BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 9. 18:46

A nap várva várt híre az amerikai munkanélküliségi adat volt, amely pocsék lett, minden várakozást alulmúlt. De a Fed mellékelt hozzá egy kellemes meglepetést, a 2300 milliárd dolláros csomagjának részleteit. Így végül az amerikai részvénypiac jól fogadta a bejelentéseket, és szép emelkedést mutat. A BUX ma túlteljesítette az európai átlagot, a forint is tovább erősödött.

Tőzsdei szempontból ma a legnagyobb hírnek az amerikai munkanélküliség adata számított, ám jött hozzá egy jókora meglepetés a Fed-től. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet a korábban bejelentett hitelezési programjának részleteit tette közzé, amelynek végösszege 2300 milliárd dollár lett. Ezen belül a kis és közepes méretű vállalkozásokat 500 milliárd dollárral segítenék, alacsony kamat mellett.

Az egy hét alatt regisztrált új munkanélküli-kérelmek száma 6,61 millió lett az USA-ban, bőven meghaladva az 5,0-5,5 millió közötti előrejelzéseket. (Az Investing.com szerint a konszenzus 5,25 millió volt, az egy héttel korábban beadott kérelmek száma pedig 6,87 millió.)  A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell is megszólalt, és megígérte, hogy továbbra is “erőteljesen, proaktívan és agresszíven” járnak el a gazadság megmentése érdekében.

***Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)*** ***Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)***

Kerül, amibe kerül

Vagyis továbbra is az összes rendelkezésére álló eszközt használják mindaddig, amíg az Egyesült Államok gazdasága el nem kezd teljes mértékben magához térni a koronavírus-kitörés által okozott sokkból – tudósított a Reuters. A nyilatkozat hasonlít az EKB elnökének, Mario Draghinak 2012 júliusi híres szavaihoz, amikor megígérte, hogy az Eurózónát megvédik, kerül, amibe kerül (“whatever-it-takes”). Az akkor szép hosszabb távú tőzsdei áremelkedést indított be.

Így este hat előtt a Nasdaq technológiai index 0,9, az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag 1,8 százalék körüli emelkedést mutat. Az európai tőzsdeindexek is szépen emelkedtek a hosszú hétvége előtti utolsó napon, Frankfurt 2,3, Párizs 1,4, London indexe 3,9 százalékkal ugrott meg.

Kilőtt a Mol

Itthon a BUX index 2,7 százalékkal ment fel, bőven az európai átlagot meghaladó mértékben. A fő húzóerőt a Mol 5,3 százalékos emelkedése jelentette, de a Richter is szépen, három százalékkal emelkedett. Az OTP egy százalékkal drágult, a Telekom kissé esett. Az Opus korábbi száguldása 3,7 százalékra szelídült. A forint tovább erősödött, már csak 352,80 az euró ára. Részleteket közöltek a bevezetendő különadókról, amelyek a tőzsdén főleg az OTP-t érintik.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Száguldanak a nemesfémek

Mivel minden ilyen jegybanki pénzöntés, mint a Fed-é, növeli az inflációs félelmeket, az arany és az ezüst 3-3 százalékkal lőtt ki. Ezzel a sárga fém már csak pár dollárra van a múlt héten beállított hét éves csúcsától. Az olaj is szépen emelkedik, két százalék körüli mértékben, de volt ma sokkal feljebb is. Az OPEC és Oroszország most zajló online tanácskozásának eredménye egyelőre nem ismert, de reggel már napvilágot láttak spekulációk arról, mely ország mennyivel csökkentheti olajkitermelését. Az EU pénzügyminiszerei is ma folytatják tárgyalásukat.

Zuhant a magyar fogyasztók bizalma

Példátlan zuhanást produkált a fogyasztói bizalom indexe Magyarországon. Márciusról áprilisra akkora volt a fordulat, amekkorát korábban még soha nem mutatott a GKI indexe. A 2009. áprilisi legmélyebb pontot azonban még nem értük el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél