118 milliárd forintnyi bírság a húsvéti ellenőrzéskor
Az ÁNTSZ szakemberei vizsgálataik során a kiskereskedelemben az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit ellenőrizték illetve ellenőrzik. Továbbá laboratóriumi vizsgálatokkal kiegészítve ellenőrizték illetve vizsgálják a hidegkonyhai termékeket, a kereskedelemben kapható előfűszerezett húskészítményeket. Ez utóbbiakat mikrobiológiai szempontból ellenőrzik. Továbbá vizsgálják a fűszerpaprikában az úgynevezett mikotoxinok - azaz gomba okozta fertőzések -, illetve a nem engedélyezett színezék anyagok jelenlétét. A vendéglátóhelyeken tapasztalható élelmiszerbiztonsági helyzetet ugyancsak vizsgálják, illetve ellenőrizték.
A hatósági ellenőrök március második felétől április elejéig jellemzően azt tapasztalták, hogy az üzletekben nem voltak megfelelőek a higiénés feltételek, egyebek között az általános tisztaság hiánya volt tapasztalható. Főként mosogatási technológiai hiányosságokat és szakszerűtlen tárolást tapasztaltak az ellenőrök. Hiányzott az alkalmazottaknál az egészségügyi minimumvizsga is sok helyen.
Megéri az a sok élelmiszer-ellenőrzés?
MTI