Hirdetés
Hirdetés

Orbán március végén már Milánóban kampányolhat új szövetségeseivel

Káncz Csaba, 2019. március 07., 11:05

A Néppártban mára kialakult hangulatból ítélve március 20-án szakítás jöhet a Fidesszel, akkor pedig három hét múlva a Fidesz akár már részt is vehet Milánóban az euroszkeptikusok összejövetelén. Szaporodnak a törésvonalak az EU-ban, miközben a német és a francia vezetés is csendben szembekerül egymással az Európa jövőjéről vallott képük eltérősége miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Az értelmező szótár szerint a „szalonképes” szó jelentése: „jó társaságba illő, úri társaságban elfogadható”.  A szalonképtelen pedig nyilván ennek az ellentéte és az Európai Néppártban egyre többen gondolják azt, hogy a magyar miniszterelnök bizony nem az ő úri szalonjukba való. Orbán a saját maga által kiprovokált európai politikai viharban most bűnbakot keres, és ezt az elmúlt órákban a Magyar Nemzet szerkesztőségi cikke készségesen szállította, mégpedig Manfred Weber személyében. A Néppárti listavezetőt Orbán a hétvégén még a mi emberünknek nevezte, most pedig a Fidesz vezetése azzal vádolja, hogy neki köszönhető a két fél közötti konfliktus, mert a nyilvánosság előtt is rögzítette a Néppárt tárgyalási pozícióit, amiből arcvesztés nélkül már nem lehet visszatáncolni.

Titkos tárgyalások

Hirdetés

A Magyar Nemzet cikkének egyik kulcsmondata árulkodó arra nézve, hogy a hatalom mai birtokosai hogyan látják önmagukat az európai térben. Eszerint: „a Fidesz európai szinten is ismert és elismert párttá vált, amely igazodási pont lehet számos ország politikai mozgalma számára.” Nos valóban, akár így is lehet fogalmazni.

A Politico információi szerint a Fidesz mindenesetre már a színfalak mögött tárgyal a Néppárttól jobbra helyezkedő Nemzetek és Szabadság Európájával (ENF). Ez az a frakció, ami a francia Marine Le Pen és az olasz Matteo Salvini pártjait is tömöríti. Valóban, a francia euroszkeptikus Le Pen azon van, hogy egyesítse a többi populista pártot az EP-választás előtt, noha egyik-másik közülük bizalmatlan az elképzeléssel szemben.

Az érintett mozgalmak március végén gyűlnek össze Milánóban, mégpedig azzal a céllal, hogy a nagy koalíció alakuljon a francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga között a következő Európai Parlamentben. Az azután magába foglalná az euroszkeptikus mozgalmakat, amelyek idáig három frakcióban működtek. Nos, a Néppártban mára kialakult hangulatból ítélve március 20-án szakítás jöhet a Fidesszel, akkor pedig három hét múlva a Fidesz akár már részt is vehet a milánói euroszkeptikusok összejövetelén.

Szaporodó törésvonalak

Érdekes egybeesés, hogy Macron francia elnök akkor indította meg a saját EP választási kampányát, amikor a magyar miniszterelnök a saját Néppárti tagságát kockáztatja. Márpedig az EP kampányban most éppen ez a két narratíva és világkép csap össze. A csatában az egyik oldalon a francia államfő áll – liberális, unióbarát nemzetközi együttműködés bajnokaként, szemben vele pedig az euroszkeptikus, nacionalista reakció.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Törésvonalak tehát vannak szép számmal az EU-ban és ez az amerikai liberális értelmiséget aggodalommal tölti el. A New York Times egyik véleménycikke szerint Németország és Franciaország képtelen megegyezni egymással, milyen módon vigyék előbbre Európa ügyét, merre vezessék a kontinenst. Kemény idők járnak ma az EU-ra, hiszen „a Nagy-Britanniából érkező hírek napról napra egyre elkeserítőbbek, Itáliát olyan elbitangolt kormány vezeti, amely nyílt konfrontációra törekszik Franciaországgal, Magyarország és Lengyelország lassan belesüpped a tekintélyuralmi rendszerbe, és közelednek a májusi európai választások, amelyek a populista pártok újabb előretörését eredményezhetik”.

Az elemzés szerint a német és a francia vezetés egyre inkább szembekerül egymással, főként amiatt, hogy alapvetően eltér egymástól az Európa jövőjéről vallott képük. Abban egyetértenek, hogy a földrész békéjét fenyegető veszélyek kívülről jönnek, csakhogy tökéletesen különbözik a véleményük a követendő politikáról. Legyen szó az Amerikával zajló kereskedelmi vitáról, az Északi Áramlat 2-ről, vagy a védelem- és biztonságpolitikáról. Nyilvánosan persze Macron és Merkel roppant barátságos, egyikük sem figyelmeztet politikai válságra, legalábbis jelenleg. De mivel a kancellár elveti az új európai szerződés tervét, a két állam óhatatlanul más irányba megy. Pedig a felbomló unióban éppen Franciaország és Németország feladata volna, hogy egyben tartsa a dolgokat.

Káncz Csaba jegyzete.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?