<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     

Az Európai Bizottság már február elején megindíthatja az úgynevezett jogállamisági mechanizmust,

írja a Bloomberg egy forrására hivatkozva. A tavaly év elején életbe lépett eljárás bizonyos jogállamisági feltételek teljesítéséhez köti az uniós pénzek kifizetését – konkrétan akkor tarthatja vissza a forrásokat, amennyiben az adott tagállamban sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság már tavaly november végén megkezdte a mechanizmus bevetésének előkészítését azáltal, hogy levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak. Ebben felsorolta a jogállamiságot, a költségvetési kontrollt, valamint a korrupció elleni küzdelmet szerinte jellemző visszásságokat és hiányosságokat a két országban.

Egyúttal

részletes tájékoztatást kért a két kormánytól azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni a problémák orvoslására. A válaszadásra szabott határidő január 24-én jár le.

Ahhoz, hogy a mechanizmus február elején meginduljon, még szükséges az is, hogy az uniós bíróság addig döntést hozzon arról, összhangban áll-e az eljárás az uniós joggal. Ennek megállapítását tavaly márciusban kérte a bíróságtól a magyar és a lengyel kormány.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)

A Bloomberg szerint Brüsszel az uniós büdzséből járó kifizetéseket, valamint a Covid-válság okozta károk enyhítésére létrehozott Helyreállítási Alapból származó forrásokat is visszatarthatja arra hivatkozva, hogy a két ország nem tartja magát a demokrácia értékeihez.

Magyarország több mint 40 milliárd, Lengyelország pedig több mint 130 milliárd eurót veszíthet a hétéves uniós költségvetésből az amerikai hírügynökség szerint.

A Helyreállítási Alapból a két országnak járó pénzeket már eddig is visszatartotta Brüsszel azáltal, hogy mindmáig nem hagyta jóvá az azok elköltésére benyújtott magyar és lengyel terveket. (Ennek az eredeti tervek szerint tavaly júliusig meg kellett volna történnie.) Az egyéb uniós pénzek felfüggesztése a jogállamisági mechanizmus keretében ugyanakkor hosszabb folyamat

– még ha meg is indul az eljárás február elején, a szankcióról az áprilisi választásokig már nem születhet döntés az idő szűke miatt, mondták lapunknak szakértők korábban.

Az uniós pénzek befagyasztásának veszélyével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen:

                       

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG