Eddig az ellenőrök a kifogásolt termékek miatt csaknem 24 millió forint bírságot róttak ki a szabálytalankodókra.
Az ellenőrök elsősorban a húsvéti időszakban kedvelt és gyakran vásárolt termékeket ellenőrzik, így főként a nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkaféléket, a tojást és a tojáskészítményeket, továbbá a kalácsokat a fűszereket, a ketchupöket, a mustárt a tormát, valamint a szeszesitalokat és az üdítőket. Az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek eddig 645 előállító helyet ellenőriztek. Itt több mint 2.300 tételt vizsgáltak meg. A megvizsgált minták közül 48-at kifogásoltak, és mintegy 10,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Bírságot 18 esetben szabtak ki, összesen 4,5 millió forint értékben.
A kiemelt ellenőrzést a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felkérésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága, valamint a Központi Borminősítő Igazgatóság és a Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatóság közösen hajtja végre az élelmiszerlánc teljes területén. |
Az ellenőrök vizsgálták azt is, hogy a kis kérődző állatok, azaz a juhok és a bárányok milyen körülmények között élnek az állattartó telepeken, és hogyan szállítják őket. Összesen 202 szállítmányt vizsgáltak meg, ez csaknem 200 ezer állatot érintett. Emellett vizsgálódtak az ellenőrök 80 tojáscsomagoló üzemben is.
A növényegészségügyi szolgálat szakértői ugyancsak végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrzött termékek 16 országból származtak. A termékek 37 százalékát Magyarországon, 41 százalékát az unióban, 22 százalékát pedig harmadik országban állították elő. A kifogásolási arány 5,6 százalékos volt.
Az ellenőrzések során a hatósági megbízottak elsősorban a minőség megőrzési, szavatossági idő feltüntetését hiányolták, vagy hibás jelölésű volt a termék, nem volt rajta magyar nyelvű tájékoztató. Előfordult, hogy az üzletekben romlott húskészítményeket, illetve kiolvadt hűtőberendezéseket találtak, azaz nem voltak megfelelőek a tárolási körülmények, továbbá jelentős mennyiségű volt az úgynevezett érzékszervi kifogás alá eső termékek száma.
Az ellenőrzések során megvizsgáltak 107 tétel bort is, ami 21 előállítótól származott, és 19 forgalmazóhelyen árusították. A megvizsgált borminták közül 16-ot kifogásoltak az ellenőrök.
Süth Miklós főállatorvos beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban Gyálon és Szentmártonkátán újabb illegális élelmiszerelőállító üzemeket fedeztek fel a hatósági állatorvosok. Az országos főállatorvos jelezte azt is, hogy a húsvéti kiemelt ellenőrzés után az ellenőrök nyáron is kiemelten vizsgálódnak majd, folytatják ellenőrző tevékenységüket.
Még mindig gond van a húsok címkézésével
Húsvéti sonka: fókuszban a bolt és a cimke
Megsokszorozható a húsvéti ajándék
MTI