<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Meglepően sokat változott Soros György álláspontja menekültügyben, már nem feltétlenül Európában akarja látni a szíriaiakat, inkább Törökországgal, Libanonnal, Jordániával szövetkezne. A költségek azonban így is meghaladhatják a tízmilliárd eurót évente. A kvótarendszert is elveti, amely alapján minden országnak kötelező lenne menekülteket befogadnia. Vízum nélkül jöhetnek ide a törökök?
Leszbosz, Görögország (Fotó: ENSZ, UNHCR)

„A milliárdos befektető és filantróp Soros György” a hétvégén Isztambulban járt, ahol a második világháború óta legsúlyosabb menekültkérdésről tárgyalt az általa támogatott Nyitott Társadalom Alapítvánnyal és állami tisztségviselőkkel – írja a Wall Street Journal Online. (Filantróp: emberbarát, jótékony.)

A lap internetes verziója megemlíti, hogy a nácik által megszállt Magyarországon is élt üzletember határozott támogatója annak, hogy Európa nyissa meg határait a menekültek előtt. A menekültválságban alapítványai is tevéken részt vesznek.

A pánik a legnagyobb baj

A lap egy sajtókonferenciát idéz, közli az újságírók kérdéseire adott válaszokat. Soros a legnagyobb problémának azt tartja, hogy a menekülők, a hatóságok és a nagyközönség egyaránt pánikban vannak. Ami szerinte nagyon káros, a kapkodást és az ítélőképesség elvesztését okozhatja.

Arra a kérdésre, hogy mi állíthatja vissza a nyugalmat, azt felelte, a menekültek nagy részének Törökországon keresztül vezet az útja, ezért ezzel az országgal kell együttműködni. De erre egyébként Európa már buzgón törekszik, Angela Merkel német kancellárral az élen.

Károkat okoz az áldozatoknak

Soros szerint sokkal olcsóbb és hatékonyabb lenne ott tartani a menekülteket, ahol vannak, mint ez a kaotikus vándorlás, amely csak pusztítást és pánikot hoz, és hatalmas károkat okoz az áldozatoknak, azaz a menedékkeresőknek. Európának és Törökországnak meg kellene állapodnia a teendőkről.

Ez eléggé nagy hangsúlyeltolódásnak tűnik szeptember végi véleményéhez képest, amelyben még inkább az európai határok megnyitásáról és a menekültek ottani ellátásáról értekezett. (Itt írtuk: Lehet szörnyülködni, Soros egymillió menekült befogadását akarja – évente)

Oktatni kéne százezreket

Törökországot persze kompenzálni kell valahogy ezért, és ennek költségei még magasabbak lennének, mint a múltban, mert például gondoskodni kellene a gyermekek oktatásáról is. (Jelenleg több százezer szíriai menekült gyerek nem jár iskolába Törökországban.)

Az oktatásnak fel kell őket készíteni arra is, ha Európa végre befogadja majd őket. Ennek költsége Soros szerint évente és személyenként 5000 euró lenne. Valamint Libanonnal és Jordániával is hasonló megállapodásokat kéne kötni. (E két országban is rengeteg, mintegy 1,7 millió menekült él, Törökországban pedig 2,2 millió az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR friss térképe szerint.)

Az 5000 vagy 15 000 eurós kérdés

Ez a Soros-féle 5000 euró is ismerős, a szeptemberben publikált írásában is úgy számolt, hogy egy-egy menekült ellátása 5000 euró körüli összegbe kerülne ezekben a közel-keleti országokban, vélhetően évente. Az Európában levőkre ugyanakkor az első két év alatt 15 ezer eurót kéne költeni fejenként – írta akkor.

A milliárdos szerint az illetékesek alábecsülik a menekültügy kezelésének költségét, ami évente a tízmilliárd eurót is meghaladja. Az UNHCR az említett három közel-keleti országban levő 4,3 millió menekültre 2015-re 4,5 milliárd dollárral számol, aminek október 20-ig csak a 45 százaléka volt biztosított.

Vízummentességet a törököknek?

Megkérdezték Sorostól, nem aggódik-e, hogy az EU Törökország együttműködéséért cserébe szemet huny az „alapjogok megsértése” előtt az országban. Soros szerint Törökországnak is szüksége van a megbékélésre, az együttműködésre, „például ha a vízummentes beutazás lehetőségét meg szeretné kapni” Európától.

Míg Soros szeptemberben évente egymillió menekült befogadásáról beszélt, most azt mondja, nehéz lesz (összesen) egymilliónál többet befogadni, mert ez csak önkéntes alapon lenne lehetséges.

Jé, Soros és Orbán egyetért

Az is némileg meglepő, hogy Soros ellenzi a kötelező menekültkvótákat, szerinte ellentétesek az EU-s joggal és a nemzetközi menekültügyi szerződésekkel is. Sok ország van az EU-ban, amelyek ellenzik a menekültek befogadását.

Kérdésre válaszolva a milliárdos elmondta, hogy ő és alapítványa kitartanak elveik mellett, amelyeket pedig sokan támadnak, így Magyarországon is, és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is. Törökországban pedig azzal vádolják, hogy segítette a 2013-as ellenzéki tüntetéseket, ezt Soros cáfolta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A baloldal nyerhette a német választásokat az exit pollok szerint
Wéber Balázs | 2021. szeptember 26. 18:05
Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         
Makro / Külgazdaság Javulnak-e az amerikai-kínai kapcsolatok a Huawei-áttörés nyomán?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 26. 13:06
A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A héten megtudjuk, mennyivel nőttek a fizetések
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 26. 10:49
Legalábbis a hivatalos adatok szerint. A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatók mellett a többi közt a keresetekről is közöl új mutatókat a KSH. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a német választás: ma kiderül, ki lehet Merkel utódja
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 09:31
Szoros befutóra lehet számítani a mai szövetségi parlamenti választásokon Németországban. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD néhány százalékponttal vezet a CDU-CSU-szövetség előtt.    
Makro / Külgazdaság Amerika határnyitás előtt
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 26. 05:50
Nem várt ajándék várta az idei IPW résztvevőit Las Vegasban. Amerika legjelentősebb turisztikai vásárának első napján jelentették be ugyanis, hogy novembertől jórészt feloldják a beutazási korlátozásokat: az Európai Unióból és Kínából is érkezhetnek turisták az USA-ba, így az év utolsó két hónapja a kilábalásról szólhat.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos