is fontos szövetségese, és szeretné, ha ez így is maradna.

Nem akarnak migránsokat

A legrégebbi izraeli napilap, a Haaretz a látogatás kapcsán megjegyzi, hogy nyilvánvalóan ideológiai rokonság van az izraeli kormánypárt, a Likud és egyes európai pártok között. Példaként említi a nemzeti identitás dicsőítését, a bevándorlás elutasítását és a kisebbségekkel szembeni intoleranciát.

A szerző szerint ugyanakkor ha Európát a nemzeti nacionalizmus, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, Orbán Viktor Fidesze és Matteo Salvini Ligája uralja majd, az egyáltalán nem lesz előnyös Izrael számára, például gazdasági szempontból - Európa jelenleg a zsidó állam első számú kereskedelmi partnere, és a legnagyobb támogatója az  izraeli egyetemeken és cégeknél folyó kutatásnak.

A Haaretz véleménycikke kitér arra is, hogy míg az izraeli kormány gyakran a világ zsidóságának képviselőjeként tünteti fel magát, és meg akarja védeni a diszkriminációtól és az antiszemitizmustól, addig „ignorálja vagy lényegtelennek tartja” a diaszpórában élő zsidók véleményét, és hallgat akkor is, amikor a magyar kormány „zsidóellenes retorikát” enged szabadjára Soros Györggyel szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG