6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szerdán az amerikai, csötörtökön az európai tőzsdeindexek döntöttek rekordot, és a BUX index sincs messze eddigi történelmi csúcsától. A jó hangulatot a délutáni EKB-kamatdöntés akár fokozhatja is, ha minden jól alakul. A forint csak átmenetileg volt erős reggel, azóta ismét felment az euró. Az Nvidia akkorát ugrott, hogy az Apple-nél is nagyobb lett, pedig amaz sem maradt tétlen.

Az európai részvényindexek új rekordot döntöttek csütörtökön, amit a technológiai részvények folytatódó ralija és az EKB délután várható kamatcsökkentése támogat. A német index 0,8, a francia 0,4, a brit 0,3 százalékkal ment fel eddig. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek az Egyesült Államokban rekordmagasságban zártak szerdán, elsősorban a nagy technológiai cégek emelkedése miatt.

Ezt pedig elsősorban az váltotta ki, hogy ismét feléledt az optimizmus az idei kamatcsökkentésekkel kapcsolatban, mert a legutóbbi munkaerőpiaci adatok a gazdaság lehűlését mutatták. Az S&P 500 1,2, a Nasdaq Composite pedig majdnem 2,0 százalékot ment. A tech-szektort vezető Nvidia több mint öt százalékkal ugrott, amire még visszatérünk.

A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Közel a plafonhoz a BUX is

A BUX index is közel jár eddigi csúcsaihoz, de még nem érte el, kevéssel 70 ezer pont alatt jár. Ma 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP 1,0, a Mol 0,4 és a Richter 0,8 százalékos drágulása mellett. Az euró/forint 391,70, egy forinttal magasabb a szerda estinél, pedig reggel 391 alatt is volt az árfolyam.

Az európai földgáz ára 1,2 százalékkal emelkedik, a kőolaj alig mozdul. Egy százalék körüli mértékben drágulnak az ipari fémek, mint a réz, a nikkel és az ezüst.

Árfolyamok és grafikonok

Mi mozgatja most a forintot?

Több brókercég szerint a kedvező külkereskedelmi adat mellett a nemzetközi hangulat is segítette a forintot a hét közepén. A szerda az Erste Befektetési Zrt. szerint egyenesen “fordulatot hozott a forint piacára”, és végre korrigált az EURHUF a 393-as kezdőszintről 391 alá.

A ma reggel kijött hazai kiskereskedelmi adatok áprilisra vonatkozóan kevésbé élénk fogyasztásról tanúskodnak.

Nagy volatilitás volt megfigyelhető az elmúlt napokban a devizapiacokon, a befektetők az EKB mai döntésére is várhatnak. Ez az EURUSD árfolyamra is hatással lehet, amire az EURHUF kapcsán is érdemes lehet figyelni – írta a K&H Értékpapír. Szerintük is “megtört a napokon át tartó forintgyengülés” szerdán, amit a magyar külkereskedelmi adat is segíthetett.

Az Nvidia lekörözte az Apple-t

Az Nvidia megelőzte az Apple-t, és ezzel a világ második legértékesebb vállalata lett (az Amazon után). Piaci kapitalizációja szerdán átlépte a három billió (háromezer milliárd) dollárt. A kaliforniai székhelyű vállalat nagy haszonélvezője volt a mesterséges intelligencia (AI) körüli lelkesedés fellángolásának. Az AI-optimalizált chipjei iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt, amint egyre több vállalkozás költ komoly összegeket arra, hogy a születőben lévő technológiát beépítse a működésébe.

A hét elején az Nvidia egy váratlan lépéssel leleplezte az új „Rubin” chip terveit, mindössze hónapokkal a legutóbbi bejelentése után. Májusban pedig egy újabb jó negyedéves eredményről számolt be, a bevétel például 262 százalékkal nőtt. A rivális Apple viszont várhatóan a jövő héten rendezendő, várva várt fejlesztői konferenciáján további részleteket jelent be a mesterséges intelligenciával kapcsolatos terveiről – írja az Investing.com.

Egyébként szerdán az Apple piaci értéke is átlépte a 3000 dollárt, január óta először.

Új világtőzsde születik?

A BlackRock Inc., a Citadel Securities és más nagybefektetők is támogatnak egy új tőzsdét, kihívást intézve a New York Stock Exchange és a Nasdaq ellen. A leendő texasi TXSE 120 millió dollár tőkét gyűjtött össze, és azt tervezi, hogy benyújtja a regisztrációs dokumentumokat az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez – derül ki James Lee, a tőzsde vezérigazgatójának LinkedIn-bejegyzéséből. A texasi tőzsde olyan vállalatokat próbál majd magához csábítani, amelyek a NYSE és a Nasdaq szigorodó megfelelési követelményei alól könnyítést keresnek, de a tőzsdén kereskedett termékekre is, mint az ETF-ek, nagy figyelmet fordítanak.

A TXSE székhelye Dallasban lesz, így erősíti azt a helyi pénzügyi központot, ahol a Goldman Sachs és a Charles Schwab már sok munkahelyet teremtett. Célja, hogy 2025-ben bonyolítsa le az első üzletkötéseket, és 2026-ban otthont adjon az első tőzsdei bevezetésnek. 

Az USA-ban mintegy 16, egymástól igen eltérő kereskedési volumenű részvénytőzsde van. A Bloomberg adatai szerint a NYSE az amerikai részvénykereskedelem volumenének több mint 20, a Nasdaq pedig 15 százalékát adta májusban.

Ölik egymást a rézért a kereskedők

A legnagyobb nyersanyag-kereskedők között éles verseny folyik a rézért, ami lehetőséget teremt a bányászok számára, hogy kedvező feltételeket alkudjanak ki. Például hatalmas előlegeket vagy extra hosszú távú szerződéseket – írja a Mining.com. A sok készpénzzel rendelkező kereskedők, köztük a Mercuria Energy Group közelmúltbeli lépései fokozzák a feszültséget és a szerződésekért folytatott versenyt, miközben az iparág már most is példátlanul nagy kínálati szűkösséggel néz szembe a rézérc terén.

A bányavállalatok megragadják a lehetőséget, az Eurasian Resources Group például akár egymilliárd dollárnyi réz- és alumíniumtermelést is előre eladna. Erre máris jelentkeztek olyan ajánlattevők, mint a Trafigura és a Mercuria. A piacot régóta a Glencore Plc és a Trafigura Group uralják.

Van a fémből, de már nem sokáig?

Az iparág egy sor zavarral és ellentmondással küzd, mert a világnak van elég finomított rézkészlete, de kétségbeejtően kevés a koncentrátum (a félig feldolgozott érc), amely a gyorsan növekvő kohóhálózat ellátásához szükséges – teszik hozzá.

Bár a réz iránti kereslet egyelőre viszonylag lanyha, a piaci szereplők növekvő hiányra és emelkedő árakra készülnek a következő években.

Nagy lépést tett a Bitpanda

Az osztrák székhelyű, magyar befektetők által is használt Bitpanda lett a világ első kriptovaluta-platformja, amely együttműködik egy nagy nemzetközi bankkal, hogy valós idejű fizetési szolgáltatásokat nyújtson a felhasználók számára – állítja a cég blogja. A Deutsche Bank valós idejű fizetési szolgáltatásokat fog nyújtani a Bitpanda felhasználói számára, emellett helyi IBAN-számokat biztosít a német Bitpanda-felhasználók befizetéseihez.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG