Előbb kezdődik a szüret
A szakember kifejtette: a mostani szélsőségesen meleg időjárás a szőlőskertekben úgynevezett kényszerérési folyamatokat indított el. Ezért az idei bor minőségére fokozottan oda kell figyelniük a borászoknak. Horváth Csaba elmondta: a nagy melegben a cukortartalom a szőlőszemekben már nemigen emelkedik, míg a savtartalom jelentős mértékben csökkenhet. Ezért ez utóbbira kell figyelniük a gazdálkodóknak ahhoz, hogy a szüret végeztével jó minőségű bort tudjanak előállítani.
A HNT főtitkára szerint a nagy meleg miatt a növényvédelmi munkákat is fokozott figyelemmel kell végezni. Úgy vélte, az idén várhatóan kevesebb mint 4 millió hektoliter must kerülhet a pincékbe. A szőlőtermés közepes lesz, 600-700 ezer tonna várható.
Horváth Csaba úgy vélte, hogy a szokásosnál korábbi szüretkezdet miatt a pincékben már most el kell kezdeni a munkákat.
Idén több lesz a dinnye
Megkezdődött a tokaji szüret
MTI