4p

A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.

Az oroszok, akik hozzászoktak a nyugati márkák kiváló minőségéhez, nem hajlandók feladni igényeiket. Ebben úgy tűnik, partnerekre leltek az egy-másfél éve látványos kivonulást hirdető világmárkák némelyikével. Hiába, a profitéhség lassan legyűri a háború elítélését…

Megerősödik a hazai ipar?

Több nyugati világcég is visszament már más gyártó és forgalmazó nevén keresztül a hatalmas orosz piacra. Arról nem beszélve, hogy sok helyütt sokáig nem fogyott el a háború előtt kapható márkás árukészlet. Más szakterületen – például a bútoriparban – elkezdődött a világmárkák termékeinek lemásolása, csak éppen más néven forgalmazzák azokat. Megesik, hogy olyan néven, ami azért kicsit emlékeztet a világcég márkájára.

Az Adidas most nem rejti véka alá, hogy egy harmadik forgalmazón keresztül talál ismét utat Oroszországba.

Trükkös: egy harmadik forgalmazót vonnak be. Fotó: Depositphotos
Trükkös: egy harmadik forgalmazót vonnak be. Fotó: Depositphotos

A fiatalok keresik a menő világmárkákat

A világ legtekintélyesebb sportruházati márkái, az Adidas és a Reebok termékei a jövőben a nyugati sportmárkák forgalmazója, a Lestate által elindított új, ASP nevet viselő kereskedelmi hálózatban kerülnek a vásárlókhoz – írja a Kommerszant. Ez a cég már árul ruhákat és cipőket a Nike-tól is, pedig a háború legelején ők is látványosan kivonultak Oroszországból. Igaz, a Nike részesedése a sportruházati szegmensből sokkal kisebb volt mint például az Adidasé.

Az oroszok, főleg a fiatalabb nagyvárosi vásárlóréteg, változatlanul keresi a világmárkákat – nemcsak a minőség miatt, hanem mert ezek a „menők.” Ugyanakkor  a belföldi verseny a sportszer szegmensben élénkül, ugyanis a másfél évvel ezelőti kivonulás óta megerősödtek a hazai gyártók.

Egész üzlethálózatot hoznak létre

A vállalat marketing osztályának vezetője, Ilja Komiszarov a Kommerszantnak elmondta, hogy a Lestate egy egész üzlethálózatot fejleszt ki, hogy árulja az Adidas és a Reebok termékeit. Elmondása szerint ezen a héten nyílik meg az első üzlet a moszkvai Bjelaja Dácsa outlet központban. Az ASP zászlaja alá tartozó üzletek számáról még tárgyalnak, de annyi biztos, hogy a kiskereskedelmi hálózat bővítése fokozatos lesz – emelte ki a marketing főnök. 

Az Adidas nem válaszolt a Kommerszant megkeresésére.

Féltek a vagyonuk lefoglalásától

Alig másfél éve még egész más volt a helyzet. Az elsők között hagyta el Oroszországot a Nike, a Renault, a McDonald's, a Coca-Cola, vagy a Starbucks. A külföldi cégek kivonulását az az aggodalom gyorsította fel, hogy az ukrajnai háború nyomán olyan törvények születhetnek Oroszországban, amelyek alapján a hatóságok lefoglalhatják vagyonukat, illetve bírságokat állapíthatnak meg velük szemben – olvasható volt az akkori magyar hírügynökségi közleményben.

Más, sportcikkeket gyártó cégek, így a rivális Adidas, Puma, és Reebok szintén tavaly márciusban függesztették fel tevékenységüket. A Nike lépése akkor is inkább szimbolikusnak volt nevezhető, mivel bevételének kevesebb mint egy százaléka származott Ukrajna és Oroszország területéről.

A sportruházatot és lábbeliket forgalmazó Lestate – melynek tulajdonosa Tyimofej Kundjukov, 2010-ben alakult, és saját Sport Point üzletláncot is fejleszt. 

                                                                          

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG