3p
A jövőbeni jelzáloghitelesek kockázatait mérsékelni hivatott intézkedéscsomagot fogadott el kedden az Európai Parlament.

Az új uniós szabályok értelmében a hitelfelvevőknek az EU egész területén alaposabb tájékoztatást kell kapniuk a jelzáloghitelek kockázatairól és azok hosszú távú pénzügyi következményeiről, hatásairól. Védettebbé válhatnak az árfolyamkockázattal szemben és nagyobb védelmet kapnak, ha nem tudják fizetni a részleteket.

A szabályok egyelőre nem lépnek hatályba, az EP ugyanis meg akar győződni arról, hogy minden tagállam betartja majd azokat.

Csak ingatlanokra felvett jelzáloghitelekre vonatkozna

Az új irányelv a lakóingatlanra, irodát befogadó lakóingatlanra és építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik majd. Az irányelv követelményeit hozzáigazítják ugyan az egyes országok jelzálog- és ingatlanpiaci sajátosságaihoz, ám a vásárlóknak minden tagállamban egységesen meg kell kapniuk a tájékoztatást - ismerteti az EP.

Az új jogszabály megköveteli, hogy az unióban jelzáloghitelt felvevőknek a különböző ajánlatokról egymással összehasonlítható információt kell kapniuk, és tisztában kell lenniük a hitel összes költségével és hosszú távú pénzügyi következményével. A hitelkonstrukciók feltételeinek figyelembe kell venniük a hitelt felvevő pénzügyi helyzetét és az előrelátható kedvező vagy kedvezőtlen kilátásokat. A hiteligénylőnek emellett hétnapos gondolkodási időt kell majd adni a szerződés aláírása előtt, és biztosítani kell számára, hogy az aláírást követő egy héten belül visszaléphessen.

A devizahitel kockázataira figyelmeztetni kell

Az új szabályok értelmében minden hitelesnek joga lesz ahhoz, hogy hitelét elő- vagy végtörlessze, ha erre lehetősége van, de a részletszabályokat az irányelv a tagállamokra bízza. Végtörlesztés esetén a hitelező kártalanítást kaphat a tervezett, de elmaradt kamatjövedelem miatt, de nem fizettethet büntetést a végtörlesztővel.

Az elfogadott szabályok értelmében a devizahitelt felvevőket a szerződés aláírása előtt figyelmeztetni kell arra, hogy havi törlesztő részleteik emelkedhetnek. A tagállamok lehetővé tehetik, hogy a jelzáloghiteles bizonyos feltételekkel és a hitelszerződésben lefektetett árfolyamon más pénznemre váltsa tartozását.

Az irányelv értelmében a jelzáloghitel fedezetéül megállapított ingatlannak teljes mértékben elegendőnek kell lennie a hitel fedezéséhez, ettől azonban a hitelszerződésben el lehet majd térni. A tagállamoknak ezen túlmenően jogszabályban kellene rögzíteniük, hogy ha a hitel bedől, akkor a fedezetéül szolgáló ingatlant a lehető legjobb áron kell értékesíteni és hogy a hiteles segítséget kap fennmaradó tartozása visszafizetésére. Ennek célja, hogy a hiteles ne maradjon hosszú távon eladósodott - magyarázza közleményében az Európai Parlament sajtószolgálata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG