5p
Egyre több jel mutat arra, hogy Donald Trump egészen felháborító lépésre készül, és ki akarja rúgni a Fed elnökét, Jerome Powellt, mivel nagyon nem tetszik neki a jegybank szerepét betöltő intézmény kamatemelési folyamata. A tanácsadói most abban reménykednek, hogy az elnök lecsillapodik az ünnepek alatt, és nem lépi meg a botrányos kirúgást.
Jerome Powell

Annak ellenére, hogy a Fed elnökének eltávolítása egy katasztrofális lépés lenne a részéről, Trump az elmúlt napokban többször is beszélt róla, ráadásul mostanában nem ez volt az egyetlen lépés, ami ellen hiába tiltakoztak a tanácsadói – elég csak arra gondolni, hogy bejelentette az amerikai csapatok szíriai kivonását, aminek eredményeként egyik legfontosabb minisztere le is mondott.

Mit jelentene az a piacoknak, ha Trump kirúgja Powellt?

A Bloomberg cikke szerint bármilyen arra irányuló kísérlet az elnök részéről, hogy eltávolítsa Powellt, ahhoz vezethetne, hogy a befektetők körében meginogna a bizalom azzal kapcsolatban, hogy mennyire képes a Fed politikai befolyás nélkül működni, ráadásul emellett már egyébként is hetek óta pocsék a hangulat a piacokon, és estek a legfontosabb indexek is.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy az elnöknek mennyi jogalapja van arra, hogy kirúgja az elnököt, mivel a Federal Reserve működéséről szóló törvény ugyan úgy fogalmaz, hogy a „kormányzókat (indoklással) eltávolíthatja az elnök”, márpedig ez Powellre is igaz, de a szabályok jogilag kétértelműek a vezető leváltásával kapcsolatban.

Egy biztos, ha Trump tényleg erre készül, az eddig nem látott kihívást állítana a Fed függetlensége elé, különösen, mivel eddig sokan hittek abban, hogy Powell bár az elnök nevezte ki, pozíciója mégis biztonságban van azért, mert ehhez túlságosan nagy a kormányzati tisztelet és tradíció a jegybank szerepét is ellátó intézménnyel szemben. A politika és a monetáris politika e féle elkülönítése pont annak a bizalomnak az építését szolgálja, hogy a Fed a gazdaság hosszú távú céljait nézve fog eljárni.

Donald Trump egyre idegesebb Powell döntései miatt, a nevük elhallgatását kérő források szerint, mivel az elnök ellenzi a Fed kamatemelési ciklusát. Ennek megállítása valóban növelné valamennyivel a gazdasági növekedést, de hosszútávon rosszul sülhetne el, ha mindez felkavarná az egyébként is nyugtalan piacokat.

A befektetők bizalmát már a jegybankok élén történő rutinszerű fejcserék is sokszor megingatja, mivel nem lehetnek biztosak benne, hogy az új vezető mennyire lesz keménykezű az infláció mértékének kontrollálásával például. A Fed esetén ez a bizalmatlanság most még nagyobb lenne, mivel feltételezhető, hogy bárkit is ültet Powell helyére a Trump, igyekezni fog azért, hogy nem jusson a korábbi vezér sorsára.

A medve már megjelent

Az mindenesetre már látszik, hogy rossz a hangulat a piacokon, mivel a részvényindexek 2011 óta nem látott mélypontot értek el, az S&P 500 -7,1 százalékos mínuszban zárta a hetet, és a Nasdaq Composite medvepiacba süllyedt.

Powellt rengeteg kritika érte mostanában, Trump nyíltan is kritizálta a döntéseit, egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a Fed elnök „nagyon agresszív, túl agresszív”, és „bolondság lenne tovább emelni az alapkamatot”. Az interjú után két héttel, szerdán a Fed tovább emelte az alapkamatát, erről itt írtunk bővebben is a Privátbankár.hu-n. >>>

Mindeközben részben leállt az amerikai kormányzat

Az amerikai kongresszus addig szerencsétlenkedett, hogy éjféltől leállt a kormányhivatalok egy részének működése. A nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldhetik, a létfontosságú intézmények - például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek - alkalmazottai azonban továbbra is dolgoznak, és munkahelytől függően lesz, aki fizetésért teszi, lesz azonban, aki nem kap javadalmazást.

A falon megy a vita

A törvényhozók a hét első felében megállapodtak ugyan abban, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést, de ebben az összegben nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei.

Donald Trump elnök válaszul erre megmakacsolta magát és bejelentette, hogy csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit. Trump ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól. A demokraták ezt nem fogják megadni az elnöknek, sőt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője a kongresszusban egészen egyszerűen úgy fogalmazott, hogy Trump soha nem fog erre pénzt kapni.

Bár Trump a hét közepén még úgy fogalmazott, hogy örülni fog, ha a kormányzati leállás hosszú ideig tart, péntekre már meggondolta magát, és hajlott az egyeztetésekre. Republikánus politikusokkal tárgyalt a Fehér Házban, majd Mike Pence alelnök a kongresszus republikánus vezetőivel és külön Chuck Schumerrel is megbeszélést folytatott.

Pénteken délelőtt a képviselőház megszavazta a kormányzati költségvetést, amely magában foglalta a határon építendő fal ötmilliárdos költségét is. Az időközben már a karácsonyi ünnepekre hazautazott szenátorok is visszatértek a fővárosba, de a szenátusi szavazás - amely még pénteken későn este is tartott - eredménytelen lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG