3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rosszul állunk az egészségügyi rangsorban – még bővül a magyar ipar, de lassult a növekedés és még mindig mélyponton van a forint

Bár még mindig a feldolgozóipar bővülésére utaló, 50 pont feletti értéket mutat a BMI, a múlt havinál és a hosszú távú átlagnál is alacsonyabb lett az adat - az év leggyengébb értékét közölték ma. A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 51 és fél pont lett.

Az állami és magán egészségügyi kiadások GDP-arányos, vagyis a hazai össztermékhez viszonyított összege 8 százalék volt 2012-ben Magyarországon, míg az OECD 34 országában GDP-arányosan átlagosan 9,3 százalékot fordítottak egészségügyre. Magyarország a 26. helyen áll az egészségügyi kiadások terén az OECD-országok között. A statisztika kitér a várható élettartamra is, amely Magyarországon 2012-ben a harmadik legalacsonyabb volt az OECD-országok közül. Ezzel párhuzamosan Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya, míg a szív- és érrendszeri betegségek okozta halandóságban a második helyen áll az OECD statisztikája szerint.

Az idei első félévben trendszerűen növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom a Duna House legfrissebb adatai szerint. A júniusi 8 696 ingatlan adás-vétel újabb rekord a válság utáni piacon. Tavaly júniusban 20 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát. Idén eddig összességében több mint 45 ezer ingatlan kelt el, amely közel 13%-os javulás az előző év azonos időszakához képest. Ha a várakozásnak megfelelően, ősszel is erős forgalmi adatok érkeznek, úgy elérheti a piac a 100 ezer tranzakciót is. Ez ugyan messze áll a magyarországi méretek indokolta 150 ezres nagyságrendtől, de így is a válságot követő legkiemelkedőbb év lehet az idei.

Továbbra sem távolodik tegnap elért kéthavi mélypontjától a forint, sőt mostanra a komolyabb ellenállást jelentő 310-es szintet is áttörte az euró árfolyama. Ráadásul semmi olyan nem történik, ami segíthetné a magyar devizát. Ami tegnap óta újdonság: Rogán Antal ismét megszólalt a devizahitelekről, azt mondta: a Fidesz azt kérte a kormánytól, hogy ne a jelenlegi piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket. Emellett az elévülés jogi fogalmáról is mondott néhány nyugtalanító szót a frakcióvezető. Azt is megtudtuk, az Országgyűlés a házszabálytól eltérve már pénteken szavazhat a devizahiteleseket segítő törvényről - így már nem csak a Moody's hitelminősítő döntése miatt izgulhatunk a hét utolsó munkanapján.

Az európai határidős indexek kisebb pluszt mutatnak, így a BÉT-en is enyhe emelkedés várható - jósolják az elemzők. A forgalom mérsékelt lehet a félév utolsó kereskedési napját követően. A Magyar Telekom és az OTP a hétfői csökkenés után korrigálhat kedden. Az OTP részvények esetében a devizahitelesekkel kapcsolatos kérdések továbbra is bizonytalanságot hordoznak a befektetőknek, ezért akár további csökkenés is jöhet.

Kissé javult a foglalkoztatási helyzet az Európai Unióban, májusban 10,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az áprilisi 10,4 százalékról - közölte kedden az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. Az eurózóna 18 államában májusban az áprilisi szinten, 11,6 százalékon maradt a munkanélküliség. Tavaly májusban az EU egészében 10,9 százalék, az eurózónában pedig 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG