2p

Számos jelentős világmárka társadalmi felelősségvállalással foglalkozó marketingese volt kénytelen válságmenedzselésbe kezdeni egy a termékeik gyártásával kapcsolatos súlyos vétség miatt.

Legkevesebb tizenkilenc nemzetközi márka, köztük olyanok, mint az Adidas vagy a Walmart termékeinek gyártási hulladékát használják fel Kambodzsában téglaégető kemencék tüzelőanyagaként – adta hírül a Reuters. A bennük lévő káros anyagok felszabadulása miatt a velük dolgozók közül többen megbetegedtek – jelentették a francia rövidítéssel LICADHO jogvédő szervezethez tartozó csoportok.

A szervezet 21 téglaégetőnél végzett vizsgálatokat az ország fővárosa, Phnompen környékén és a szomszédos Kandal tartományban április és szeptember között. Ezek során azt találták, hogy hét üzemben az ismert márkák termékeit gyártó vállalatok szövet, műanyag és gumi hulladékát égették el. A munkások egy része állandó fejfájásra és légzési nehézségekre panaszkodott.

Nagy márkák kerültek bajba, igaz, nem tudtak róla. Fotó: Pixabay
Nagy márkák kerültek bajba, igaz, nem tudtak róla. Fotó: Pixabay

A szövethulladék égetéséből egészségkárosító anyagok szabadulhatnak fel, ha azt nem megfelelően zárt technológiával végzik. A visszamaradó hamu szintén tartalmazhat káros anyagokat. Ezt már egy korábbi kambodzsai ENSZ-vizsgálat is megállapította.

Számos márka, köztük a Primark divatcikk-kereskedelmi vállalat, az Adidas sportruházatgyártó és a Lidl áruházlánc bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ügyben. Az Adidas, amelynek 16 üzeme működik Kambodzsában, úgy véli, hogy valakik eltérítették az ezekben keletkező hulladékokat a szabályos,engedélyezett kezelési eljárástól. A cég szabályzata szerint ezeket vagy ellenőrzötten működő hulladékégetőben lehet felhasználni vagy a kormány engedélyével működő újrahasznosítókba kell szállítani.

A Lidl és más márkák, köztük a C&A csak annyit jelentettek egyelőre, hogy komolyan veszik az LICADHO jelentését és vizsgálatot indítottak a szabálytalanságok okának felderítésére. Az érintettek egy része nem reagált a Reuters megkeresésére, amely azt firtatta, hogy mit tesznek a környezetszennyezés felszámolására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG