
Az "E-számok" rendszerét 1960-ban fejlesztette ki az Európai Közösség, hogy kiküszöbölje a fordításból adódó félreértéseket a soknyelvű közösségben, és egyszerűsítse az adalékanyagok jelölését. Az unió által engedélyezett adalékanyagok nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, nem megtévesztők, megfelelnek az uniószerte kötelezően előírt tisztasági követelményeknek, és alkalmazásuk technológiailag szükséges. Ennek ellenére az adalékok is kiválhatnak allergiás reakciókat az arra érzékeny fogyasztóknál.
Egyelőre egyetlen hazai felhasználónál találtak az indiai eredetű, dioxinnal szennyezett guar-gumi-szállítmányból |
Az élelmiszer-adalékanyagok emberi egészségre kifejtett hatását illetően vannak bizonytalanságok. A jelenleg engedélyezett 315 anyag több mint fele nem hat károsan az emberi egészségre. Más adalékok elősegíthetik egyes betegségek kialakulását, befolyásolhatják az emésztést, vagy a tápanyagfelvételt.
A szabályozás előírja, hogy egyes élelmiszerek adalékanyag-mentesen kerüljenek a fogyasztóhoz. Ezek közé tartoznak a friss zöldségek, a gyümölcsök, a hús, a kávé, a tea, az ásványvíz, a növényi olajok, a méz, a száraz tészták, a tej és a vaj.
A bioélelmiszerek esetében csak akkor alkalmazhatók élelmiszer-adalékanyagok, ha az adott termék azok nélkül nem állítható elő.
Az "E számok" listája többek között elérhető a //www.tudatosvasarlo.hu/eszam internetes oldalon.
Egyelőre ne egyen senki "guaros" élelmiszert
Az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatók a dioxinszennyezés miatt vizsgált indiai guargumi-mintákról - ismertette Süth Miklós főállatorvos a kormányszóvivői tájékoztatón. A főállatorvos azt javasolja, hogy a vásárlók egyelőre ne fogyasszanak olyan élelmiszert, amelyen feltüntették, hogy E412-es, guar-gumi, guar-liszt, guar-gyanta adalékot tartalmaz.
Azt még nem tudni, hogy miként szennyeződött ez az élemiszeradalék-alapanyag dioxinnal, azt se tudni, hogy az egyik külföldi felhasználó miért vizsgáltatta be dioxinra. Ennél az anyagnál ugyanis nem kötelező a dioxin vizsgálata - mondta a főállatorvos.
A vásárlók a www.oevi.hu honlapon kaphatnak rendszeresen frissített információt a guargumival kapcsolatban.
Süth Miklós elmondta: ezt az anyagot igen széles körben használják az élelmiszeriparban állományjavításra, az eltarthatóság javítása érdekében, 200 ezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek kapcsolatba hozhatók ezzel az anyaggal. Ezt az adalékanyagot még a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar is használja.
Magyarországon évente körülbelül 40 dioxin-vizsgálatot végeznek, különféle húsokat, tejtermékeket, olajakat vizsgálnak. Egy-egy dioxinmérés igen költséges, eléri a 440 ezer forintot. Az adalékanyagok közül a guar-gumi Magyarországon sem tartozik a dioxin-vizsgálatra kötelezett anyagok közé.
Fidesz: Ez nem modern fogyasztóvédelmi politika
A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel - mondta a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa. Koszorús László szerint ugyanakkor nem modern fogyasztóvédelmi politika az, ha a vásárlónak kell megbizonyosodnia arról, hogy egy minden engedéllyel rendelkező boltban egészséges, vagy egészségtelen terméket vásárol.
Hozzátette: a múlt héten még arról szóltak a hírek a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a fogyasztók biztonságban vannak, ezen a hétvégén azonban több külföldi turistát vittek szalmonellás fertőzéssel kórházba, mára pedig kiderült, hogy több százezer dioxinnal szennyezett termék van a magyar boltok polcain.
Guar-gumi: kerüld az E412-t!
Rákkeltő lehet a festett hús
Botrányos kínai piac
MTI