<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Befektető-védelmi Alapnak március 20-ig, jövő hét péntekig kell közzétennie a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek kártalanítására vonatkozó részletes tájékoztatását.

A tájékoztatóban a Beva meghatározza a kártalanítási igények bejelentésének első napját, amely nem lehet később, mint 2015. április 4.

A befektetőknek ezt követően egy, a Beva honlapján is elérhető formanyomtatványon kell majd kérelmezniük a kártalanítást.

A kitöltött kérelmet a Bevához kell eljuttatni, erre az igényérvényesítés első napjától számított egy éven keresztül van lehetőségük a befektetőknek. Az alap az elbírálás után haladéktalanul, de legkésőbb 90 napon belül fizeti ki a kártalanítást egy kijelölt bankon keresztül.

Nem tűnt el minden pénz

Buda-Cash ügyben mintegy 13 ezer befektető lehet érintett, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mekkora a befektetői követelés, ezek mértékét a társaság felszámolója állapítja meg és egyezteti minden ügyféllel.

Feltételezhető, hogy a befektetők vagyona nem tűnt el teljes egészében, így arra lehet számítani, hogy a kezelt értékpapír és pénz egy része a társaság számláin vagy külső alletétkezelőknél fellelhető.

A meglévő vagyont a felszámoló a befektetők részére közvetlenül kiadja, az ezután még megmaradó hiány alapján fizet kártalanítást a Beva, befektetőnként maximum 20 ezer euróig. A Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítási ügyében ez az összeghatár forintban 6 105 400 forint.

A törvény szerint a hiányzó befektetés első egymillió forintja után 100 százalékos összegű kártalanítás jár, azonban az egymilliót meghaladó rész után csak a követelés 90 százalékát fizetik ki.

Értékpapírok esetén az aktuális piaci árat figyelembe véve fizet a Beva kártalanítást, ezt a Buda-Cash felszámolásának kezdő napját (2015. március 5.) megelőző 180 nap tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli átlagárfolyama alapján állapítják meg.

A devizában fennálló követelések esetén a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik az átváltás.

Ebből kártalanítanak

A Beva jelenleg 13,1 milliárd forint kártalanításra kifizethető vagyonnal rendelkezik. Amennyiben ez nem lenne elegendő, úgy rendkívüli befizetést rendelhet el a tagjainak, ez ebben az évben további 1,22 milliárd forintot jelenthet.

Ezen túlmenően a Beva kereskedelmi bankoktól hitelt vehet fel állami készfizető kezesség mellett. Az esetlegesen felvett hitelt az alap tagjainak kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá az alapvagyonhoz.

A törvény szerint a Bevától nem kaphat kártalanítást költségvetési szerv, önkormányzat vagy állami tulajdonú társaság, továbbá intézményi befektetőket, befektetési szolgáltatókat sem kártalanít.

Ki vannak zárva a kártalanításból a Buda-Cash tulajdonosai, vezetői és munkavállalói, valamint ezek közeli hozzátartozói is.

Pénzügyi szektor Oroszország is felmondhatja a magyar kettős adóegyezményt?
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:12
Nagy az esélye annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztheti a kettős magyar adóegyezményt.
Pénzügyi szektor Brutálisan romlott tavaly az ország folyó fizetési mérlege
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 10:45
 Suppan Gegely, a Magyar Bankholding vezető elemzője értékeli a folyó fizetési mérleg adatot.
Pénzügyi szektor Míg Ön aludt, a forint izmosra gyúrta magát
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 07:16
Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Eldőlt, mi lesz a csődbement nagybank sorsa
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 09:22
A First Citizens Bank megvásárolja a Silicon Valley Bankot.
Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG