Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre többen elégedetlenkednek amiatt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED húzza-halasztja a kamatemelést, 0 százalékon, vagyis válság üzemmódban tartva a kamatszintet. Most egy elemző összefoglalja, miért is lehet ez végzetes hiba, mire számíthatunk.

Máris baj van

A BNP-Paribas elemzője, Paul Mortimer-Lee a Bloomberg szerint az ügyfeleknek küldött tájékoztatóban fejtette ki véleményét, miszerint máris végzetessé vált a helyzet a FED időhúzása miatt. Eközben Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter még a decemberi kamatemeléstől is óv. Lássuk az elemző gondolatmenetét.

A kocka máris el van vetve Mortimer-Lee szerint, mivel most már eső után köpönyeg, ha decemberben belekezd a jegybank egy enyhe kamatemelési ciklusba. A végzetes hiba az volt, hogy ezt jóval előbb nem tette meg, és ez mindenképpen megágyaz a következő recessziónak.

A FED azt várta, hogy 5 százalékra, vagy az alá csökkenjen a munkanélküliség. Korábban, ha ilyen alacsonyra csökkent, azt már komoly inflációs veszélyként értékelték, mivel Amerikában az 5 százalékot tekintik közgazdasági 0-nak, vagyis amikor sok szakmában már szakemberhiány mutatkozik, ezért megerősödik a béremelési, így az inflációs nyomás.

Nem látták a fától az erdőt

Most a FED a jelenlegi rendkívül alacsony inflációs adatok miatt nem vette figyelembe az alacsony munkanélküliséget, csak amikor már 5 százalék alá esett az adat, akkor kezdték mondogatni, hogy decemberben már valószínűleg emelnek. A közgazdász szerint a FED alulbecsülte azt az inflációs veszélyt, ami ebből a helyzetből adódhat, mivel máris nagy a bérnyomás, az emelkedés megindult, a munkanélküliség szintje pedig aláesett annak a szintnek, ami befűti az inflációt.

Amerikai munkanélküliség az elmúlt 6 évben. Forrás: Bloomberg

Minél alacsonyabb a munkanélküliség ezeken a szinteken, annál nagyobb a veszélye, hogy a gazdaság túlfűtött állapotba kerül, akkor megint jön a fékezés, annak az eredménye pedig újra 0 kamat és pusztító recesszió lesz. A munkanélküliség most már saját lendületénél fogva is csökken, közgazdasági értelemben negatív lesz, így akkora kamatemelés kell majd a megemeléséhez, hogy az már önmagában meghozza a recessziót.

Nem léptek időben

A FED-nek egy éve kellett volna elkezdeni a kamatemelést, amikor a gazdasági növekedés és a munkaerőpiac egyaránt erős volt, az olajárak még magasabbak voltak, a fejlődő piacok pedig még jobb állapotban voltak. Akkor különösebb kockázat nélkül lehetett volna kissé normalizálni az extrém alacsony kamatszintet.

A hiba tehát egy éve történt, most már a FED nem tudja korrigálni tévedését, és ezzel az amerikai gazdaság (és így részben a világgazdaság) is súlyos hátrányt szenved. Nagy az esélye, hogy egy nagyobb recesszió köszönthet Amerikára a következő években.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem segített az OTP-n a gyorsjelentés, november eleji szintre gyengült a forint is
Eidenpenz József | 2021. március 5. 12:12
Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?
Részvény / Deviza / Áru A pesti tőzsde is megérezte a ma bejelentett szigorításokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 17:33
Komoly eséssel zárult a csütörtöki kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Újabb lehangoló nap a pesti tőzsdén, kihirdették Buffett trónfosztását
Eidenpenz József | 2021. március 4. 12:17
Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.
Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Friss
hírlevél