5p
A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték. Orbán Viktor ugyanakkor már elutazott Izraelbe, és külön egyeztet majd az izraeli kormányfővel.
A lengyel kormányfő ma délelőtt Varsóban, újságíróknak nyilatkozva. EPA/RADEK PIETRUSZKA

Nem tartják meg a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) és Izrael keddi csúcstalálkozóját Jeruzsálemben, ehelyett kétoldalú találkozók lesznek, jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szintén azt közölte, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország vezetői külön találkoznak majd az izraeli vezetőkkel a hét folyamán.

A csúcs lefújásának hátterében a zsidó állam és Lengyelország között kirobbant diplomáciai konfliktus áll. Varsó ugyanis ma délelőtt lemondta részvételét a találkozón az ügyvezető izraeli külügyminiszter vasárnapi nyilatkozata miatt.

Kac: a lengyelek antiszemiták

Jiszráel Kac - Jichák Samír néhai izraeli miniszterelnököt idézve, akinek apját állítása szerint lengyelek ölték meg a holokauszt idején - az i24 News izraeli rádióban azt mondta:

"A lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust."

Kac hozzátette: az ő szülei túlélték a holokausztot, és ő minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Mint mondta: „senki nem fog utasítani, hogyan fogalmazzunk, hogyan őrizzük halottaink emlékét."

Kac eddig közlekedési és hírszerzési miniszter volt, vasárnap nevezte ki megbízott külügyminiszterré Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A külügyminiszteri posztot eddig Netanjahu töltötte be.

Varsó: rasszista Kac kijelentése

Orbán és Netanjahu külön is tárgyal

A magyar kormányfő ma utazott el Jeruzsálembe a V4-Izrael csúcsértekezletre. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerint a delegációnak tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A csúcsot a jeruzsálemi King David szállodában tartották volna, ahol közös sajtótájékoztatót is terveztek. Az előzetes közlések szerint Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu kétoldalú egyeztetést folytat egymással. A magyar kormányfőt, mint egyik fontos szövetségesét legutóbb tavaly nyáron fogadta az izraeli kormányfő.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök "megengedhetetlennek" és "rasszistának”, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk pedig szégyenletesnek nevezte Kac kijelentését.

A lengyel kormányfő hozzátette:  "határozott reakciót" várnak Izraeltől, és ha ezt nem kapják meg, akkor Jacek Czaputowicz külügyminiszter sem megy el a jeruzsálemi V4-csúcsra. Néhány órával később pedig közölte: nem vesznek részt a csúcson.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna szintén "rasszistának" és "lengyelellenesnek" minősítette Kac mondatát.

Az MTI szerint a megbízott izraeli külügyminiszter az izraeli közszolgálati rádióban ma ismét megszólalt, és azt mondta: a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

"Lengyelország a zsidó nép nagy temetője, csak egy történelmi igazság van. Lengyelországban a holokauszt előtt, alatt és utána is volt antiszemitizmus"

- jelentette ki. Szerinte a V4 ugyan fontos európai fórum, de kapcsolataikat a történelmi igazság alapján kell alakítani.

Orbán Viktor már meg is érkezett a tel-avivi repülőtérre, ahol Jószéf Amrani izraeli nagykövet fogadta. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Netanjahu megjegyzése is port kavart

Néhány napon belül ez volt a második olyan izraeli kijelentés, amely nagy vihart kavart Lengyelországban. Az izraeli kormányfő múlt héten Varsóban, ahol egy, a közel-keleti helyzetről szóló konferencián vett részt, a Jerusalem Post szerint azt mondta:

"A lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében."

Emiatt a lengyel kormány előbb bekérette Izrael nagykövetét, majd  külügyminiszteri szintre csökkentette részvételét a jeruzsálemi csúcson. (Ez még Kac nyilatkozata előtt történt - a szerk.)

Az izraeli kormányfő hivatala szerint a sajtó félreértette Netanjahu kijelentését, aki lengyelekről beszélt, nem pedig a lengyel nemzetről vagy államról. Lengyel sajtóhírek szerint az izraeli kormányfő a hét végén telefonon pedig azt mondta a lengyel miniszterelnöknek, hogy csupán egyes lengyelekről beszélt, nem pedig az összes lengyelről. Varsó ezt követően közölte, hogy tisztázottnak tartja az ügyet.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös nyilatkozatával zárult le, amely méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

Választások lesznek Izraelben

Krzysztof Szczerski lengyel külügyi államtitkár szerint eleve kockázatos volt a V4-csúcs szervezése az izraeli választási kampány idején. Mint mondta, a találkozó csak akkor lenne sikeres, "ha a fogadó fél megértené, hogy ez neki tett gesztus" a V4 részéről. Izraelben április 9-én tartanak parlamenti választásokat.

A végül elmaradt csúcs hátteréről írt jegyzetünket itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG