3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább zuhan a benzin ára – az olajár esés az oka, és bár az autósok örülnek, de kemény következményei lehetnek az áresésnek – és szó lesz arról is, hogy hányan hagyták el Magyarországot és hányan akarnak közülük visszatérni

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 5 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 9 forinttal csökkenti pénteken a Mol azután, hogy ma hajnalban a dízel ára már csökkent 6 forinttal, a benzin ára pedig 9 forinttal. A mai bejelentésnek megfelelően péntektől az autósok 395 forintos átlagáron tankolhatnak majd benzint, és 409 forintért egy liter gázolajat.

Az árcsökkenés hátterében az áll, hogy 4 éves mélyponton jár az olajár, csak az elmúlt bő 24 órában 5 százalékot zuhantak az árak. Mivel olyan stratégiai termékről van szó, amelynek kontrolljáért rendszeresen indulnak háborúk és amelynek nagy termelő országai komoly politikai befolyással rendelkeznek régiójukban, érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálni az okokat és következményeket. Miért esik az olaj ára? Meddig nézik ezt tétlenül az olajtermelők? Milyen biztonságpolitikai következménnyel jár az áresés? A témáról írt háttérelemzésünket vezető cikkünkben olvashatja.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elutasította az Aegon Magyarország Hitel Zrt. által, a magyar állam ellen indított keresetet. Így jogerőre emelkedett az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék elutasító ítélete. A Santander ügyében a bíróság elhalasztotta az ítélethirdetést október 29-ére.

Nem könnyű megbecsülni, hányan hagyták el az országot, a KSH most tett egy kísérletet: friss kutatásuk szerint 2013 elejéig 350 ezren vándoroltak ki Magyarországról. Főként fiatalok távoznak: a 2009 után kivándorlók 80 százaléka 40 éven aluli, és magas a diplomások aránya.  A kétéves kutatás szerint a három legjelentősebb kivándorlási célország Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság. A kivándorlók túlnyomó többsége, 84 százalék dolgozik, és mindössze 10 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy határozottan haza szeretne térni.

Egyébként éppen ma érkezett adat arról, hogy hatéves mélypontra süllyedt a brit munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatottsági ráta 73 százalék, ez szintén rekord közeli arány.

Először indult ma luxusvonat Budapestről Teheránba, a Golden Eagle Danube Express a Nyugati pályaudvarról 70 utassal vágott neki szerdán délelőtt a közel 7000 kilométeres, 13 napig tartó útnak Iránig. A jegyek 10-15 ezer dollárba, azaz nagyjából 2 és fél millió forintba kerültek, az első útra minden jegy elkelt.

Mostanra a budapesti tőzsdeindex is mínuszba fordult, de még mindig jobban teljesít a BUX, mint a nyugat-európai társai.

Az euró jegyzése ma is járt 306 forint alatt, de csak rövid időre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG