<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább csökkent májusban a hitelintézetek ügyfélhiteleinek állománya, ám már csak minimális mértékben. A vállalati hitelezés bővült, a háztartások hitelállománya azonban tovább zsugorodott.
Ahogy a Privátbankár megírta, kisebb mozgás már elkezdődött ismét a hitelpiacon, ráadásul egyre több bank foglalkozik megint jelzálog-hitelezéssel. Nagy kérdés persze, hogy nem őrültség-e most hitelt felvenni. Részletek >>

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett elemzés szerint a hitelintézetek ügyfélhitel állományának visszaesése az áprilisi lassulás után 2013 májusában ismét mérséklődött: a május végi állomány már csak 0,1 százalékkal maradt el az előző hó végitől. A részvénytársasági bankok hitelállománya minimálisan, a szövetkezeti hitelintézeteké jelentősebben emelkedett, a fióktelepeké viszont tovább csökkent az év ötödik hónapjában.

A szektorban meghatározó súlyú bankok hitelállománya a 2008. szeptember végi csúcs óta havonta átlagosan 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A 2013 májusi állomány több mint 30 százalékkal marad el a 2008. szeptemberi értéktől, és hozzávetőlegesen a 2006. november végi hitelvolumennel egyezik meg.

Nőtt a vállalatok hitelállománya

A fióktelepek mindenkori állományát az aktivitás mellett jelentősen befolyásolták az intézményi átalakulások, így ez az alszektor 2011. szeptember végén érte el hitelezési csúcspontját. Azóta hitelállományuk csaknem folyamatosan, összességében 32,5 százalékkal csökkent, hektikusan alakuló mérlegfőösszegük pedig 14,5 százalékkal szűkült.

A hiteleken belül a vállalati hitelek állománya 0,3 százalékkal növekedett ugyan, trendváltásról azonban még korai lenne beszélni az elemzés szerint. A beruházási hitelek lanyhaságára utal, hogy a vállalati hiteleken belül tovább (0,4 százalékponttal, 36,4 százalékra) emelkedett a rövid lejáratú hitelek aránya.

Kevesebbel tartozunk, de kevesebb a betétünk is

A háztartások hitelállománya viszont tovább – ezúttal 0,5 százalékkal - csökkent. A háztartási hitelezésen belül májusban – a megelőző hónapokhoz hasonlóan - mind a jelzáloghitelek, mind a gépjárműhitelek, mind az egyéb fogyasztási hitelek állománya zsugorodott, a folyószámlahitelek állománya pedig gyakorlatilag stagnált.

A hitelintézetek közvetlen külföldi finanszírozásának a visszaesése májusban lényegesen kisebb mértékű (6,4 százalék) volt, mint az április havi csökkenés (14,5 százalék), ám ez is jelentős forráskivonásként értékelendő, amit nem tudott ellensúlyozni a belföldi betétek 0,4 százalékos bővülése.

A belföldi betéteken belül a vállalkozói betétek állománya 1 százalékkal bővült, a háztartásoké viszont - az átlagkamatok folytatódó csökkenésével párhuzamosan – 1,4 százalékkal visszaesett. A háztartások az alternatív magtakarítási formák közül az állampapír-állományt a megelőző havinál kisebb, a befektetésijegy-állományt pedig nagyobb mértékben növelték.

A hitelállomány májusban alig változott, így a mérlegfőösszeg összehúzódásában fontos szerepet játszott a szuverén hitelintézeti követelések csökkenése. A jegybanki eszközök és állampapírok állományának mérlegen belüli súlya még így is viszonylag magas, május végén 24,6 százalék volt. Ezen belül 3,8 százalékkal csökkent a jegybanki eszközök, és 1,8 százalékkal nőtt az állampapírok állománya. A hitelintézetekkel, a háztartásokkal és a hazai vállalkozásokkal szemben a külföldiek májusban kis mértékben csökkentették magyar állampapírban lévő befektetéseiket - ismerteti az elemzés.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG