BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. augusztus 25. 16:30

Egy üzletember szerint Putyin azért segít Trumpnak, mert el akarja rejteni a titkos pénzeit – legalábbis ezt állította nemrég a neves Newsweek. De nem ez az első híradás arról, hogy Putyin valójában hatalma egy részét készpénzre váltja. Lehet, hogy valójában a Föld leggazdagabb embere 200 milliárd dollárral?

(Fotó: Sxc.hu)

„Putyin azért segít Trumpnak, mert védeni szeretné titkos pénzkészletét, állítja egy üzletember” – írta a brit Newsweek a CBS nyomán. Az állítással persze már attól kezdve is lehetnek gondok, hogy megfontolható, Putyin egyáltalán segít-e Trumpnak – nem egyértelmű a viszonyuk.

Az interjú 230 millió dollárt említ, az interjúalany, Bill Browder (aki a Trump_salád orosz kapcsolatait vizsgáló amereikai szenátusi bizottság miatt került képbe) a Föld leggazdagabb embereként említi a politikust. Aki egyébként félti az életét nyilatkozatai miatt, állítása szerint életveszélyesen megfenyegették az orosz kormányhoz közeli körökből. Az Oroszország elleni szankciók szerinte Putyin vagyonát is fenyegetik.

Browder egyébként az Hermitage Capital nevű befektetési társaság révén az egyik legnagyobb külföldi befektető Oroszországban.

Offshore a köbön

A cikk egyébként nem az egyetlen, a világsajtóban sokszor felröppen, hogy a világ egyik leghatalmasabb országának vezetője talán a világ egyik leggazdagabb embere is. (Ahogy Magyarországon is Orbán Viktort tartják annak, strómanjain, például Mészáros Lőrincen keresztül.) Ez a cikk is említi a „Panama-aktákat”, amelyekben egy Szergely Ruldogin nevű ember, Putyin közeli bizalmasa is feltűnik, persze jó nagy vagyonnal.

Thomas Piketty, a nyugati társadalmak kritikusaként híressé lett közgazdász szerint nem Oroszországgal szemben kéne szankciókat alkalmazni – írta nemrég a Bloomberg. Ehelyett a hatalmas orosz „offshore-vagyont” kéne célba venni. A cikk egy orosz, ráadásul Putyin tanácsadójaként működő szakértőre, Szergej Glazjevre (Sergei Glazyev) hivatkozva „egy trillió” (magyarul ezer milliárd) dollár külföldre menekített orosz vagyont említ, aminek a fele vélhetően soha többé nem fog visszatérni Oroszországba. Ez a „trillió” állítólag az orosz éves GDP 78 százaléka.

(A Wikipedia eltérő számokat említ az orosz GDP-re, nominálisan, azaz folyó árakon 1,56 ezer milliárd dollárt, ami vásárlóerő-paritáson /az árkülönbségeket kiküszöbölve/ majdnem négyezer milliárd. Ez majdnem pontosan megegyezik Németországéval. Az biztos, hogy az ország mindenképpen csúnyán el van maradva nyugati versenytársaitól/ellenfeleitől gazdaságilag, erről itt írtunk.)

Kifosztott ország

Egy ország, amelyet az oligarchia kifosztott, és ahol extrém vagyonkoncentrációt ért el – folytatta a Bloomberg. A szankciók helyett azzal a sok százmilliárd dollárral kéne törődni, amit az orosz oligarchák külföldre menekítettek. De ez sokkal több munkával járna, mint a jelenlegi szankciók, ráadásul esetleg sok kellemetlen dolog kiderülne a jelenlegi nyugati politikáról és üzleti életről is – állítja a Bloomberg.

Mióta leszedték a repülőről

Browder egy másik cikk szerint azt állítja, Putyin már 2003, Mihail Hodorkovszkij félreállítása (lecsukatása) óta a leghatalmasabb Oroszországban. Miután ugyanis Hodorkovszkijt lerángatták magánrepülőgépéről, a többi oligarcha sorban állt Putyinnál, hogy megtudja, hogyan kerülhetik el ezt a sorsot.

Mr. 20 százalék pitiáner?

Erre állítólag az volt a válasz, hogy „50 százalék”, ennyit kért Putyin a zsíros üzletek hasznából. Ezzel Putyin hatalma nagyon megnövekedett. Az amerikai üzletember arról is beszámolt, hogyan kezdték őt és embereit üldözni a hatóságok, amikor a korrupció ellen fel próbált lépni. Egyikük síremléke is látható a képen.

(Magyarországon egy vezető politikus, a jelenlegi kormánypárt egyik első embere, „Mr. 20 százalék” arról híresült el, hogy az elődei tíz százalékával szemben már ennyit kért csúszópénzként. Lehet, hogy ezt a cikket majd szintén betilttatják, de a Google ma is majdnem 40 ezer találatot ad a „Mr. 20 százalék” kifejezésre.)

Hivatalosan, nyilvános árfolyamok, tőzsdei információk alapján a Microsoft és az Amazon vezérei számítanak a leggazdagabb embereknek a Földön, egyenként 85-90 milliárd dollárral. Putyin vagyonát azonban egyes becslések már 200 milliárd dollárra teszik. Ami Donald Trump vagyonának 50-szerese.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Bankvezérek eldugott vadászházára is adott 7 millió forintot az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 11. 06:07
Csányi Sándor OTP-vezérrel szoros üzleti kapcsolatokat ápoló milliárdos és az Erste Group volt bankvezérének közös cége is kapott 7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást egy lovászpatonai szálláshely fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság Ez a titokzatos személy lehet Szerbia új kormányfője
Varga Szilveszter | 2020. augusztus 10. 19:04
Egy csendes szombat este egyszer csak megjelent a képernyőn egy "titokzatos személy". Kint áll szerencsétlen a legnagyobb hőségben, egy kukoricatábla mellett, és sok éve nem tapasztalt sikerekről beszél, elvégre átlag felett termett a búza, jut belőle kivitelre is bőven. A gyanútlan tévénéző aligha sejti, hogy ezzel megkezdődött az egyik “titokzatos személy” felfuttatása a médiában, mert lehet, hogy ő lesz az új miniszterelnök, és az mégsem járja, hogy senki ne ismerje az országban.
Makro / Külgazdaság Végre elárulta Orbán Viktor, mennyi pénzt kapunk Brüsszelből
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 17:03
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. Szerinte nincsenek veszélyben az uniós forrásaink.
Makro / Külgazdaság Megalapíthatták a céget, amelyik átmenti az indexeseket egy új portálhoz
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 15:44
A Van Másik Kft.-t a napokban jegyeztette be a szerkesztőség egyik munkatársa.
Makro / Külgazdaság Kína tajtékzik – a TikTok és az amerikai nemzetbiztonság
Káncz Csaba | 2020. augusztus 10. 15:14
A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar uniós biztos is beolvasott a belorusz elnöknek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 14:44
Várhelyi Olivér aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, háromezer embert letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Makro / Külgazdaság Huszonötszörése nőtt a családoknál hagyott összeg
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 07:50
Varga Mihály azt is elárulta, hogy tavaly több mint 335 milliárd forint jutott a kedvezményekre.
Makro / Külgazdaság Borús előjelekkel érkezik az infláció
MTI | 2020. augusztus 9. 11:03
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
Makro / Külgazdaság Ma megkezdődik a vég a belarusz rezsim számára
Káncz Csaba | 2020. augusztus 9. 09:32
A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél