2p

Egyes szövetséges országok és Oroszország bírálata ellenére Franciaország hamarosan katonai kiképzőket küldhet Ukrajnába. Az erről szóló döntését a jövő héten jelenti be az ukrán elnök látogatása alkalmával - közölte három diplomáciai forrás.

A diplomaták szerint Párizs abban reménykedik, hogy olyan országok koalícióját kovácsolja össze és vezeti majd, amelyek ehhez hasonló segítséget nyújtanak Kijev háborús erőfeszítéseihez. Bár egyes EU-partnerek attól tartanak, hogy ez nagy valószínűséggel közvetlen konfliktust okozhat Oroszországgal. 

A Reuters szerint Franciaország kezdetben korlátozott számú személyzetet küldene, hogy felmérjék a küldetés feltételeit, mielőtt több száz kiképzőt küldenek ki – mondta két diplomata.

A képzés középpontjában az aknamentesítés, a berendezések üzemben tartása és a Nyugat által biztosított harci repülőgépek műszaki szakértelme állna. Párizs egy ukrán motorizált brigádot is finanszírozna, fegyverezne fel és képezne ki.

Emmanuel Macron francia kormányfő ragaszkodik a döntéséhez
Emmanuel Macron francia kormányfő ragaszkodik a döntéséhez
Fotó: The Independent

"A megállapodások nagyon előrehaladottak, és a jövő héten számíthatunk valamire" - mondta az egyik forrás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 6-án, a D-nap 80. évfordulóján érkezik Franciaországba, amikor a szövetséges katonák partra szálltak Normandiában, hogy kiűzzék a náci német erőket a második világháború idején. Másnap Párizsban tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel.

Ukrajna legfelsőbb parancsnoka hétfőn közölte, hogy aláírta azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a francia katonai oktatók hamarosan ellátogassanak az ukrán kiképzőközpontokba. Az ukrán védelmi minisztérium „felvilágosításként” közölte, hogy Kijev február óta jelezte érdeklődését a külföldi oktatók fogadását célzó projekt iránt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a reguláris francia hadsereg jelenlétét Ukrajnában a globális konfliktus felé tett lépésként értékeli.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG