4p
Az új elnök visszavesz az éles oroszellenes retorikából, a kijevi oligarcha-állam feltétlen támogatásából, és elkezdheti számon kérni az ukrán és litván szomszédokon a lengyelek jogait. A Kijevhez és Moszkvához fűződő differenciáltabb varsói megközelítés közelebb hozhatja egymáshoz Varsót és Budapestet, egyben lazít az eddigi oroszellenes balti-lengyel-román Antant szilárdságán is.
Andrzej Duda Fotó: MTI/EPA/Jacek Turczyik

A Kaczyinski-féle Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Andrzej Duda, egy 43 éves jogász, európai parlamenti képviselő nyert vasárnap a lengyel elnökválasztáson, legyőzve a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) által támogatott Bronislaw Komorowski jelenlegi elnököt. .

Győzelme azért is óriási meglepetés, mert februárban, amikor jelölt lett, még alig volt ismert hazájában, a kutatók 20 százalék körül mérték a támogatottságát. Ráadásul a PO két terminusa alatt a vásárlóerőben mért egy főre jutó GDP a 2007-es 16 877 dollárról 2013-ra 23 649-re emelkedett, így most még nagyobb a zavarodottság a PO köreiben.

Duda sokat tud majd segíteni konzervatív pártjának az októberi parlamenti választásokon, amelyet szintén jó eséllyel megnyerhet a PiS. Eddig ugyanis ez volt a törvényszerűség a lengyel választásokon, hogy minél közelebb vannak a parlamenti választások az elnökválasztásokhoz, annál valószínűbb, hogy ugyanaz a párt nyer.

Külpolitikai elmozdulás

A lengyel elnök az alkotmány alapján „hozzájárul a külpolitika formálásához”. Duda mérsékelten eurószkeptikusnak számít: szerinte Varsónak nem kell követnie a Berlin által vezérelt európai főáramlatot, ellenzi a korai euró-csatlakozást, de támogatja országa EU-tagságát.

Szintén támogatja az erőteljes NATO-jelenlétet az országban „például lengyel-amerikai támaszpontok formájában”, és arra sem utal jel, hogy erőteljesen vissza akarna venni a dinamikusan növekvő katonai költségvetésből.

De a várakozások szerint Duda tompítja az oroszellenes retorikát, a kijevi oligarcha-állam feltétlen támogatását, és elkezdheti számon kérni az ukrán és litván szomszédokon a lengyelek jogait. Duda már az elnökjelölti vitában azzal kampányolt, hogy a lengyel lakosság az ukrán konfliktusból ki akar maradni.

Ellentétben elődeivel, Tuskkal és Kopacz-cal, Duda nem tervez bizalmi viszonyt ápolni Berlinnel, így a kapcsolat lehűlésére lehet számítani. Támogatni fogja a szénből nyert energia-termelést – ez érthetően nem egy piros pont Berlinnél – és ellenzi, hogy „míg a német hajógyártó vállalatokat közpénzekkel támogathatják, addig azt a lengyelek nem tehetik meg”.

Duda-Orbán, dwa bratanki?

Az elnökjelölti vitában a magyar miniszterelnök is szóba került és Duda elismerően beszélt Orbán lépéseiről a bankadó, a kereskedelmi láncok különadója és a svájci frankos hitelesek megmentése ügyében. Lengyelországban félmillió hiteles küzd napjainkban is a svájci frank erejéből eredező pluszterhekkel.

A PiS belföldi felhasználásra mostantól verbálisan ráerősíthet az EU-szkepticizmusra és kissé gyengítheti az atlantista vonalat. De Duda nem óhajt a brüsszeli színtéren Orbánhoz hasonló szintű népszerűtlenséget elérni, mert Ő legalább fel tudja mérni, hogy ez az elemi lengyel nemzeti érdekkel menne szembe.

Mindazonáltal a Kijevhez és Moszkvához fűződő differenciáltabb varsói megközelítés közelebb hozhatja egymáshoz Varsót és Budapestet, egyben lazít az oroszellenes balti-lengyel-román Antant szilárdságán is. Klaus Johannis román elnök márciusban járt két napos látogatáson Lengyelországban, akkor még teljes volt az összhang a két ország között Moszkva vonatkozásában.

Gazdaság- és szociálpolitika

A kampányban Duda megígérte, hogy a 2012-ben fiskális és demográfiai okokból 67 évre emelt nyugdíjkorhatárt újra lecsökkenti. Emellett enyhíteni akarja a KKV-k adóterhelését és támogatni a svájci frank-hiteleseket. Duda szerint több százezer alultáplált gyermek van az országban és őket is fel kell karolni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG