3p
Theresa May szerint elfogadhatatlan Donald Tusk elutasító hozzáállása a javaslatokkal szemben.

Holtpontra jutottak a Brexit feltételrendszeréről szóló tárgyalások mivel az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a beterjesztett, majd elvetett brit javaslatcsomag miért ásná alá az EU egységes belső piacát – mondta a brit miniszterelnök. Theresa May szerint ugyanakkor a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait nem fenyegetné az sem, ha a Brexit-tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának.

Az állampolgárok biztonságban vannak

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal utasította el a brit javaslatokat, hogy azok negatívan hatnának az Európai Unió egységes belső piacára – May szerint ugyanakkor arra nem kaptak magyarázatot, hogy ez miért lenne így, és nem is tett ellenjavaslatot, így most patthelyzet alakult ki. A brit kormányfő szerint a Brexit tárgyalások késői szakaszában már elfogadhatatlan az egyik fél javaslatainak elutasítása magyarázat vagy bármilyen ellenjavaslat nélkül – amíg tehát az EU nem ismerteti, hogy számára melyek az igazi problémák, és ezekre nem javasol alternatív megoldást, addig nem lehet haladást elérni.

Új város lett a világ pénzügyi központja

London a Brexit miatt lemaradásba került. Részletek az oldalon >>>

Theresa May szerint érthető, ha a külföldi uniós polgárok aggódva mérlegelik, hogy az ő jövőjük szempontjából mit jelenthet a salzburgi csúcs kimenetele, és hozzátette: a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságai ebben az esetben sem csorbulnának.

Jelenleg két olyan témakör van, amelyben London és az EU álláspontja nem közelít egymáshoz. Egyik a jövőbeni gazdasági kapcsolatrendszer, itt ugyanis az Európai Unió változatlanul mindössze két lehetőséget kínál: ha a britek továbbra is Európai Gazdasági Térség, illetve az EU vámuniójának tagjai maradnak, akkor tartaniuk kellene magukat az összes EU-szabályhoz, miközben nem tudnának más országokkal egyezményeket kötni saját igényeik szerint.

Egy perc alatt visszaesett az árfolyam

A másik egy alapszintű szabadkereskedelmi megállapodás, amely ellenőrzéseket vezetne be Nagy-Britannia és az EU határforgalmában. Észak-Írország e javaslat alapján azonban gyakorlatilag az EU egységes belső piacának tagja maradna, vagyis gazdasági értelemben véglegesen leválna az Egyesült Királyság többi térségéről.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak. Tovább >>>

Az EU javaslata szerint Észak-Írország és Írország közös vámövezetet alkotna a Brexit után, amivel elkerülhető lenne a fizikai határellenőrzés visszaállítása. London ezt a javaslatot kezdettől határozottan elveti, azzal az érvvel, hogy így az Ír-tengeren jönne létre vámhatár Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.  May ezzel kapcsolatban elmondta: az EU-nak világosan kell látnia, hogy nem fogom semmissé tenni a népszavazás eredményét, és az országomat sem fogom feldarabolni.

A brit miniszterelnök kijelentésére napon belüli mélypontra gyengült a font a dollárral szemben péntek kora délután. A nyilatkozat előtt a font 1,3148 dollárt ért, mintegy 50 perccel később, 15.55 perckor pedig már csak 1,3069 dollárt. A font gyengült egyebek között a forinthoz képest is, hajnalban 364,45 forintot, röviddel 16 óra előtt 360,40 forintot ért egy font.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG