TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy üzletember szerint Putyin azért segít Trumpnak, mert el akarja rejteni a titkos pénzeit – legalábbis ezt állította nemrég a neves Newsweek. De nem ez az első híradás arról, hogy Putyin valójában hatalma egy részét készpénzre váltja. Lehet, hogy valójában a Föld leggazdagabb embere 200 milliárd dollárral?
(Fotó: Sxc.hu)

„Putyin azért segít Trumpnak, mert védeni szeretné titkos pénzkészletét, állítja egy üzletember” – írta a brit Newsweek a CBS nyomán. Az állítással persze már attól kezdve is lehetnek gondok, hogy megfontolható, Putyin egyáltalán segít-e Trumpnak – nem egyértelmű a viszonyuk.

Az interjú 230 millió dollárt említ, az interjúalany, Bill Browder (aki a Trump_salád orosz kapcsolatait vizsgáló amereikai szenátusi bizottság miatt került képbe) a Föld leggazdagabb embereként említi a politikust. Aki egyébként félti az életét nyilatkozatai miatt, állítása szerint életveszélyesen megfenyegették az orosz kormányhoz közeli körökből. Az Oroszország elleni szankciók szerinte Putyin vagyonát is fenyegetik.

Browder egyébként az Hermitage Capital nevű befektetési társaság révén az egyik legnagyobb külföldi befektető Oroszországban.

Offshore a köbön

A cikk egyébként nem az egyetlen, a világsajtóban sokszor felröppen, hogy a világ egyik leghatalmasabb országának vezetője talán a világ egyik leggazdagabb embere is. (Ahogy Magyarországon is Orbán Viktort tartják annak, strómanjain, például Mészáros Lőrincen keresztül.) Ez a cikk is említi a „Panama-aktákat”, amelyekben egy Szergely Ruldogin nevű ember, Putyin közeli bizalmasa is feltűnik, persze jó nagy vagyonnal.

Thomas Piketty, a nyugati társadalmak kritikusaként híressé lett közgazdász szerint nem Oroszországgal szemben kéne szankciókat alkalmazni – írta nemrég a Bloomberg. Ehelyett a hatalmas orosz „offshore-vagyont” kéne célba venni. A cikk egy orosz, ráadásul Putyin tanácsadójaként működő szakértőre, Szergej Glazjevre (Sergei Glazyev) hivatkozva „egy trillió” (magyarul ezer milliárd) dollár külföldre menekített orosz vagyont említ, aminek a fele vélhetően soha többé nem fog visszatérni Oroszországba. Ez a „trillió” állítólag az orosz éves GDP 78 százaléka.

(A Wikipedia eltérő számokat említ az orosz GDP-re, nominálisan, azaz folyó árakon 1,56 ezer milliárd dollárt, ami vásárlóerő-paritáson /az árkülönbségeket kiküszöbölve/ majdnem négyezer milliárd. Ez majdnem pontosan megegyezik Németországéval. Az biztos, hogy az ország mindenképpen csúnyán el van maradva nyugati versenytársaitól/ellenfeleitől gazdaságilag, erről itt írtunk.)

Kifosztott ország

Egy ország, amelyet az oligarchia kifosztott, és ahol extrém vagyonkoncentrációt ért el – folytatta a Bloomberg. A szankciók helyett azzal a sok százmilliárd dollárral kéne törődni, amit az orosz oligarchák külföldre menekítettek. De ez sokkal több munkával járna, mint a jelenlegi szankciók, ráadásul esetleg sok kellemetlen dolog kiderülne a jelenlegi nyugati politikáról és üzleti életről is – állítja a Bloomberg.

Mióta leszedték a repülőről

Browder egy másik cikk szerint azt állítja, Putyin már 2003, Mihail Hodorkovszkij félreállítása (lecsukatása) óta a leghatalmasabb Oroszországban. Miután ugyanis Hodorkovszkijt lerángatták magánrepülőgépéről, a többi oligarcha sorban állt Putyinnál, hogy megtudja, hogyan kerülhetik el ezt a sorsot.

Mr. 20 százalék pitiáner?

Erre állítólag az volt a válasz, hogy „50 százalék”, ennyit kért Putyin a zsíros üzletek hasznából. Ezzel Putyin hatalma nagyon megnövekedett. Az amerikai üzletember arról is beszámolt, hogyan kezdték őt és embereit üldözni a hatóságok, amikor a korrupció ellen fel próbált lépni. Egyikük síremléke is látható a képen.

(Magyarországon egy vezető politikus, a jelenlegi kormánypárt egyik első embere, „Mr. 20 százalék” arról híresült el, hogy az elődei tíz százalékával szemben már ennyit kért csúszópénzként. Lehet, hogy ezt a cikket majd szintén betilttatják, de a Google ma is majdnem 40 ezer találatot ad a „Mr. 20 százalék” kifejezésre.)

Hivatalosan, nyilvános árfolyamok, tőzsdei információk alapján a Microsoft és az Amazon vezérei számítanak a leggazdagabb embereknek a Földön, egyenként 85-90 milliárd dollárral. Putyin vagyonát azonban egyes becslések már 200 milliárd dollárra teszik. Ami Donald Trump vagyonának 50-szerese.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél