5p
Ma fognak először igazán egymásnak feszülni az indulatok az Egyesült Államokban, ugyanis az amerikai kongresszus alsóházában eljött a demokrata hatalomátvétel ideje. Kőkemény meccsre kell készülni, amelynek a végén jó eséllyel nem fog állni a tervezett fal a mexikói határon, ráadásul a demokraták háza táján már elindult a felkészülés arra, hogy 2020-ban sikerüljön leváltani Donald Trumpot.

A 116. kongresszus képviselőházában 235 demokrata és 199 republikánus ül mától, a novemberi választásokon nyolc év után sikerült visszaszerezniük a többséget a demokratáknak.

Amerikában december 22. óta gyakorlatilag áll a kormányzat működése, és ahogy arról korábban is írtunk, egy elhúzódó leállás (shutdown) akkora károkat tud okozni, hogy az az USA negyedéves GDP növekedésén is meglátszana.  Az tehát nem kérdés, hogy sürgősen meg kellene egyeznie a két oldalnak és megszavazni a költségvetést, mielőtt a leállás maradandó gondokat okoz. Csakhogy ez nem lesz egyszerű.

Miért nem sikerül megegyezni?

A republikánus többségű szenátus (53-45-2 a helyek eloszlása) már korábban megszavazta a költségvetést, ám a csomag az alsóházi szavazáson elakadt, ugyanis a demokraták nem akarják belevenni azt a részt, amely 5,7 milliárd dollárt biztosítana a mexikói határra tervezett falra.

A mai a 13. munkanap azóta, hogy leállt a kormányzat, és egyelőre úgy tűnik, hogy Donald Trump megmakacsolta magát – hiába szavazná meg a demokrata többség a fal nélküli költségvetési tervezetet, nem szándékozik aláírni azt. Azt viszont, hogy mindez nem maradhat így örökre, az elnök is érzékeli, a Twitteren üzent a demokrata többségű alsóház leendő elnökének, Nancy Pelosinak:

„A határvédelem, a fal ügye, és a shutdown nem az a pont, ahonnan Nancy Pelosi a házelnöki megbízását akarta kezdeni. Egyezzünk meg?”

Ez elsőre nagyon szépen hangzik, csakhogy nem egyértelmű, hogy Trump mégis mire számít, mivel Pelosi korábban már azt nyilatkozta, hogy bár hajlandóak kompromisszumra, a határfal megépítése ennek semmilyen esetben sem lehet a része.

Mit szeretnének a demokraták?

Az új képviselőház előtt álló legfontosabb feladat jelenleg az, hogy újra elinduljon a kormány működése, ám a demokratáknak már a 2020-as elnökválasztáson is gondolkodniuk kell. A komoly alsóházi győzelem részben annak köszönhető, hogy a demokraták félidős választásokra készülő kampánya jól sikerült, bejött a latinó szavazók elérésére elköltött 30 millió dollár, és a kisebbségi szavazatok nagy részét sikerült megszerezniük.

Trump Amerikájában a bevándorlók közül egyre többen érzik magukat idegennek, és a demokratáknak a kormány újraindítása után elengedhetetlenül azokkal a kérdésekkel kell foglalkozniuk, amelyek fókuszba helyezése a novemberi győzelmet is meghozta – azaz a kormányzati nepotizmus legyőzésével, a deportálással fenyegetett bevándorlók megvédésével, a gyógyszerek árának csökkentésével, a szavazókörzetek manipulálásának megszüntetésével és a szavazati jogok kiterjesztésével. Ez utóbbinak fontos állomása volt az, hogy a novemberi midterm-választásokon egyúttal Floridában megszavazták, hogy több mint 1 millió volt elítélt visszakapja a szavazati jogát (a gyilkosok és a szexuális bűnözők nem).

EPA/ERIC THAYER / POOL

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a demokraták ma két törvénytervezetet elfogadnak az alsóházban. Az egyik olyan szervek szeptemberig történő finanszírozásáról szól, mint az Adó- és Vámhivatal (IRS), valamint a Belügyminisztérium (DOI). A második törvénytervezet a Belbiztonsági Minisztérium finanszírozásáról szólna február 8-ig, és 1,3 milliárd dollárt adna kerítésépítésre - ám semmit az elnök által kampányígéretként bedobott mexikói határfalra.

Mi lehet a megoldás?

A tervezet a házszavazás után a szenátus elé kerül, ahol republikánus többség van, akik várhatóan nem fogják megszavazni, így a szakértők szerint az lehet a patthelyzet megoldása, hogyha egy átfogó bevándorlási reformot dolgoz ki a kongresszus. Erre úgy tűnik, hogy a republikánusok is hajlanának, Lindsey Graham szenátor, Trump egyik legnagyobb szövetsége például azt javasolta, hogy adjanak 5 milliárd dollárt a falra, viszont biztosítsanak új jogokat a bevándorlóknak, például három éves munkavízumokat a gyerekként az országba hozott fiataloknak, a Dreamereknek.

A jelenlegi helyzetet elnézve valószínűleg valami hasonló lesz a megoldás, mert az nem valószínű, hogy a demokraták 5 milliárd dollárt valaha is adnának a falra, viszont egy csökkentett összeg elképzelhető – különösen, hogy így a fal csak kis részben tudna elkészülni, és a 2020-as kampányra készülő ellenzék hivatkozhatna arra, hogy lám, sikerült megakadályozniuk Donald Trump talán legtöbbet emlegetett választási ígéretét.

A New York Times szerint mindazonáltal nehéz menetre készülhetnek az amerikai politikában, mivel a demokraták rendkívül bizalmatlanok Donald Trumppal szemben, miután a DACA szétverésekor az elnök azt ígérte, hogy a fiatal bevándorlók jogait védő törvényt újabbal helyettesíti majd. De ez azóta sem történt meg, és tárgyalni sem hajlandó erről az elnök. Chuck Schumer, a szenátusi demokraták feje ekkor egészen úgy fogalmazott, hogy „Trumppal olyan tárgyalni, mint egy zseléscukorral."

Egy biztos, az idő sürget, és ma összeül az amerikai kongresszus, ahol a legfőbb feladat továbbra is az lesz, hogy végre sikerüljön újraindítani a kormány működését – kérdés, hogy melyik oldal kényszerül rá előbb arra, hogy engedjen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG