3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Földrengés rázta meg szerdára virradóra a szicíliai Catania térségét. Az épületekben jelentős károk keletkeztek, a sérültek száma 28-ra emelkedett. Egy 80 éves férfit összedőlt lakóháza romjai alól emeltek ki a mentőalakulatok.
A kutyát nem érdekli a földrengés, pedig a szicíliai Fleri község házai is megrongálódtak. EPA/ORIETTA SCARDINO

A hajnali 3 óra 19 perckor történt, 4,8-as erősségű rengés epicentruma Viagrande és Trecastagni térségében volt az Etna lábánál, Cataniától 30 kilométerre északra.

Kirohantak az utcára

A legtöbb kár a Zafferana Etnea, valamint Acireale, Aci Sant'Antonio, Aci Catena, Aci Bonaccorsi és Santa Venerina városokban esett. A földrengéstől felriadt lakosok kirohantak az utcára.

Huszonnyolcan sérültek meg, egyikük állapota sem súlyos. Hat személyt kórházba szállítottak. Számos lakóház, épület, templom megrongálódott, megrepedt vagy bedőlt, aminek sok esetben feltehetően az az oka, hogy az épületek többsége régi, nem földrengésbiztos, és terméskőből emelték őket.

A nagyrészt földszintes vagy csak pár emeletes házak falai kidőltek, többen az ablakon keresztül másztak ki az utcára. Zafferana Etneában a házak 80 százaléka megrongálódott.

Templom is károsodott

Az Acirealéhoz közeli Carmelo di Pennisiben összedőlt a helyi templom harangtornya és megrongálódott Szent Emidio szobra is, akit a helyiek a földrengésekkel szembeni védőszentként tisztelnek. Fleriben egy idősek otthonát evakuáltak. Egy 80 éves férfit és egy másik idős személyt is otthona romjai alól emeltek ki.

A lakosok az éjszaka hátralévő részét az utcán vagy autóikban töltötték. A hatóságok időközben megnyitották előttük az iskolákat és a tornatermeket. A Catania és Messina közötti autópályaszakaszt lezárták.

A cataniai repülőtér működik. Catania térségében felfüggesztették a vasúti közlekedést a vonalak ellenőrzésének idejére.

Több mint hetven rengés volt

Az Etna december 24-i kitörése óta 73 földrengést mértek, ez volt eddig a legerősebb. Az álmukból felriadt emberek beszámolói szerint a földrengés hosszú másodpercekig tartott. A szicíliaiak attól félnek, hogy újabb erős földrengés vagy utórezgések következhetnek.

A vulkánon jelenleg három oldalsó kráterből tör elő a láva, amely este egyébként káprázatos látványt nyújt. Felébredt a Stromboli is a közeli vulkánszigeten, de szakértők szerint a két vulkán működése nincsen kapcsolatban egymással.

Szicíliában utoljára 1990 decemberében volt nagy erejű földrengés, amely 17 áldozatot követelt. A szigeten már a 12. századtól hozzászoktak a pusztító földmozgásokhoz. Messina térségében volt az eddigi legnagyobb olaszországi földrengés 1908-ban: az akkori adatok szerint több mint 100 ezren vesztették életüket.

Csütörtökön Matteo Salvini olasz belügyminiszter is Cataniába utazik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG