BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. március 7. 13:05

Az elmúlt napokban az osztrák Szabadságpárt többször is világossá tette, hogy szívesen kötne szövetséget a Fidesszel. Az Alternatíva Németországért társelnöke pedig egyenesen kiterítené a vörös szőnyeget a magyar kormányfő előtt. A Magyar Nemzet szerint itt az idő lecserélni a Néppártot a Szabadságpártra és társaira. Orbán Viktor egyelőre azt üzeni, hogy mindenki nyugodjon le.

Az osztrák Szabadságpárt vezére és Gulyás Gergely az idei bécsi Operabálon. Forrás: Heinz-Christian Strache/Facebook

Nyilvánosan is kiállt a Fidesszel kötendő szövetség mellett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az osztrák Szabadságpárt elnöke a párt hagyományos hamvazószerdai gyűlésén Riedben.

„Szívesen fogadunk minden reformerőt, és természetesen az Orbán-pártot is”

- idézte a politikust a Neue Freie Zeitung. Strache kiemelte, hogy az Európai Néppárt (EPP) a legsikeresebb tagpártját akarja kizárni. Az EPP helyzetét Emmanuel Macronéhoz hasonlította: miközben a francia elnök újra akarja szervezni Európát, „még a saját országára sincsen” megfelelő receptje, hiszen kormányát „a sárgamellényesek ostromolják.”

Tárt karokkal várják Orbánt...

Befogadná a Fideszt Harald Vilimsky, a Szabadságpárt európai parlamenti képviselője is.

„Tárt karokkal fogadnám Orbán Viktort (a Nemzet és Szabadság Európája EP-frakcióban). Biztos vagyok benne, hogy legkésőbb az EP-választás után mindenki egy táborba tömörül majd. Az Európai Parlamentben is a méret a lényeg. Ahhoz, hogy bele tudjunk szólni a dolgokba, sok mandátumra van szükség sok országból”

- mondta egy szerdán megjelent interjúban. Facebook-posztjában hozzátette azt is, hogy Ausztria és Magyarország kiváló szövetséget alkothatna a migrációpárti erőkkel és a brüsszeli eurokratákkal szemben.

... és kiterítenék előtte a vörös szőnyeget

Szívesen együttműködne a magyar kormánypárttal a német Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke is.

„Amennyiben Orbán úr szeretne velünk és az ebbe a táborba tartozó más európai pártokkal együtt dolgozni, akkor még a vörös szőnyeget is kiterítem előtte. Ugyanis kimondottan pozitív véleményem van Orbánról és a pártjáról”

- jelentette ki Jörg Meuthen a Deutschlandfunknak. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezére pedig tavaly nyáron személyesen is fogadta Orbán Viktort, és világossá tette, hogy szövetségesnek tekintik egymást.

A Szabadságpárt, az AfD és a Liga a nagy jobbközép pártoktól jobbra áll, ezért elemzők egy része radikális vagy szélsőjobboldalinak tekinti őket. A pártok önmagukat konzervatív-keresztény erőként definiálják, és elhatárolódnak az extrém mozgalmaktól.

Érik a szakítás

A szakítás a Fidesz és az EPP között egyre valószínűbbnek tűnik. Miután Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje a héten ultimátumot adott Orbán Viktor kormányfőnek, a kormánypárti Magyar Nemzet ma vezércikkben követelte a kilépést a pártszövetségből, és az összefogást a Szabadságpárttal és a Ligával. Ez egy nagy bejelentés előszele lehet, hiszen a kormányoldalon korábban még nem hangzott el ilyen egyértelmű állásfoglalás a távozás mellett.

A Politico szerint a Fidesz már megbeszéléseket folytat a Szabadságpártot és társait tömörítő európai parlamenti frakcióval, a Nemzet és Szabadság Európájával – legalábbis ezt mondta a brüsszeli hírportálnak a frakció egyik tagja. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Orbán Viktor március végén már új szövetségeseivel kampányol Milánóban.

Orbán: csigavér!

A Néppárt elhagyását célzó követelésekre ma délelőtt a magyar kormányfő is reagált. Érthető, hogy az EP-választás közeledtével fokozódik a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom, de most csigavérre, higgadtságra van szükség – jelentette ki az MTI-nek.

Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján azt mondta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és a bevándorlás elutasításából nem tudnak engedni. Ugyanakkor az EPP tagjai kívánnak maradni, és EPP-tagként akarnak indulni az európai parlamenti választáson.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél