4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eldőlni látszik az eredmény az amerikai félidős választásokon, Donald Trump élete érezhetően nehezebb lesz, miután már biztosan a demokraták lesznek többségben a képviselőházban. A szenátusban nagyot arattak a republikánusok, ám ezentúl a komolyabb törvényeket csak az ellenzékkel egyeztetve tudják majd átnyomni.
(EPA/BASTIAAN SLABBERS)

A New York times szerint 114 millióan, azaz mintegy 31 millióval többen szavaztak az idei félidős választásokkor, mint 2014-ben, ez felülmúlta az előzetes várakozásokat is. Végeredmény még nincsen, ám a félidős választások elég kettős képet mutatnak az Egyesült Államok jelenlegi helyzetéről. Donald Trump hangos sikerről beszél a Twitteren, és órák óta önmagát dicsőítő üzeneteket tesz közzé, holott lenne miért aggódnia.

A nagy demokrata nyertesek

A nagy nyertesek egyértelműen a képviselőházi demokraták, akiknek 8 év után sikerült visszaszereznie a többséget. Nancy Pelosi leendő házelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy az amerikaiaknak elege van a megosztottságból, és a demokrata többség mostantól azon lesz, hogy fékeket és ellenőrzéseket állítson Donald Trump elé. A FiveThirtyEight cikke szerint jelenleg még mindig közel 30 szék sorsa nincs meg biztosan, ha ezekben nem fog változás történni, akkor 227 demokrata és 208 republikánus képviselő fog ülni a házban.

Egyelőre egy helyen látszik az, hogy sikerült megszerezniük a szenátori széket a demokratáknak a korábbi republikánus jelölttől, Nevadában, ugyanis már több elemzőoldal Jacky Rosent hozza győztesnek az eddigi szenátor Dean Hellerrel szemben. Az újraválasztott demokrata szenátorok közt egyébként ott van Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Dianne Feinstein is.

A nagy republikánus nyertesek

A republikánusok a megtartott szenátori helyek mellett annak a négynek különösen örülhetnek, amit meg tudtak szerezni, Floridában Bill Nelsont Rick Scott, Indianában Joe Donellyt Mike Braun, Missouriban Claire McCaskillt Josh Hawley, valamint Észak-Dakotában Heidi Heitkampot Kevin Cramer váltja. Szintén a nyertesek közé tartozik az a Ted Cruz, akinek még éppen sikerült megszereznie a szenátori pozíciót Beto O’Rourke elől, igaz, nem lennénk meglepve, hogyha O’Rourke 2020-ban Donald Trump egyik potenciális demokrata kihívójaként térne vissza az elnöki székért.

Mit jelent ez az eredmény Donald Trumpnak?

Ha őt kérdeznénk, óriási siker, és ez bizonyos mértékig igaz is, hiszen az elmúlt 100 évben csak ötször fordult elő, hogy egy elnök szenátori helyeket tudjon szerezni a félidős választásokon.

Csakhogy a kép ennél mindenképpen árnyaltabb, mivel a demokrata többségű képviselőház képes lesz arra, hogy kikényszerítse Donald Trump adóbevallását, ellenőrizze az üzleti ügyei és az elnökség közt felmerülő érdekellentétet, valamint segítse Robert Mueller orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész munkáját.

Lemondásra kényszeríteni az elnököt biztosan nem fogják, ugyanis ehhez a szenátusi többségre is szükség lenne. Nancy Pelosi a CBS-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a demokraták egészen addig nem kezdeményezik az „impeachment”-eljárást, amíg erre a különleges ügyész által feltárt információk indokot nem szolgáltatnak. Részletek. >>>

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint is gyengülni fog Trump pozíciója, mivel így az alsóházon már nem tud akadálytalanul bármit átvinni, és óvatosabban kell manővereznie a törvényhozással szemben. A szakértő szerint a mostani eredmény azt jelzi, hogy az amerikaiak változást akarnak, de nem feltétlenül az elnök leváltásával, inkább azzal, hogy rákényszerítsék a moderáltabb politikára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG