<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Trump lépése Jeruzsálemről számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. Akkor most Budapest az EU-ban egyedüliként fogja követni Trumpot és helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe? Halkan kérdezzük meg azt is, hogy miképpen fog alakulni ezek után Orbán és Erdogan példátlanul szoros viszonya?
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Tegnap volt 100 esztendeje, hogy a brit csapatok behatoltak Jeruzsálembe, miután azt három hetes ostrom után elfoglalták az ottomán erőktől. Az akkori brit miniszterelnök, David Lloyd George kijelentette, hogy Jeruzsálem bevétele „egy karácsonyi ajándék volt a britek számára.” Nos, egy évszázaddal később a belpolitikailag ellehetetlenült Trump egy huszárvágással Jeruzsálemet ismerte el az USA részéről Izrael fővárosának, hogy ezzel konszolidálja saját bázisát a fanatikus evangéliumi keresztények és multimilliárdos pro-izraeli donorjai körében.

Trump Amerika érdekei ellen

A döntés világszerte felháborodást okozott, de talán az egyik legfontosabb aspektus még nem került kimondásra: az, hogy Trump ezzel a lépésével súlyosan megsértette az Egyesült Államok nemzeti érdekeit is. A lépés a következő pontokon megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel:

  • fellobbantja az Amerika-ellenes érzelmeket szerte a muszlim világban és Washington szövetségeseit – köztük Jordániát és Egyiptomot - lehetetlen helyzetbe hozza. Erdogan török elnök terrorista államnak nevezte Izraelt, a maláj védelmi miniszter pedig szívesen küldene katonákat Jeruzsálem "megvédésére".
  • a mérsékelt palesztinokat 20 éven keresztül azzal hitegették, hogy a tárgyalásos rendezés végül kifizetődik. Trump lépése azt sugallja, hogy aki ebben hitt, az menthetetlenül naiv.
  • Azzal, hogy Trump behódolt az izraeli jobboldalnak, ellehetetlenítette Amerika pozícióját, mint pártatlan közvetítő az izraeli-palesztin konfliktusban. Valóban, az Arab Liga magyar idő szerint vasárnap hajnali kettőkor elfogadott határozata alapján az Egyesült Államok "visszalépett attól, hogy szponzora vagy brókere legyen egy békemegállapodásnak".
  • Trump lépése kihúzta a szőnyeget az izraeli mérsékelt erők alól is, akik most gyakorlatilag nevetség tárgyai lettek.

Budapest magára maradt Európában

A nemzetközi botrány kapcsán érdemes röviden megvizsgálnunk, hogy miképp vizsgázott a 2014-ben szétzilált magyar külügyminisztérium. Nos, Budapest múlt szerdán megtorpedózta azt az EU azon közös nyilatkozatának elfogadását, amelynek keretében a tagállamok közösen elítélték volna Washingtont, amiért az Jeruzsálembe telepíti át nagykövetségét. Budapest mellett Prága is jelezte múlt héten Brüsszelben, hogy szakítva az EU-s szolidaritással nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe akarják helyezni.

De Federica Mogherini EU külügyi főnök később bejelentette, hogy Prága mégsem követi Washington. Adódik a kérdés, hogy akkor Budapest az EU-ban egyedüliként követi Trumpot és helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe? Halkan kérdezzük meg azt is, hogy miképpen fog alakulni ezek után Orbán és Erdogan példátlanul szoros viszonya?

Megmentettük Jeruzsálemet?

Bár a hazai kormányzat egyre mélyebben hallgat ezekről a robbanásveszélyes kérdésekről, különösen a Fehér Ház páratlan nemzetközi elszigetelődését látva, a kormányközeli média elképesztő próbálkozásokat tesz, hogy eladja a magyar diplomácia lépését a híveknek. A 888.hu múlt pénteken tette közzé a „Magyarország megmentette Jeruzsálemet a brüsszelitáktól” (sic) című írást. Miután felocsúdunk a cím által keltett döbbenetből, nézzük a meglehetősen zilált tartalmat.

Az írás szerint „kiderült, hogy a háttérben a Jeruzsálemért Magyarország szinte mindenkinél többet tett ügyért (sic) az EU-ban. Többek között a magyar képviselet megvétózta a brüsszeliták által összetákolt, Izraelt és Amerikát is elítélő közös nyilatkozatot.” Rejtély, hogy a 888.hu honnan szedte Izrael elítélését a „brüsszeliták” által.

A cikk egyik alfejezetének címe szerint „Brüsszel már megint puhapöcsű”. Ehhez a szakmai és etikai szinthez tényleg nincsen mit hozzátennünk. De ha az iszlám terror a Trumpot támogató hazai döntés kapcsán ne adj’ Isten elérne Budapestre, akkor visszatérünk a kérdésre.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG