2p
A japán kormányfő megbízhatónak és őszintének ismerte meg Trumpot, aki nagyjából végighazudta a kampányát. Nem derült ki, hogy mi lesz a TPP sorsa.

Abe Sindzó japán kormányfő megbízható vezetőnek tartja a múlt héten megválasztott amerikai elnököt, Donald Trumpot. A miniszterelnök azt követően nyilatkozott így, hogy csütörtökön délután mintegy másfél órás megbeszélést folytatott a leendő elnökkel a New York-i Trump-toronyban.

Hogy alakul a jövő?

A megbeszélést japán kérésre tartották: Abe Peruba tart, az ázsiai-csendes-óceáni csúcsértekezletre, s útját megszakítva állt meg New Yorkban. Személyesen is találkozni akart Trumppal, hogy felmérje: az elnökválasztási kampányban hangoztatottak valóban irányváltást jelenthetnek-e az amerikai Ázsia-politikában.

Az eszmecsere után Abe Sindzó nem kívánt a részletekről beszélni, mondván, hogy nem hivatalos, hanem csak informális tárgyalásról volt szó, de azt leszögezte: komoly emberként ismerte meg Donald Trumpot, akivel kialakítható kölcsönös bizalmon alapuló viszony. "A megbeszélések bizonyossá tettek engem abban, hogy felépíthető a bizalmi viszony" - fogalmazott újságíróknak a japán kormányfő. Donald Trumpot megbízható vezetőnek, a beszélgetést pedig "őszintének" és "meleg légkörűnek" nevezte, s leszögezte, hogy politikai szövetségek nem működhetnek bizalom nélkül.

Egy teljesen elbizonytalanodott japán miniszterelnök találkozott Trumppal. Káncz Csaba írt a találkozó hátteréről >>>

Folytatása lesz

Abe Sindzó kitért arra, hogy megállapodott a megválasztott elnökkel egy újabb találkozóban is, amikor mód és idő lesz a "mélyebb és szélesebb körű" eszmecserére. Arról azonban nem szólt, hogy erre mikor kerülhet sor. Tokióban azonban Aszó Taró pénzügyminiszter újságíróknak arról beszélt, hogy Japán szeretné még a januári elnöki beiktatás előtt megtartani a következő eszmecserét, jelezve ezzel, hogy az ország számára életfontosságú az Egyesült Államokhoz fűződő viszony.

A Csendes-óceániai Partnerségről (TPP) szóló tárgyalások Donald Trump megválasztásával valószínűleg elakadnak. A megválasztott elnök ugyanis még a kampányban azt ígérte, hogy nem fogja támogatni az ázsiai országokkal kötendő kereskedelmi egyezményt, ami kritikus lenne Japánnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
Makro / Külgazdaság Felbőszítette az ukránokat a lengyel külügyminiszter békejavaslata
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 08:31
Egyre több szó esik arról, hogy 2025 az ukrán–orosz béke- vagy legalább tűzszüneti tárgyalások éve lehet, így nem meglepő, hogy a politikusoknak ötleteik támadnak a konkrét feltételekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb a gazdasági svindli melegágya lehet, ha félremegy a szabályozás
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:59
Romániában is virágzik az Airbnb lakáskiadás, ám ott nem azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a külföldről érkező bérlakásban megszálló vendégek nem tudnak kulturáltan viselkedni.
Makro / Külgazdaság Ukrajna „fekete hercege” elárulta a hírszerzés egyik legfontosabb jóslatát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:22
Az ukrán hadsereg hírszerzésének feje, akiről igencsak elismerően nyilatkoznak hazájában és Nyugaton is, megosztott egy meglepő hírszerzési információt is hallgatóságával egy konferencián.
Makro / Külgazdaság Terítékre kerül a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:55
Délután kettőkor vízválasztó döntés jön. 
Makro / Külgazdaság Jókora pofont kapott a rövidített munka
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:12
Hogyan vezessenek be egy olyan országban négynapos munkahetet, ahol az emberek mániákusan dolgoznak? Japánban a kormány nem adta fel termelés szabályozásának ezt a módját.
Makro / Külgazdaság Ez lenne Kína bosszúja az EU elektromos autók büntetővámjára?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 13:34
Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kamala Harris egyet előre-, Donald Trump egyet hátralépett
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 10:36
Míg a demokraták elnökjelöltje új gazdasági javaslatokkal állt elő, republikánus ellenfele kénytelen volt végignézni részvényei leértékelődését.
Makro / Külgazdaság Készíttetheti a plakátokat Rogán Antal
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 08:30
A júliusi reálkereset-adat ha hajszállal is, de jobb lett az egy hónappal korábbinál.
Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
hírlevél
top 24
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG