Az "E-számok" rendszerét 1960-ban fejlesztette ki az Európai Közösség, hogy kiküszöbölje a fordításból adódó félreértéseket a soknyelvű közösségben, és egyszerűsítse az adalékanyagok jelölését. Az unió által engedélyezett adalékanyagok nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, nem megtévesztők, megfelelnek az uniószerte kötelezően előírt tisztasági követelményeknek, és alkalmazásuk technológiailag szükséges. Ennek ellenére az adalékok is kiválhatnak allergiás reakciókat az arra érzékeny fogyasztóknál.
| Egyelőre egyetlen hazai felhasználónál találtak az indiai eredetű, dioxinnal szennyezett guar-gumi-szállítmányból |
Az élelmiszer-adalékanyagok emberi egészségre kifejtett hatását illetően vannak bizonytalanságok. A jelenleg engedélyezett 315 anyag több mint fele nem hat károsan az emberi egészségre. Más adalékok elősegíthetik egyes betegségek kialakulását, befolyásolhatják az emésztést, vagy a tápanyagfelvételt.
A szabályozás előírja, hogy egyes élelmiszerek adalékanyag-mentesen kerüljenek a fogyasztóhoz. Ezek közé tartoznak a friss zöldségek, a gyümölcsök, a hús, a kávé, a tea, az ásványvíz, a növényi olajok, a méz, a száraz tészták, a tej és a vaj.
A bioélelmiszerek esetében csak akkor alkalmazhatók élelmiszer-adalékanyagok, ha az adott termék azok nélkül nem állítható elő.
Az "E számok" listája többek között elérhető a //www.tudatosvasarlo.hu/eszam internetes oldalon.
Egyelőre ne egyen senki "guaros" élelmiszert
Az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatók a dioxinszennyezés miatt vizsgált indiai guargumi-mintákról - ismertette Süth Miklós főállatorvos a kormányszóvivői tájékoztatón. A főállatorvos azt javasolja, hogy a vásárlók egyelőre ne fogyasszanak olyan élelmiszert, amelyen feltüntették, hogy E412-es, guar-gumi, guar-liszt, guar-gyanta adalékot tartalmaz.
Azt még nem tudni, hogy miként szennyeződött ez az élemiszeradalék-alapanyag dioxinnal, azt se tudni, hogy az egyik külföldi felhasználó miért vizsgáltatta be dioxinra. Ennél az anyagnál ugyanis nem kötelező a dioxin vizsgálata - mondta a főállatorvos.
A vásárlók a www.oevi.hu honlapon kaphatnak rendszeresen frissített információt a guargumival kapcsolatban.
Süth Miklós elmondta: ezt az anyagot igen széles körben használják az élelmiszeriparban állományjavításra, az eltarthatóság javítása érdekében, 200 ezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek kapcsolatba hozhatók ezzel az anyaggal. Ezt az adalékanyagot még a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar is használja.
Magyarországon évente körülbelül 40 dioxin-vizsgálatot végeznek, különféle húsokat, tejtermékeket, olajakat vizsgálnak. Egy-egy dioxinmérés igen költséges, eléri a 440 ezer forintot. Az adalékanyagok közül a guar-gumi Magyarországon sem tartozik a dioxin-vizsgálatra kötelezett anyagok közé.
Fidesz: Ez nem modern fogyasztóvédelmi politika
A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel - mondta a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa. Koszorús László szerint ugyanakkor nem modern fogyasztóvédelmi politika az, ha a vásárlónak kell megbizonyosodnia arról, hogy egy minden engedéllyel rendelkező boltban egészséges, vagy egészségtelen terméket vásárol.
Hozzátette: a múlt héten még arról szóltak a hírek a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a fogyasztók biztonságban vannak, ezen a hétvégén azonban több külföldi turistát vittek szalmonellás fertőzéssel kórházba, mára pedig kiderült, hogy több százezer dioxinnal szennyezett termék van a magyar boltok polcain.
Guar-gumi: kerüld az E412-t!
Rákkeltő lehet a festett hús
Botrányos kínai piac
MTI
Az élelmiszer-adalékanyagok emberi egészségre kifejtett hatását illetően vannak bizonytalanságok. A jelenleg engedélyezett 315 anyag több mint fele nem hat károsan az emberi egészségre. Más adalékok elősegíthetik egyes betegségek kialakulását, befolyásolhatják az emésztést, vagy a tápanyagfelvételt.
A vártnál rosszabb lett egy amerikai gazdasági szám.


