1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyöntetűen meglepőnek nevezték londoni elemzők az előzetes konszenzusnál számottevően magasabb májusi magyarországi éves inflációs adatot
Egyöntetűen meglepőnek nevezték londoni feltörekvő piaci elemzők az előzetes konszenzusnál számottevően magasabb - a citybeli előrejelzések némelyikét egy teljes százalékponttal meghaladó - májusi magyarországi éves inflációs adatot, de a további jegybanki kamatpolitikáról eltértek a londoni előrejelzések.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árak májusban 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az MTI által a csütörtöki adatismertetés előtt kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni befektetési és elemző cégek viszonylag szűk sávban mozgó, 2,8-3,1 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi májusi inflációra. A citybeli előrejelzések átlaga 3,01 százalék, a tipikus várakozás 3,1 százalék volt. Áprilisban 3,4 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

Dráma: brutális drágulás, padlón az elemzők
 
A májusi infláció csütörtöki ismertetése után Tatha Ghose, a Commerzbank-Dresdner Kleinwort bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő európai makroelemzője annak a véleményének adott hangot, hogy a "ronda meglepetést keltő" adatsor és az elmúlt napok kamatpolitikai óvatosságot jelző jegybanki nyilatkozatai együtt "gyakorlatilag kizárják" a közeljövőbeni MNB-kamatcsökkentést, és valószínűsíthető, hogy az alapkamat a következő hónapokban a mostani 9,50 százalékon marad.

Az elemző szerint ugyanakkor a Commerzbank-Dresdner Kleinwort nem tekinti "jelentős negatív fejleménynek" a májusi inflációs adatokat, tekintettel arra, hogy a teljes kosárra számolt infláció gyorsulását jórészt az élelmiszerárak kiugrása okozta; az élelmiszer-összetevőt nem tartalmazó maginfláció még lassult is, 3,2 százalékról 3,1 százalékra. Ghose kiemelte, hogy a szezonjellegű élelmiszerek - zöldségfélék és gyümölcsök - a szárazság miatt drágultak. Az elemző szerint "ez nem az a fajta inflációs nyomás", ami ellen pénzügypolitikai eszközökkel fel lehet lépni.

A jegybankokat azonban "mindig aggasztja" az inflációs nyomás esetleges átszűrődése más kategóriákba, emellett a magyar gazdaságban van bizonyos alapszintű inflációs lendület is a forint korábbi gyengülése miatt, amely még most is felfelé hajtja például importüzemanyag árát. Ez utóbbi hatás ugyanakkor most már kezd elenyészni, tekintettel a forint visszaerősödésére, hangsúlyozta a londoni elemző.

Ghose szerint az alapszintű inflációs nyomás a kelet-közép-európai térség egészében enyhül, részben az éves összevetésben még gyengülő nyersanyag- és energiaárak, részben a recesszió miatt egyre szélesedő negatív kibocsátási rés hatására. E térségi folyamat alól azonban egyes gazdaságok helyi kivételt képeznek, főleg szezonális hatások, árfolyammozgások és hatósági árintézkedések miatt, és a májusi magyarországi inflációs adatsor erre példa, tette hozzá a Commerzbank-Dresdner Kleinwort londoni szakelemzője.

A szakértő szerint mindazonáltal idő kell annak egyértelművé válásához, hogy az infláció gyorsulása átmeneti vagy hosszú távú jelenség, ezért a májusi magyarországi gyorsulás - az MNB részéről elhangzott legutóbbi kockázatelemzéseket is figyelembe véve - a következő pár hónapban valószínűtlenné teszi a magyarországi jegybanki kamatcsökkentéseket.

Nicolas Kennedy, a 4cast nevű londoni gazdaságelemző cég közép-európai közgazdásza ezzel szemben úgy vélekedett, hogy  középtávon még mindig sokkal erősebbek az inflációt hajtó tényezőknél a dezinflációs hatások. Kennedy ezek között említette a magyarországi recesszió okozta "meglehetősen széles negatív" kibocsátási rést. A 4cast térségi elemzője az MTI-nek azt mondta: ennek alapján - ha a külső környezet ehhez kedvező - nincs sok oka a kamatcsökkentés elmaradásának. Kennedy szerint ha a forint stabil marad, a magyar jegybank már a nyáron újrakezdheti a pénzügypolitikai enyhítést.

Zach Witton, a Moody´s Investors Service nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző részlegének - Moody´s Economy.com - londoni elemzője is azt jósolta csütörtökön, hogy az MNB a következő hónapokban újrakezdi az enyhítési kurzust, mivel a forint visszaerősödött a márciusi mélypontokról, a gazdaság pedig tovább gyengült. Witton szerint a forint legutóbbi erősödése mérsékelni fogja az importköltségekre ható, felfelé irányuló nyomást, a jegybank ugyanakkor - éppen a forint újbóli esésének megakadályozása végett - valószínűleg csak fokozatosan csökkenti alapkamatát. A Moody´s várakozása mindezek alapján az, hogy az MNB-kamat 2009 végéig 2,50 százalékponttal 7,00 százalékra csökken, közölte a hitelminősítő londoni makroelemzője.

Júliustól még kevesebb vevő lesz a boltokban
Ősszel lesz a legrosszabb
Infláció: az áfaemelés dob nekünk egy hatost?
Semmi remény a kamatcsökkentésre

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG