<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A pénzintézetek a válságból tanulva egyre óvatosabbak a hiteligényekkel kapcsolatban, a munkaerőhiány pedig további biztosítékok bevonására ösztönzi a pénzügyi szereplőket.

A hitelpiacon is lecsapódik a kkv-kat is jellemző növekvő beruházási kedv, a kockázatokat azonban mérsékli, hogy egyre több hazai vállalkozás hitelgaranciával jut az ilyen forrásokhoz – mondta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt vezetője az mfor.hu-nak.

Korábban a vállalkozások egy része forráshiánnyal küzdött, később pedig már a bankok keresték a finanszírozható projekteket. Búza Éva szerint a kkv szektorban ma már fokozott igény van külső forrásokra és kiegyenlítődni látszik a kereslet-kínálat aránya: jelenleg az EU-s támogatások ellenére is 13 százalékos növekedést mutat a kkv hitelezés.  A szakember szerint a szektor kilátásairól szóló kutatások is egyre optimistább képet mutatnak, ugyanakkor a pénzügyi válság tanulságait levonták a piaci szereplők: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező.

Szerezz 15 millió forintot a cégednek! Itt van, mit kell tenned  - Tovább >>>

A Növekedési Hitelprogram lezárulásának ellenére a Magyar Fejlesztési Bank továbbra is kínál nulla kamattal hitelt. Bár egyértelmű, hogy vállalkozások előbb a vissza nem térítendő, majd a visszatérítendő támogatásokat preferálják, és csak azt követően próbálnak finanszírozáshoz jutni piaci hitel segítségével, a források kiszorító hatása alig látszik a kezességvállalási adatokon, hiszen a támogatott források a kkv-k igényének csak egy kis részét fedik le.

A legnagyobb baj a munkaerőhiány

A Garantiqa vezetője szerint a legnagyobb kihívást továbbra is a munkaerőhiány okozza: a megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást. A kockázatok növekedése pedig óvatosságra inthetik a bankokat, akik a kedvező hiteldöntés következtében további biztosítékok bevonását kérhetik az adósoktól.

A COSME garanciaprogram keretében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást 3500 magyar kis- és középvállalkozásnak. A COSME Programban vállalt kezességek mentesek az állami támogatási szabályok alól, ebből kifolyólag azok a kkv-k is igényelhetik, akik már felhasználták az állami támogatási lehetőségeiket. Búza Éva hozzátette: a programban akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A beruházások ösztönzése az árazásunkban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve kevesebb mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.

Már ég a gyújtózsinór: igazi robbantásra készülnek a magyar cégek

Tízből csak egy magyar középvállalat nem készül beruházásra, a többiek mind terveznek valamilyen fejlesztést - néhány hónap alatt négyszeresére nőtt az ingatlanfejlesztésre készülő cégek aránya. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló