<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.

Napok óta várta a piac az amerikai jegybank, a Fed kamatdöntő ülését, amelyen nem is az újabb kamatemelés volt a kérdéses, hiszen a konszenzus 25 bázispontos növelésről szólt. Sokkal fontosabb volt, hogy jegybankárok hogyan látják a folytatást, amely kapcsán a Fed közleménye és az elnök, Jerome Powell szavai adtak iránymutatást. A Fed piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,50 százalékról 4,75 százalékra emelte az irányadó kamatot.

Régen hallottunk ilyen engedékeny hangvételű beszédet Jerome Powelltől, a Fed  elnökétől. Fotó: EPA/SHAWN THEW
Régen hallottunk ilyen engedékeny hangvételű beszédet Jerome Powelltől, a Fed elnökétől. Fotó: EPA/SHAWN THEW

Szerdai kamatdöntése után kiadott közleményében a Fed hangsúlyozta, hogy az infláció elleni harc részeként "folyamatosan tovább emeli" a hitelfelvételi költségeket. Az infláció valamelyest mérséklődött, de továbbra is magas - áll a közleményben. A Fed szerint például az oroszok Ukrajna ellen háborúja továbbra is hozzájárul a "fokozott globális bizonytalansághoz". Fontos változás a korábbi megfogalmazásokhoz képest, hogy a kamatdöntők ezúttal már nem hivatkoztak a háborúra és a koronavírus-járványra, mint amelyek közvetlenül hozzájárulnak az árak emelkedéséhez. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerint a kamatsáv folyamatos emelésével végsősoron teljesül az a cél, hogy az inflációt idővel visszaszorítsák a 2 százalékos célszintre.

A jegybank elnöke, Jerome Powell is megnyugtató üzenetet küldött a befektetőknek, aki a korábbi kemény, úgynevezett héja magatartással szemben sokkal megengedőbb, galamb álláspontot képviselt.

Míg decemberben még több határozott emelésről volt szó addig ez most megváltozott. Elmondása szerint a kamatemelési ciklus hátralévő szakasza a beérkező adatok függvényében alakul, a hátralévő kamatemelések száma egytől néhányig terjedhet. A Fed is látja már a dezinflációs jeleket, ez pedig lélegzethez juttathatja a piacokat, habár jelezte az elnök, hogy még igencsak korai lenne győzelmet hirdetni. Powell jelezte, hogy meg vannak a Fed-nek az eszközei arra az esetre is, ha a vártnál gyorsabb ütemben csökkenne az inflációs nyomás.

Nagyot lökött a Fed a piacokon

A piacok jól fogadták a Fed kamatdöntését, valamint a döntést követő kommentárokat, zárásra komolyabb rali bontakozott ki az amerikai piacokon, főként a Nasdaq indexben, amely 2 százalékos pluszban zárt, de az S&P 500 index is egy százalékkal emelkedett. Az európai piacok eltérő mértékű pluszban nyitottak. Némi bizonytalanságot hordoz ugyanis, hogy csütörtökön a Bank of England valamint az EKB is kamatdöntő ülést tart, amelyek fontos események a piacok szempontjából. A KBC szakértői reggel úgy vélekedtek: bár a tőzsdék jól fogadták a Fed kamatdöntő ülését, azért fontos látni, hogy a piaci várakozások némileg optimistábbnak tűnnek a kamatvágások időzítését illetően. Egyelőre a Fed részéről még további szigorítás várható, még ha lassabb ütemben is.

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta. A jelenleg 3,5 százalékos kamatszint ugyanakkor várhatóan már csak mérsékelten fog emelkedni, a piaci konszenzus szerint ma 50 bázispontos emelés jöhet, így a későbbiekben egy további hasonló vagy két 25 bázispontos emelés jöhet még. A brit gazdaság szempontjából biztató, hogy ugyan a recessziós veszély nem múlt el, ám az infláció lendülete az év végén megtört, és az energiaára további csökkenése folytatódó lassulást vetít előre. Hasonló a helyzet az EKB esetén is, amely csütörtökön újabb kamatemelésről dönthet, ám az eurozóna inflációja is lassult, így a kamatemelési ciklusban néhány további lépés lesz már csak.

Megugrott a DAX, erősödik a BUX

Ami az európai börzéket illeti, jellemzően 1 százalék feletti pluszokat láthatunk. Ehhez képest felfele lóg ki a német piac, az eső órát követően a DAX ugyanis 1,7 százalékos pluszban állt, ugyanakkor a londoni tőzsde mutatója az FTSE 100 csak fél százalékkal erősödött. Igaz, a német piac nagyobb emelkedésében közrejátszhatott, hogy a vártnál kedvezőbben alakult a decemberi külkereskedelmi egyenleg.

Árfolyamok és grafikonok

A budapesti értéktőzsdén fél 11-kor 1,25 százalékos emelkedést láthattunk, akkor a 45 800-as szint közelében mozgott a BUX index. Az emelkedésben a prímet a Mol vitte, amely jelentős összegű kártérítést nyert a horvát állammal szemben. Ráadásul a horvát kormány jelzése szerint az elkövetkező időszakban kifizeti a Mol Nyrt.-nek a nemzetközi választottbíróság által meghatározott 235 millió dollárt, a kormány már elkülönítette az összeget a költségvetésben – mondta Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televízió szerda esti híradójában. Ez mai árfolyamon számolva mintegy 83 milliárd forintot jelent. A magyar olajcég árfolyama több, mint 2 százalékkal emelkedett, 2775 forintra.

Erősödött délelőtt az OTP is, a bankpapír 10800-ig emelkedett, ami 1,6 százalékos pluszt jelent. Egy százalék közeli pluszt láthattunk a Richternél, így 8200 fölé került a papír. Stagnált ugyanakkor a Telekom (383). Az OPUS papírjai 2,5 százalékkal ugrottak meg, 133 forintra erősödtek így.

A magyar piachoz kapcsolódó hír, hogy 2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden.

Forint: irány a 385?

A szerda esti Fed ülést követően komolyabb dollárgyengülést láthattunk, az euróval szemben az 1,1 dolláros szintet is átvitte, és ma reggel is ennek a szintnek a közelében tartózkodik. A dollárgyengülés a régiós devizáknak, köztük a forintnak is kedvező, a dollár árfolyama már 354 forint környékére esett vissza, és a magyar fizetőeszköz kis mértékben az euró ellenében is erősödni tudott, az árfolyam a 388-as szintig csúszott vissza. Az Equilor reggeli hírlevelében úgy fogalmazott, hogy az euró-forint keresztárfolyam a 385-ös szintet célozhatja meg. A dollár-forint jegyzése ismét visszatért az október óta tartó csökkenő trendvonal alá, a következő támasz 350-nél található.

Felrobbant a Facebook árfolyama

A vállalati hírek közül első helyen érdemes foglalkozni a Metával. A Facebook anyavállalata tegnap zárás után publikálta a Q4-es számait. A vállalat árbevétele 4,5 százalékkal 32,2 milliárd dollárra csökkent, ezzel azonban 480 millió dollárral megelőzte az elemzői előrejelzéseket, írták az Equilor elemzői. A Facebookon mért napi aktív felhasználók száma 4 százalékkal, a havi aktív felhasználók száma 2 százalékkal nőtt éves bázison. A társaság összes platformjának napi aktív felhasználói 5 százalékkal, a havi aktív felhasználói 4 százalékkal bővültek. Az egy részvényre jutó eredmény 1,76 dolláron alakult, ami 48 centtel maradt el az elemzői várakozásoktól. A menedzsment emellett bejelentett egy 40 milliárd dolláros keretösszegű saját részvény visszavásárlási programot is. Mark Zuckerberg, a vállalat vezérigazgatója kiemelte, hogy az idei év a hatékonyságról fog szólni. A menedzsment által közzétett Q1-es előrejelzés a Wall Street várakozásai felett alakult. A zárás utáni kereskedésben 20,2 százalékot emelkedett a részvény.

A Wizz Air kapcsán a KBC szakértői arról írtak, hogy januárban 4,1 milliónál is magasabb utasforgalmat bonyolított le atársaság, ez éves alapon 73 százalékos növekedésnek minősül. Emellett a Wizz Air kapacitáskihasználtsága is 86 százalékos szintet mutatott. Így látható a javulás a magyar fapados légitársaságnál is, azonban egyelőre még hosszú út állhat a vállalat előtt, egyelőre nem sikerült nyereségessé válnia ismételten a cégnek.

Optimista előrejelzést közölt az Altria menedzsmentje, ennek köszönhetően komoly emelkedést láthattunk a szerdai kereskedésben. Az amerikai dohányipari óriás árbevétele nem változott a negyedik negyedévben, így az 5,08 milliárd dolláron alakult, ami 70 milliárd dollárral maradt el az elemzői előrejelzéstől. Az egy részvényre jutó igazított eredmény ugyanakkor 1,18 dolláron zárt, ami 2 centes felülteljesítést jelent. A 2023-as évre vonatkozóan a menedzsment 3-6 százalékos EPS növekedést jósol, emellett egy 1 milliárd dolláros saját részvény visszavásárlási programot is bejelentettek. A részvény árfolyama 5,5 százalékot emelkedett.

Szépen csillog az arany, emelkedik a Bitcoin

Ami az árupiacokat illeti, a jelentősen gyengülő dollár komoly hatással volt számos termékre. Mind az arany, mind az ezüst emelkedésbe tudott ismét kapcsolni. Az arany árfolyama egyre jobban közelíti a 2000 dolláros szinteket, jelenleg az 1970 dolláros szintek közelében mozog, utoljára tavaly áprilisban tudott ilyen magasságokban járni az árfolyam. Érdekesség, hogy az energiahordozók esetén viszont nem volt komoly mozgás, hiszen a kőolaj a szerdai szint közelében mozgott, így a Brent továbbra is 82 dollár körül forog a tőzsdén. Ahogy a földgáz esetén is csak moderált változást láthattunk, hiszen immár január közepe óta az 55-65 eurós sávban mozog, most ennek az aljához közelít, hiszen csütörtökön délelőtt a TTF ára 58 euró volt megawattóránként.

Folytatódott az erősödés a kriptoeszközök piacán is, a Bitcoin 23 800 fölé jutott, ami 3,5 százalékos erősödést jelent. Ennél is nagyobbat, 6 százalékot ugrott az Ethereum, amellyel csütörtök délelőtt 1670 körüli szinten kereskedtek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG