
A szombati országos ellenőrző akció összesítése délutánra készül el.
A főigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: az első félévben a mintegy 4.000 élelmiszerellenőrzés 25-30 százaléka volt piaci revízió, és a kifogásolási arány 45-50 százalékot tett ki. A kifogások kisebb súlyúak, bár a vizsgálatokhoz viszonyítva arányuk még mindig magas - mutatott rá.
Hozzátette: az ellenőrök próbavásárlást végeznek, és vizsgálják az áru mennyiségét és árát. Emellett minden esetben ellenőrzik a mérlegek hitelesítését, a csomagolt termékek szavatossági idejét, és azt is, hogy a zöldségek, gyümölcsök megfelelnek-e a bolt által besorolt osztályfokozatnak.
Wittich Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy minden piacon található több nyilvános próbamérleg, amelyeken a vevők ellenőrizhetik a termék súlyát. A főigazgató szerint célszerű a kapott nyugtát megőrizni, mert egy esetleges panasz esetén a vevők csak ezzel reklamálhatnak a piacfelügyelőknél vagy az állategészségügyi hatóságnál.
Helik Ferenc, a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának főállatorvos-helyettese kiemelte, hogy október 1-jén megalakul az agrártárca alá tartozó egységes állat- és növényegészségügyi szervezet. Utalt arra, hogy az idei első félévben 15 tonna fogyasztásra alkalmatlan húsárut foglaltak le, míg a múlt év hasonló időszakában 35 tonnát. A javulás azt mutatja tette hozzá -, hogy mérhető az ellenőrzések eredményessége.
A kormányszóvivő, Wittich Tamás, és Helik Ferenc egy húsboltot, egy zöldségest, és egy kisebb csirkehúsboltot ellenőrzött a Lehel piacon. A zöldségesnél több szabálytalanságot is tapasztaltak a próbavásárlásnál: nem volt érvényes a mérleg hitelesítése és 17 forinttal túlszámlázták az árut - ezekért várhatóan 100 ezer forint bírságot vetnek ki a bolt tulajdonosára.
Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy szeptember elsején létrejön az egységes fogyasztóvédelmi hatóság, amitől a kormány hatékonyabb, eredményesebb munkát vár, többi között azt, hogy a lakosság biztonságosabb, jobb minőségű élelmiszereket fogyaszthasson.
MTI