1p
A mezőgazdaság és az építőipar mellé a második negyedévben felzárkózhatnak más iparágak is, feltámadhat a belső fogyasztás - a Takarékbank elemzői emelték éves GDP-előrejelzésüket, bár a meghatározó növekedési tényezőkben még nem látszik a lényegi fordulat.

Vége a völgymenetnek – ez volt a címe a Takarékban csütörtöki elemzői háttérbeszélgetésének, amelyen Oszlay András senior elemző elmondta: a társaság szakemberei javították GDP-növekedési előrejelzésüket. Azt azért már rögtön kiemelte a szakértő: bár a 2013–as és 2014-es adat is kellemes meglepetést okozhat, a potenciális GDP-növekedés szintje, illetve a gazdaság teljesítménye nemzetközi összehasonlításban még továbbra is hagy maga után kívánnivalót.

Mélyről indult az év, de külső "segítség" nélkül növekedtünk

Oszlay András egy korábbi sajtóbeszélgetésen

A magyar gazdaság szempontjából meghatározó jellegű külső kereslet idén még nem tud jelentősebb növekedési impulzust adni a magyar gazdaságnak; a külső konjunktúra egyelőre nem támogatja a magyar számokat, ezzel dacolva azonban mégis 0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel indult az év. Oszlay András azt is elmondta: ez még akkor is jó adat, ha jelentős bázishatás (a mezőgazdaság tavalyi gyenge teljesítménye, az aszályos időjárás) is szerepet játszott benne.

A hazai bizalmi indexek mind a lakosság, mind pedig az üzleti szereplők körében javulnak, emellett a második negyedévről rendelkezésre álló konjunkturális adatok is reményre adnak okot – mondta Suppan Gergely. A kormánytól a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés után a korábbinál kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát várnak a szakemberek, bár ahogy Suppan fogalmazott, ennek épp az ellentétének voltunk szemtanúi a hét elején – utalt Varga Mihály legutóbbi intézkedéseire.

Nem a hiánycélhoz kellett az új Varga-csomag

Mivel a hiánycél nem indokolta a legújabb adóemeléseket és különadókat, a Takarékbank szakemberei szerint feltételezhető, hogy a többletforrások révén korábbi ígéreteket (pl. pedagógus-életpályamodell) teljesít a kormány. A keletkező 100-120 milliárd forintos többlet így nem javítja majd egy az egyben a fiskális egyenleget – a hiány azonban így is a GDP 2,5 százaléka lehet idén, és jövőre is meglehet a 2,7 százalékos deficit.

Bár a mezőgazdasági termelés jórészt csak áprilisban indul meg, az első negyedéves kedvező GDP-adathoz jelentősen hozzájárult ez a szektor. A növekedés másik alapja az építőipar – bár a bázis itt is nagyon mély, az Eurostat adatai alapján a magyar építőipari tevékenység jelenlegi bővülése európai viszonylatban is élenjáró.

Meglepő gazdasági növekedés lehetett a második negyedévben

Suppan Gergely

A belföldi kereslet egyelőre még nem állt talpra; ha a készletállományok korábbi masszív leépítése megfordul, és megindul az újrafeltöltés, az komoly tényező lehet a GDP növekedésében. A második negyedévben a mezőgazdaság és az építőipar mellé a GDP-növelő tényezők közé felzárkózhat a belföldi kereslet és az ipari termelés felpörgése, így komolyabb meglepetés is jöhet – véli Suppan Gergely.

egyedévről negyedévre egyre több vállalat fog bekapcsolódni a növekedésbe. Hogy ez mennyire lesz tartós, az más kérdés – tekintve hogy jelentős bázishatások vannak a képletben -, az azonban biztos, hogy növekedési pályára állt a gazdaság.

A Takarékbank ezért (0,2 százalékról) 0,7 százalékra emelte 2013-ra érvényes GDP-növekedési várakozását, 2014-es előrejelzésük 1,7 százalék (a korábbi 1,5 után).

Egyre több motor kapcsolódik be

Hogy lesznek itt beruházások?

Suppan bemutatott egy összehasonlító grafikont is, amin a GDP összetevőit hasonlította össze a válság kitörése óta eltelt években. Eszerint az export már most meghaladja a válság előtti szintet, a beruházások szintje viszont jelentősen elmarad a 2008-astól. Ez a folyamat azonban már sok éve tart, a feldolgozóiparban pedig bőven lát még potenciált a szakember. Ami igazán visszavetette az adatokat, az az állami beruházások és a lakásépítések elmaradása – ezek azonban közvetlenül nem hoznak létre új kapacitásokat, az adatok értékelésénél ezt is figyelembe kell venni.

GDP-komponensek - 2008=100%

A beruházások felpörgése rövid távon inkább az uniós finanszírozású programok idei bővülésének lehet eredménye, mint a jegybanki hitelprogramnak – ettől csak korlátozott hatást várnak a Takarékbank elemzői. A beruházásokat elsősorban a belső és külső kereslet tudná megmozdítani, ha ez kedvező irányba fejlődik, egy ősszel elinduló második jegybanki hitelprogram komoly érdeklődésre tarthatna számot a cégek részéről.

Nem szállnak el az árak az e-útdíj miatt - 4 százalék lehet a kamatpálya alja

Suppan Gergely eltúlzottnak tarja azokat a várakozásokat, amelyek 30 százalékos élelmiszerár-emelkedést jósolnak az e-útdíj miatt. Egyrészt a gazdák saját termékük szállításakor mentesülnek a teher alól, másrészt a belső kereslet ugyan valóban élénkül, ennek üteme azonban törékeny, nem teszi lehetővé, hogy a nyersanyagok, félkésztermékek szállításakor felmerülő többletköltségeket a termelők áthárítsák a fogyasztókra.

A 3 százalékos inflációs cél Suppan szerint kényelmesen tartható, az alapkamat csökkentésének végállomása 4 százaléknál lehet, amit várhatóan júliusban érünk el, és hosszabb ideig érvényben maradhat. A jövő heti kamatdöntő ülésen a szakértők az 50 bázispontos kamatvágás lehetőségét kizárják, ha a keddi ülésig újabb egetrengető változás nem áll be a nemzetközi piacokon, akkor valószínűleg újabb 25 pontos vágásra kerül sor.

A Takarékbank előrejelzései egyes makroszámokra
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
GDP (%) 0,9 -6,8 1,3 1,6 -1,7 0,7 1,7
Lakossági fogyasztás (%) -0,2 -5,6 -3,3 0,4 -1,9 0,4 1,5
Beruházások (%) 2,9 -11,1 -9,5 -3,6 -3,8 -2,8 1,0
Infláció (%) 6,0 4,2 4,9 3,9 5,7 2,0 2,9
Munkanélküliség (%) 7,8 10,0 11,2 10,9 10,9 10,8 10,6
Államháztartás egyenlege (GDP %-a) -3,7 -4,6 -4,4 4,2 -2,0 -2,5 -2,7
Államadósság (GDP %-a) 73,0 79,8 81,8 81,4 79,2 78,7 77,5

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG