<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     

Az Európai Bizottság már február elején megindíthatja az úgynevezett jogállamisági mechanizmust,

írja a Bloomberg egy forrására hivatkozva. A tavaly év elején életbe lépett eljárás bizonyos jogállamisági feltételek teljesítéséhez köti az uniós pénzek kifizetését – konkrétan akkor tarthatja vissza a forrásokat, amennyiben az adott tagállamban sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság már tavaly november végén megkezdte a mechanizmus bevetésének előkészítését azáltal, hogy levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak. Ebben felsorolta a jogállamiságot, a költségvetési kontrollt, valamint a korrupció elleni küzdelmet szerinte jellemző visszásságokat és hiányosságokat a két országban.

Egyúttal

részletes tájékoztatást kért a két kormánytól azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni a problémák orvoslására. A válaszadásra szabott határidő január 24-én jár le.

Ahhoz, hogy a mechanizmus február elején meginduljon, még szükséges az is, hogy az uniós bíróság addig döntést hozzon arról, összhangban áll-e az eljárás az uniós joggal. Ennek megállapítását tavaly márciusban kérte a bíróságtól a magyar és a lengyel kormány.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)

A Bloomberg szerint Brüsszel az uniós büdzséből járó kifizetéseket, valamint a Covid-válság okozta károk enyhítésére létrehozott Helyreállítási Alapból származó forrásokat is visszatarthatja arra hivatkozva, hogy a két ország nem tartja magát a demokrácia értékeihez.

Magyarország több mint 40 milliárd, Lengyelország pedig több mint 130 milliárd eurót veszíthet a hétéves uniós költségvetésből az amerikai hírügynökség szerint.

A Helyreállítási Alapból a két országnak járó pénzeket már eddig is visszatartotta Brüsszel azáltal, hogy mindmáig nem hagyta jóvá az azok elköltésére benyújtott magyar és lengyel terveket. (Ennek az eredeti tervek szerint tavaly júliusig meg kellett volna történnie.) Az egyéb uniós pénzek felfüggesztése a jogállamisági mechanizmus keretében ugyanakkor hosszabb folyamat

– még ha meg is indul az eljárás február elején, a szankcióról az áprilisi választásokig már nem születhet döntés az idő szűke miatt, mondták lapunknak szakértők korábban.

Az uniós pénzek befagyasztásának veszélyével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen:

                       

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
hírlevél
Ingatlantájoló