<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egyelőre nem vert túl nagy hullámokat határainkon túl, hogy a magyar kormány ismét különadókat vezetne be a nagy cégekre és bankokra a rezsicsökkentés és a hadseregfejlesztés finanszírozása érdekében. A bejelentésről beszámoló külföldi lapok arra azért emlékeztetnek, hogy az Orbán-kormány 2010 után is bevetette már ezt a fegyvert a költségvetés stabilizálása céljából, és most ismét így konszolidálja a büdzsét, valamint kerüli el a magánszemélyek adóemelését. Megjegyzik azt is, hogy az elsöprő választási győzelmet nagy osztogatás előzte meg.

Mint arról beszámoltunk, rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be tegnap este Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy – mint fogalmazott – „extraprofitjuk nagy részét” ebbe a két alapba fizessék be. Ezekből fogják ugyanis finanszírozni a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségét.

Orbán Viktor rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherOrbán Viktor rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az intézkedések két évre ( az idénre és jövőre) vonatkoznak. De hogyan látják mindezt külföldön?    

Harcban az EU-val

Magyarország különadót akar behajtani a bankoktól és az energetikai vállalatoktól, emelte ki a Der Standard beszámolójában. Emlékeztettek arra, hogy az Orbán-kormány már 2013 óta támogatja a kisfogyasztók energiakiadásait, emellett az elmúlt hónapokban árstopot vezetett be az üzemanyagokra és egyes alapélelmiszerekre.

Az osztrák napilap megjegyezte azt is, hogy Magyarország az Oroszország elleni olajembargó miatt blokkolja a hatodik uniós szankciós csomagot, és kompenzációként „milliárdos szubvenciókat” követel Brüsszeltől. (Emellett azt szeretné, ha az exporttilalom alól mentesülne a csővezetékes szállítás – a szerk.)

Megfigyelők szerint azonban az embargó mögött politikai okok is állnak, Orbán Viktor ugyanis „oroszbarátnak számít”, az áprilisi választásokat pedig főleg azzal az ígérettel nyerte meg, hogy nem engedi Magyarországot belesodródni az ukrajnai háborúba, írja a Der Standard, Ugyanerről számolt be az osztrák állami televízió (ORF), a szintén osztrák Kleine Zeitung és a Kronen Zeitung is.

A német n-tv azt emelte ki:

Magyarország különadóval akarja kiépíteni a hadsereget

Hozzátették: a kormány abból finanszírozza majd az energiaárak jelenlegi szinten tartását is.

A Bloomberg arról ír, hogy Orbán Viktor bejelentése után a forint és a pesti tőzsde is zuhant, az adók részleteit pedig ma fél 3-tól ismerteti a kormány sajtótájékoztatón.

Az amerikai hírügynökség megjegyzi: a friss forrás segít majd konszolidálni a magyar költségvetést, miközben az Európai Unió befagyasztja a Magyarországnak járó uniós forrásokat. (Brüsszel a Helyreállítási Alap forrásait zárolta eddig, valamint elindította a jogállamisági mechanizmust, amely akár újabb uniós pénzek megvonásával járhat – a szerk.)

Régi fegyver

Az Euractiv uniós hírportál azt emeli ki, hogy Orbán Viktor ismét a bankokra és cégekre kivetett különadóval „dugaszolja be” a költségvetésen tátongó egyre nagyobb lyukat. Tehát ezúttal is egy olyan intézkedéshez nyúl, amellyel elkerülheti a családokat terhelő adóemeléseket.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy az Orbán-kormány különleges jogköröket biztosított magának a háborús veszélyhelyzet kihirdetésével.

A nacionalista Orbán 2010-ben került hatalomra, és egymás után negyedszer alakíthat kormányt elsöprő győzelmet aratva, amit pénzszórás előzött meg

-írja a lap, az év elején a különböző társadalmi csoportoknak nyújtott extra juttatásokra utalva (13. havi nyugdíj, gyermekes családoknak járó szja-visszatérítés, 25 év alattiak szja-mentessége).         

Ez a lap is emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor 2010 után a bankokra, a kereskedelemre és az energiacégekre kivetett különadókkal stabilizálta a gazdaságot.

Ez segített ugyan csökkenteni a hiányt, ugyanakkor erodálta a befektetői bizalmat.

Az Euractiv által idézett elemzők szerint az energiárak növekedésének megakadályozása és a hadseregfejlesztés két óriási tétel, amely több mint ezermilliárd forintba kerülhet, a lényeg pedig a részletekben rejlik majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG