3p

Az éjszaka Izraelt ért iráni támadás miatt ma nem az ukrajnai, hanem az izraeli eseményeket gyűjtöttük össze. Háborús összefoglaló. 

 • Teherán arra figyelmeztetett, hogy ismét nagyobb erejű csapást mér, ha Izrael vagy az Egyesült Államok több mint 300 drónnal és rakétával torolja meg szombat este az Izrael elleni iráni csapást. 
 • A többnyire Irán belsejéből indított támadás szerencsére csak szerény károkat okozott Izraelben, mivel a legtöbbet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Jordánia segítségével lelőtték. Egy dél-izraeli légitámaszpontot találtak el, de továbbra is a szokásos módon működtek, és egy hétéves gyermeket súlyosan megsebesítettek a repeszek. Egyéb komoly károkról nem érkezett jelentés. Daniel Hagari, az izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy a kilövések 99 százalékát elfogták.
 • A teheráni csapások során Szíria légtere felett repülő iráni drónok többségét izraeli és amerikai repülőgépek lőtték le, mielőtt elérték volna izraeli célpontjukat.
 • Benny Gantz, a háborús kabinet tagja azt mondta, hogy Izrael meg fogja kérni az árá Irántól a tömeges rakéta- és dróntámadásaiért, amikor eljön az ideje. 
 • Rendkívüli ülést tartott vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael ENSZ-nagykövetének kérésére, Joe Biden kérésére pedig a G7.

Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen
Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen
Fotó: MTI/EPA

 • Irán előre tájékoztatta Törökországot az Izrael ellen tervezett hadműveletéről – mondta egy török diplomáciai forrás, amely azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok Ankarán keresztül közölte Iránnal, hogy működésének „bizonyos határokon belül” kell maradnia. 
 • John Kirby, a Fehér Ház legfőbb nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap az ABC This Week című műsorában elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíteni fog Izraelnek, hogy megvédje magát, de nem akar háborút Iránnal.
 • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt mondta Netanjahunak, hogy ellenezni fog egy izraeli viszonttámadást Irán ellen.
 • Jordánia miniszterelnöke, Bisher Khasawneh arra figyelmeztetett, hogy a térségben bekövetkezett minden eszkaláció „veszélyes utakhoz” vezet, csatlakozva a világ vezetőinek a támadást elítélő kórusához. Más országok, köztük az Egyesült Királyság, Spanyolország, az Egyesült Államok, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Kína önmérsékletre szólítottak fel a közel-keleti konfliktus regionális eszkalációjától való félelem miatt.
 • Irán külügyminisztériuma behívta az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy felelősségre vonják őket "felelőtlen kijelentéseik" miatt. 
 • A Közel-Kelet nagy légitársaságai, köztük az Emirates Airlines és a Qatar Airways bejelentették, hogy újraindítják működésüket a régióban, miután töröltek vagy átirányítottak egyes járatokat, válaszul Irán Izrael elleni támadására. Izrael közölte, hogy vasárnap reggel, helyi idő szerint 7:30-tól újranyitotta légterét, és ma reggel a bejrúti repülőtér is újranyitott. Több iráni repülőtér, köztük a teheráni Imam Khomeini International azonban hétfőig törölte járatait. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG